Daugaupils ligger i den sydøstlige del af Letland

Daugavpils er en by i Letland ved floden Daugava i det sydøstlige region Latgallen (på lettisk Latgale) tæt på grænsen til Litauen og Hviderusland. Byen er med sine 80.600 indbyggere (2021) Letlands næststørste.

Faktaboks

Etymologi

Bynavnets første led er navnet på floden Daugava. Det lettiske ord pils betyder 'borg' og henviser oprindelig til den middelalderfæstning, byen er opstået omkring; ordet er sproghistorisk beslægtet med det græske polis og sanskrit pura- som i fx Singapore.

Også kendt som

Dünaburg, byens og fæstningens tyske navn; det russiske Dvinsk var fra 1893 til 1919 byens officielle navn.

Befolkningen i Daugavpils

Fra 2014 til begyndelsen af 2021 er antallet af indbyggere i Daugavpils faldet med 7.7 procent fra ca. 87.400 til ca. 80.600. Det er en multikulturel by, hvor etniske russere udgør 48 procent. Etniske letter er med 21 procent den næststørste befolkningsgruppe. Polakker, belarusere og ukrainere udgør henholdsvis 13, 7 og 2 procent. Andre mindre etniske grupper udgør samlet 9 procent. I 2022 havde 4.126 af byens indbyggere russisk statsborgerskab.

Erhverv og økonomi

Byen har en betydelig industri. Som jernbaneknudepunkt mellem Sankt Petersborg og Warszawa blev der i 1866 oprettet et værksted for lokomotiver, hvilket også førte til etableringen af en række maskinfabrikker. Reparations- og servicevirksomheden DLLR (Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca) eksisterer stadig og er en af byens store arbejdspladser. Kædefabrikken Ditton (Ditton pievadķēžu rūpnīca) er en af Europas største producenter af kæder til alt fra industrielle behov til drivkæder til motorcykler og snescootere.

Byen og regionen Latgale er en af de fattigste i Letland, og for at tiltrække nye virksomheder er der etableret en speciel økonomisk zone, hvor nye virksomheder får skattelettelser.

Uddannelse

Universitetet i Daugavpils
Af .
Licens: CC BY 3.0

Byen er et uddannelsescentrum i Latgale-regionen, hvor Daugavpils Universitet med 2.800 studerende og 50 forskellige uddannelser har en særlig betydning.

Daugavpils' historie

Byens oprindelse går tilbage til 1275, da Den Tyske Orden etablerede Dünaburg Slot ved bredden af Daugava-floden. Den strategiske placering gjorde byen til et handelsknudepunkt, hvor varer fra området kunne transporteres via floden til Riga.

Den Tyske Orden var under konstante angreb fra russiske styrker, og i 1561 blev ordenen nedlagt og indlemmet i personalunionen mellem Polen og Litauen, som i 1569 blev til Storfyrstendømmet Polen-Litauen. Ved den første deling af Polen i 1772 tilfaldt byen det Russiske Imperium.

Dünaburg, fæstningen i Daugavpils

Fæstningen i Daugavpils
Af .
Licens: CC BY SA 4.0

Allerede i slutningen af 1500-tallet havde borgen mistet sin militære betydning, men i 1810 påbegyndte den russiske zar Aleksander 1. anlæggelsen af en ny fæstning som beskyttelse mod franske angreb under ledelse af Napoleon. Fæstningen var først fuldt udbygget i 1878. Fæstningen er anlagt med bastioner i stjerneform, dækker et areal på 150 hektar (1,5 kvadratkilometer) og kunne huse op til 6.000 soldater. Under den nazi-tyske besættelse i 2. Verdenskrig blev fæstningen benyttet som fangelejr for tilfangetagne sovjetiske soldater og husede også en ghetto for byens jødiske indbyggere samt nogle af de litauiske jøder, som var blevet flyttet til ghettoen. Det anslås, at ghettoen havde mellem 13.000 og 16.000 indespærrede, da den var størst. De fleste blev dræbt i den første fase af Holocaust, og de sidste overlevende blev overført til en koncentrationslejr tæt ved Riga i oktober 1943.

I dag er fæstningen et historisk museum og kulturcentrum. Efter omfattende ødelæggelser under 2. Verdenskrig blev industrien udbygget i Daugavpils, og byen oplevede en indvandring fra andre republikker i Sovjetunionen, særligt fra Rusland.

I dag er fæstningen et historisk museum og kulturcentrum.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig