Gennem mere end 150 års studier af dyrerigets evolution og dyrerækkernes indbyrdes slægtskab har man lagt meget vægt på udviklingen af den segmenterede kropsplan. Således mente man op til slutningen af det seneste århundrede, at de store segmenterede dyrerækker som ledorme og leddyr var nært beslægtede. Erkendelsen af, at dette ikke var tilfældet, kom med introduktionen af DNA-analyse i evolutionsforskningen.
I 1980’erne og de tidlige 1990’ere var DNA-analyser af dyrerigets overordnede slægtskab stadig i sin vorden, og de fleste resultater fra denne tid var mere eller mindre meningsløse. Dette ændrede sig i 1997, da en forskergruppe under ledelse af Anna Marie Aguinaldo i tidsskriftet Nature publicerede en slægtskabsanalyse af dyreriget baseret på genet, som koder for 18S rRNA. I denne artikel viste forskerne, at den segmenterede kropsplan måtte være opstået flere gange. Samtidigt foreslog de, at de segmenterede leddyr, bjørnedyr og mudderdrager var nært beslægtede med de usegmenterede rundorme og pølseorme, og for første gang blev alle disse hudskiftende dyrerækker samlet i gruppen Ecdysozoa. I begyndelsen blev Aguinaldos artikel mødt med voldsom kritik, men var blot få år senere bredt accepteret blandt både morfologer og genetikere. Dermed førte artiklen ikke blot til en vigtig ny erkendelse af vores forståelse for dyrerigets evolution, den markerede også indførelsen af DNA-analyse som et vigtigt nyt redskab til at forstå evolutionen og dyrerækkernes slægtsskab.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.