Dyret set fra sydvest.

Fredningsnævnet skriver også i kendelsen, at Nævnet skønner endvidere, at det er af Betydning for Bevarelsen af Bakkens Skønhed, at den fredes mod Udgravning, Bebyggelse og andre Foranstaltninger, hvorved Bakkens naturlige Form forandres …

Dyret set fra sydvest.

Dyret er det højeste punkt på den sydlige del af øen Samsø. I hedensk tid blev bakken kaldt for Odinsbjerg, og her skete overnaturlige ting.

Faktaboks

Etymologi
Dyret er muligvis et erstatningsnavn for højens virkelige navn, som ikke måtte nævnes pga. tabu. Dog kommer navnet sandsynligvis af ordet diger, som betyder 'tyk' eller 'kraftig'.

Den nærliggende by fik navnet Onsbjerg. Da byen fik sin kristne kirke, blev aserne og Odin tabu, og bakken skiftede navn til sit nuværende navn.

Udsigt fra Dyret.
Udsigt mod nord fra toppen af Dyret ud over byen Onsbjerg.
Udsigt fra Dyret.

Geologi

Et geodætisk fixpunkt til opmålinger.
Trigonometrisk station på Dyret med postament, et geodætisk fikspunkt. Postamenterne er rejst rundt om i Danmark over en periode på cirka 100 år frem til 1930'erne.
Et geodætisk fixpunkt til opmålinger.

Som de fleste andre bakker på øen er Dyret formet som en hatbakke dannet af den seneste istids gletsjerfremstød fra sydøst. Bakken er en velafgrænset enkeltbakke, der består af store mængder aflejret sand og grus. Den rejser sig stejlt til 51 m over havets overflade.

Et geodætisk postament

På toppen af Dyret er der opstillet en granitsten med en trigonometrisk station, og dens placering kaldes for et fixpunkt. En sådan station blev brugt som et entydigt og varigt opmålingspunkt, der tidligere havde videnskabelige og landmålingsmæssige formål.

Bakkens skønhed

I år 1919 blev den særprægede bakke reddet fra at blive jævnet med jorden af en fredningskendelse stadfæstet af Overfredningsnævnet. Murermester Stampe fra Onsbjerg havde indtil da haft ubegrænset ret til at udvinde sand og grus fra bakken. Borgerne i Onsbjerg protesterede over ødelæggelserne fra råstofudvindingen og over, at bakken skulle forsvinde. Derfor blev der rejst en fredningssag.

I kendelsen fra Fredningsnævnet for Holbæks Amtsrådskreds den 20. september 1918 står der bl.a.: Nævnet skønner, at øjeblikkelig Ophør af Grusgravningen i Bakken Dyret er af væsentlig Betydning for Bevarelsen af Bakkens ejendommelige Skønhed«.

Murermesteren slog sig i stedet på cement- og rørfremstilling til øens mange nybyggerier. Han fik tilkendt en erstatning på 1000 kr. og skaffede råstofferne andre steder fra.

Et blik på nutiden

Maj 2024.

På den fredede og naturbeskyttede Nordby Hede er der gennem mange år udvundet sand, grus og sten.

Maj 2024.

På den fredede og naturbeskyttede Nordby Hede, som ejes af Brattingsborg Gods, er der indvundet sand, grus og sten gennem mange årtier. Den seneste dispensation til videre råstofindvinding på Nordby Hede blev givet af Fredningsnævnet for Midtjylland så sent som i 2020, hvilket står i stærk kontrast til denne fredningskendelse for Dyret i år 1919.

Den 20. januar 2025 blev indvindingen på Nordby Hede dog stoppet med øjeblikkelig virkning af Region Midtjylland, da det viste sig, at der var blevet gravet ulovligt siden sommeren 2023. Lodsejeren har indsendt en ny ansøgning til videre gravning til Regionen. Denne nye ansøgning er i øjeblikket under behandling (marts 2025).

2. Verdenskrig

Under 2. Verdenskrig blev Dyret besat af nazisterne. Et toilet, som muremesteren i sin tid havde bygget til sine folk, blev overtaget af tyskerne. Stampe opsatte et skilt med titlen: Enden er nær.

Toilettet står der endnu, men det er ude af funktion. De tyske soldater på Samsø interesserede sig ikke ret meget for krigen. I stedet spillede de kort med samsingerne på den nærliggende Onsbjerg Kro. Den eneste episode, der kunne minde om krig, skete efter en festlig aften på kroen, hvor en tysk soldat kom i slagsmål med en samsing og stak ham ned. Som straf blev soldaten sendt til Århus og videre til Østfronten.

Poul Sveistrup

Birkedommeren.
Fredet sten for Birkedommeren.
Birkedommeren.

I dag bruger samsingerne stadig Dyret som et populært udflugtsmål og feststed, og på store flagdage hejser de flaget. På toppen er der opstillet et mindesmærke for folketingsmanden Poul Sveistrup (1848-1911), der bl.a. var birkedommer på Samsø indtil 1902. Sveistrup oprettede folkebogsamlinger og en tyendespareforening på øen, hvor han også har været formand for husmandsforening.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig