Det Kgl. Bibliotek er en institution under Kulturministeriet, som leverer services og vidensformidling samt sikrer dansk kulturarv for eftertiden. Det Kgl. Bibliotek er resultatet af en fusion mellem Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket i 2017.

  • Som nationalbibliotek indsamler, bevarer og tilgængeliggør Det Kgl. Bibliotek kulturarv i form af tekst, billeder og lyd i både fysisk form og i digital form. Nyere digitalt materiale er kun i begrænset omfang direkte tilgængeligt for alle på internettet, mens digitale udgaver af ældre publiceringer i stort omfang er direkte tilgængeligt på internettet.
  • Som universitetsbibliotek leverer Det Kgl. Bibliotek service, der understøtter forskning og undervisning på Aarhus Universitet, IT-Universitetet, Københavns Universitet og Roskilde Universitet.
  • Som lånecenter for de danske folkebiblioteker leverer Det Kgl. Bibliotek service, der supplerer folkebibliotekernes servicetilbud til borgerne.
  • Som forskningsinstitution øger Det Kgl. Bibliotek kendskabet til kulturarven.
  • Som servicecenter for centraladministrationen leveres professionel biblioteksfaglig betjening af alle ansatte i ministerier, departementer og styrelser samt råd og nævn. Denne funktion bortfalder efter regeringsbeslutning august 2024.
  • Derudover tilbyder Det Kgl. Bibliotek bl.a. udlån til udstillinger, digitalisering af materiale samt undervisningsforløb til dagtilbud og elever fra grundskolen og ungdomsuddannelserne.

Alle med et dansk CPR-nummer kan hjemlåne materiale fra Det Kgl. Bibliotek og benytte materiale på bibliotekets adresser.

Service til borgere med fysisk materiale

Det Kgl. Bibliotek stiller materiale til rådighed for Danmarks borgere via folkebibliotekernes ved:

  • at stille bøger, tidsskrifter m.v. til rådighed for folkebibliotekerne
  • at formidle lån fra ind- og udland til folkebibliotekerne
  • at støtte bibliotekernes betjening af sproglige minoriteter i Danmark.

For dansk materiale bruges det andet af de to pligtafleverede eksemplarer af udgivne bøger m.v. sammen med supplerende indkøb til at løse opgaven. Endvidere skal folkebibliotekerne tilbyde Det Kgl. Bibliotek kasseret materiale, før dette sælges eller destrueres.

Ældre bøger og andre materialetyper, der ikke udlånes, kan ses på bibliotekets læsesale. Detaljer herom, se bibliotekets hjemmeside.

Det Kgl. Bibliotek støtter folkebibliotekernes betjening af sproglige minoriteter i Danmark ved at tilbyde materialer på op mod 20 sprog. Bibliotekerne kan modtage et depot med ca. 50-100 bøger i 5½ måned til lokale udlån, hvorefter det udskiftes. Denne service bortfalder fra 2025 efter regeringsbeslutning august 2024.

Service til borgere med digitalt materiale

Digital Artikelservice tilbyder en nem og lynhurtig levering af digitaliserede artikler fra Det Kgl. Biblioteks samlinger direkte til brugerens mailboks. Folkebibliotekerne kan tilbyde denne service til kommunens borgere via et abonnement på Digital Artikelservice. Artiklerne digitaliseres og leveres fra Det Kgl. Biblioteks samlinger af fysiske tidsskrifter, som indeholder over 40.000 forskellige titler. Leveringstiden er få minutter for allerede scannede artikler, mens øvrige scannes og sendes i løbet af maksimalt 24 timer på hverdage. Tjenesten er en integreret del af bibliotek.dk, og nogle folkebiblioteker tilbyder den desuden på bibliotekets egen brugergrænseflade.

Mediestream indeholder danske aviser, radio- og tv-udsendelser samt biografreklamer og TV 2-reklamer. Der er fri onlineadgang til aviser udgivet for mere end 100 år siden. Aviser udgivet for mindre end 100 år siden kan der søges i hjemmefra, men for at kunne læse i dem skal man møde op på en række af Det Kgl. Biblioteks adresser eller Det Danske Filminstitut. Endvidere indeholder Mediestream radio- og tv-udsendelser fra udvalgte danske kanaler siden 2006 samt biografreklamer fra perioden 1907-1995 og dels af TV 2-reklamer fra perioden 1988-2005.

Nummererede betænkninger (også benævnt kommisionsbetænkninger) kan søges og downloades i Det Kgl. Biblioteks søgesystem.

Digitale kopier af ældre bøger m.v.

Som bruger på biblioteket kan man uden beregning bestille pdf-filer af et udvalg af danske monografier, trykte noder samt materiale fra småtryksamlingen udgivet fra starten af 1700-tallet til for mere end 100 år siden, som ellers kun kan ses på bibliotekets læsesal.

Det Kgl. Bibliotek tilbyder en lang række forskellige digitale tjenester, herunder bl.a.:

  • Danmark set fra luften: digitaliserede luftfotos fra bibliotekets store samling
  • lydklip af folkeviser, dialekter og fortællinger fra hele Danmark
  • digitale samlinger fra H. C. Andersens papirklip til Varehuskataloger
  • Arkiv for Dansk Litteratur (ADL): en litteraturhistorisk samling af udvalgte dele af den ældre danske litteratur – fra middelalderen og frem til midt i 1900-tallet.

En samlet oversigt over Det Kgl. Biblioteks digitale tjenester ses på bibliotekets hjemmeside.

Service til studerende og forskere

Det Kgl. Biblioteks leverende biblioteksservice – udlån af fysisk materiale samt adgang til databaser og elektroniske tidsskrifter – til studerende og forskere ved Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet.

Man skal være opmærksom på, at licenser til databaser og elektroniske tidsskrifter er indkøbt til specifikke brugergrupper, og at adgang til disse derfor er afhængig af, om fx et universitet har købt adgang for studerende på en bestemt uddannelse.

Det Kgl. Bibliotek driver det nationale licenskonsortium og forhandler og administrerer adgange til elektroniske ressourcer som e-tidsskrifter og databaser fra næsten 70 forskellige forlag. Det nationale licenskonsortium servicerer universiteter og andre videregående uddannelser, for eksempel professionshøjskoler, erhvervsakademier og de kreative videregående uddannelser samt ungdomsuddannelser. Det Kgl. Bibliotek servicerer også offentlige institutioner og forskningsinstitutioner i Danmark som for eksempel Lægemiddelstyrelsen.

  • Københavns Universitetsbibliotek (KUB) er et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og Københavns Universitet, som i fællesskab leverer biblioteksservice på fem adresser i København til studerende og ansatte på universitetet.
  • AU Library er et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og Aarhus Universitet, som leverer biblioteksservice på ti adresser i Aarhus, en adresse i København og en i Herning til studerende og ansatte på universitetet.
  • Det Kgl. Bibliotek og Roskilde Universitet samarbejder om driften af Roskilde Universitetsbibliotek, som leverer biblioteksservice til både studerende og ansatte på universitetet.
  • Det Kgl. Bibliotek samarbejder med IT-Universitetet i København. Det nærliggende universitetsbibliotek Søndre Campus leverer biblioteksservice til studerende og ansatte på IT-Universitetet.

En aktuel oversigt over adresser, hvor biblioteket har service for studerende og ansatte på universiteterne, kan ses på bibliotekets hjemmeside.

Det Kgl. Biblioteks samlinger

Det Kgl. Biblioteks hovedsamlinger er de to samlinger af pligtafleverede bøger og tidsskrifter i København og Aarhus samt universitetsbibliotekssamlingerne i forbindelse med betjeningssteder ved Københavns, Aarhus og Roskilde Universiteter.

Derudover har biblioteket en lang række særsamlinger med direkte funktion for bibliotekets brugere:

  • Avissamlingen
  • Billedsamlingen
  • Computerspilsamlingen
  • Folkemindesamlingen
  • Håndskriftsamlingen
  • Judaistisk samling
  • Kortsamlingen
  • Luftfotosamlingen
  • Nationaldiskoteket
  • Netarkivet
  • Orientalsk samling
  • Radio- og tv-samlingen
  • Reklamefilmsamlingen
  • Skolehistoriske samlinger
  • Småtryksamlingen
  • Teatersamlingen
  • Videosamlingen

Desuden var Bladtegnermuseet indtil 2019 tilknyttet biblioteket. Denne samling blev derefter overflyttet til Den Gamle By og åbnede som Museet for Dansk Bladtegning i august 2023.

Endelig har biblioteket en række samlinger som fx indkøbte biblioteker og historiske samlinger fra de biblioteker, som er indgået i Det Kgl. Bibliotek. Nogle af disse er beskrevet i artiklerne om de to store biblioteker Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket, som er grundlaget for Det Kgl. Bibliotek.

Andre services

Udover foranstående omtalte services kan nævnes:

  • Det Kgl. Bibliotek tilbyder digitalisering og print af materiale fra de store samlinger af blandt andet bøger, billeder, aviser, luftfotos og musikudgivelser. Private brugere kan f.eks. bestille enkelte avissider.

Hjælp til at bruge biblioteket fås via Spørg biblioteket – se kontaktformular på bibliotekets hjemmeside, hvor der også er oversigt over alle bibliotekets samlinger og adresser.

Det Kgl. Bibliotek og udgivere

Det Kgl. Bibliotek skal modtage eksemplarer af alle udgivne materialer i Danmark som led i pligtafleveringen. For publikationer trykt i Danmark er trykkerierne afleveringspligtige, mens udgivere er det for publikationer trykt udenfor Danmark.

En stor del af det digitale materiale høstes fra den danske del af internettet. Men der er meget, som ikke dækkes, hvorfor Det Kgl. Bibliotek opfordrer pladeselskaber, forlag, lokalradiostationer, forfattere, musikere og andre med tilknytning til digitale udgivelser og e-bøger til at aflevere udgivelserne til biblioteket.

Det Kgl. Bibliotek tildeler ISSN og ISMN:

  • International Standard Serial Number (ISSN) til periodika, bl.a. tidsskrifter, nyhedsbreve, aviser og årbøger både i trykt og elektronisk form.
  • International Standard Music Number (ISMN) til alle trykte noder.

Det Kgl. Biblioteks historie

Det Kgl. Bibliotek er i sin nuværende form etableret en fusion mellem Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket i 2017, hvor der samtidig skete en fusion med Det Administrative Bibliotek og Danmarks Kunstbibliotek samt etableret en samarbejdsordning med Roskilde Universitetsbibliotek.

Direktør for Det Kgl. Bibliotek er Svend Larsen (f. 1951), som 2004-2016 var direktør for Statsbiblioteket.

I forvejen havde både Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket i de foregående år etableret samarbejdsordninger med henholdsvis Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Disse ordninger er ændret flere gange igennem tiden og de enkelte biblioteksenheder er blevet knyttet tættere til Det Kgl. Bibliotek.

Følgende tidligere selvstændige biblioteker ud over Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket er nu (2024) dækket af Det Kgl. Bibliotek (alfabetisk orden):

samt en række institutbiblioteker ved Københavns og Aarhus Universiteter.

Der henvises til forgængerinstitutionerne Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket for mere information om historien før 2017.

Statistik

Det Kgl. Bibliotek havde i 2023:

  • 267.855 direkte udlån til lånere
  • 410.779 udlån til andre biblioteker
  • 26.446.389 download af artikler fra elektroniske tidsskrifter m.v.
  • 4.382.691 download af e-bøger og e-lydbøger
  • 2.920.811 download af andre elektroniske ressourcer.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig