Faktaboks

Sogn
Egens Sogn
Provsti
Syddjurs Provsti
Stift
Aarhus Stift
Kommune
Syddjurs Kommune
Egens Kirke
Egens Kirke består af et langhus, hvor kor og skib går i et, med et typisk østjysk styltetårn i vest og et våbenhus i nord. Foto: 2006.

Malerisk beliggende på en bakke i den vestlige udkant af Egens ligger Egens Kirke, en af Danmarks mindste.

Kirkebygning

Kirken er bygget i senmiddelalderen, og består af et langhus med et tårn i vest og et våbenhus i nord.

I dag er kirken hvidkalket udvendigt, mens tagene er belagt med røde tegl, undtagen tårnets spir som er tækket med skifer.

Kirkens ophav i senmiddelalderen afsløres ved byggematerialet, der udvendigt består af munkesten, dvs. store mursten, som i løbet af middelalderen overtog naturstenenes rolle som det foretrukne byggemateriale i kirkerne. Indvendigt er murene dog af rå kampesten.

Det lille tårn er, typisk for Østjylland, et såkaldt styltetårn, kendetegnet ved den store åbning i vestsiden af tårnet, som giver indtryk af at bygningen står på ”stylter”.

Det store våbenhus er typisk for senmiddelalderen udsmykket med trappeformede kamtakker på gavlen, mens indgangsdøren er indsat i en spidsbuet niche.

Kirkens indre

Egens Kirke
I det indre er kirken hvidkalket med et lavt bræddeloft. Kirkens inventar er fra flere forskellige perioder med dele fra romansk tid, renæssancen og nyere tid. Foto: 2010.
Licens: Gnu FDL

Indvendigt står kirkerummet med hvidkalkede vægge og et lavt træloft, mens gulvet er belagt med gule mursten.

Inventar og gravminder i Egens Kirke

Inventaret i Egens Kirke er fra flere forskellige perioder, med dele fra både romansk tid, renæssancen og nyere tid.

Døbefont fra romansk tid

Kirkens ældste inventarstykke er den romanske døbefont af granit, som dermed er ældre end selve bygningen. Den er udsmykket med to løver, hvis hoveder mødes i et menneskeansigt.

Prædikestol fra 1500-tallet

Prædikestolen er fra slutningen af 1500-tallet, og er opbygget med fem fag i to ”etager”, hvorpå der er firkantede felter udsmykket med våbenskjoldsmalerier.

Altertavle fra 1928

Altertavlen er fra 1928 og er en såkaldt skabsaltertavle, hvor de to yderste malerier fungerer som låger, der kan lukkes om det centrale maleri. Det centrale maleri forestiller Kristus, der opstår fra graven med sejrsfanen, mens de to sidemalerier forestiller en apostel og Johannes Døberen.

Gravminder

Af gravminder i kirken kan nævnes en gravsten fra 1680’erne i vestvæggen.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig