Tidslinje over Darfurs historie

April 2023

RSF, Rapid Support Forces, også kendt som Janjaweed-militserne, sikrer sig kontrol over Darfur med humanitær katastrofe til følge.

2023

Strid mellem RSF og regeringen udvikler sig til krig i Sudan.

2021

Militærkup i Sudan, general Abd al Fattah al Burhan kommer til magten.

2019

Omfattende protester vælter Sudans regering.

2014

Khartoum Processen: samarbejdsaftale mellem EU og bl.a. Sudan betyder, at RSF får ansvaret for migrationskontrollen ved landets grænser.

2013

RSF, de tidligere Janjaweed-militser, opstår under ledelse af Hemdeti.

2004-2006

Janjaweed-militsernes angreb har karakter af folkedrab og afstedkommer verdens største humanitære katastrofe med mellem 250.000 og 400.000 dræbte og tre mio. fordrevne.

2003

Krig udbryder i Darfur mellem arabiske nomadestammer bevæbnet af regeringen og forskellige lokale oprørsgrupper.

1994

Regeringen i Khartoum opdeler Darfur i tre administrative provinser for at sikre arabisk kontrol over regionen.

1980'erne

Det Muslimske Broderskabs vinder udbredelse i Darfur.

1969

General Gaafar Nimeiri tager magten i Sudan ved et kup.

1956

Sudan bliver uafhængigt af Storbritannien. 

1916

Darfur bliver en del af den britiske koloni.

1898

Den tidligere sultan Ali Dinar genetablerer sultanatet i Darfur.

1874

Darfur-sultanatets ophør. Den arabiske slavehandler Al Zubayr Pasha slår sig sammen med arabiske stammer fra Baqqara-området og erobrer Darfur.

1821

Egyptiske tropper under ledelse af Muhammad Ali invaderer Darfur og tager kontrol med Kordofan.

Ca. 1650

Darfur-sultanatet etableres.

Darfur er et ørkenområde i det vestlige Sudan på størrelse med Frankrig. De seneste 20 år har Darfur været præget af vedvarende borgerkrig. Krigen er kendetegnet ved etniske udrensningskampagner, som bliver udført af den sudanesiske regering og dens allierede militser. Mod vest grænser Darfur-området til Tchad. Det nordvestlige hjørne grænser til Libyen, og mod syd grænser det til Sydsudan.

Darfur betyder Fur-folkets land. Det nuværende Darfur dækker mange andre dars, bl.a. Dar Masalit mod vest og Dar Zaghawa mod nordvest.

Darfur-sultanatet 1650-1874

Darfur-sultanatet opstod som en politisk enhed omkring år 1650. Oprindeligt var sultanatets hovedsæde i Jabal Marra, et frodigt bjergkompleks i 3088 meters højde i midten af Darfur. Men senere flyttede sultanatet til El Fasher, der er hovedbyen i den nuværende Nord Darfur-provins. Det var et af tre store regionale sultanater. Mod øst lå Funj ved den Blå Nil og vest for Darfur-sultanatet lå Wadai i det nuværende Tchad.

Darfur-sultanatet mistede Kordofan-området til de invaderende egyptiske tropper under ledelse af Muhammad Ali, der indlemmede Kordofan i 1821.

Slaveri og sultanatets ophør

Slaveri var den afgørende indtægtskilde for sultanatet, hvor slavegjorte fra det nuværende Sydsudan blev solgt til Egypten. I starten af 1800-tallet modtog Egypten et sted mellem 5.000 og 6.000 slavegjorte. De kom fra Sydsudan via 40 Dage Ruten, en handelsvej, der siden oldtiden havde forbundet Darfur og andre afrikanske kongeriger med Egypten. Derudover handlede sultanatet med luksusvarer som strudsefjer, horn fra næsehorn og elfenben. Det sydlige Darfur er beboet af Baqqara-arabere, der er nomader. De deltog aktivt som mellemmænd i slavehandlen.

Sultanatet var aldrig i stand til at kontrollere og indlemme de nomadiserende arabiske stammer, hvis politiske loyaliteter skiftede alt efter, hvad der var opportunt. De arabiske slavehandlere, der kom til grænselandet mellem Darfur og Bahr al Ghazal, dannede små stater i egen ret, der udfordrede sultanatet. Slavehandleren Al Zubayr Mansur, kaldet Al Zubayr Pasha, slog sig sammen med Baqqara-araberne. De dræbte Fur-sultanen og erobrede Darfur i 1874.

Mahdi-staten 1885-1916

Muhammad Ahmad al Mahdi indtog Khartoum og dræbte den britiske officer og generalguvernør Charles George Gordon i 1885. Hans efterfølger var en araber fra Darfur, men landet var stadig præget af uro, selvom det blev indlemmet i Mahdi-staten. Det lykkedes den tidligere sultan Ali Dinar at genetablere sultanatet i 1898, og han indgik i et pragmatisk forhold til Anglo-egyptisk Sudan. Et forhold, som var kendetegnet ved gensidig anerkendelse.

Britisk kolonisering 1916-1956

Anglo-egyptisk Sudan, 2014
Kort over Anglo-egyptisk Sudan fra 1914. Sultanatet i Darfur havde gode forbindelser til den britiske koloni, ind til Darfur blev koloniseret og indlemmet i Anglo-egyptisk Sudan i 1916 som følge af 1. Verdenskrig.
Af /Library of Congress, Geography and Map Division..

Darfur blev, modsat resten af Sudan, først koloniseret i 1916, fordi Storbritannien frygtede, at det muslimske sultanat ville alliere sig med Tyskland i 1. Verdenskrig. Dertil kom, at den britiske kolonimagt ønskede at danne en buffer-zone mod Tchad, der var blevet koloniseret af Frankrig i år 1900. For England var Darfur ikke vigtigt i sig selv. Der var meget få britiske officerer og embedsmænd udstationerede i Darfur, i perioder så få som fem i hele området.

The Native Administration

Englænderne regerede Darfur gennem The Native Administration, som var et system, der sørgede for, at de lokale sheiker og stammeledere kunne styre regionen på lokalt plan. Darfur forblev uudviklet, og fraværet af skoler gjorde, at langt størstedelen af befolkningen forblev analfabeter.

Darfur i det uafhængige Sudan

Sudan blev uafhængigt af Storbritannien i 1956. Et politisk system blev etableret i hovedstaden Khartoum, der gjorde, at det udelukkende var de arabiske stammer fra området omkring Nilen, der fik politisk magt.

Borgerkrig i Sudan i 1955

Sydsudanesere begyndte et oprør mod dette forhold allerede i 1955, hvor borgerkrigen mellem Nord- og Sydsudan begyndte. I Darfur blev der ikke gjort oprør mod den politiske magt i Khartoum, selvom befolkningen – både de arabiske stammer og fastboende bønder – forblev uden indflydelse på den nationale politik.

Kuppet i 1969

I 1969 overtog general Gaafar Nimeiri magten ved et kup og blev indsat som præsident i 1971. Han var inspireret af den arabiske socialisme og gjorde partiet Sudan Socialist Union (SSU) til det eneste lovlige parti i 1972.

Det Muslimske Broderskab i Darfur

I 1980'erne blev den sudanesiske udgave af Det Muslimske Broderskab populært i Darfur. Bevægelsen tilbød en ideologi, der ophævede de etniske forskelle og gav mulighed for politisk inklusion af ikke-arabiske stammer. Samtidig bevæbnede regimet i Khartoum de lokale arabiske stammer for at forhindre angreb fra sydsudanesiske oprørshær SPLA. Styret fik succes med at bruge arabiske militser i krigen mod SPLA, og de gentog dette i Darfur.

Borgerkrigen i Sudan fra 1989

Udbrændt landsby i Darfur.
De arabiske stamme-militser, bevæbnet af Libyens Muammar Gaddafi, plyndrede og nedbrændte landsbyer under borgerkrigen fra 1989. Her ses en landsby, hvor kun resterne af husenes ydermure står tilbage. Foto fra 1991.
Udbrændt landsby i Darfur.
Af /Ritzau Scanpix.

I 1989 overtog islamisterne magten i Sudan ved et kup. Selvom Det Muslimske Broderskab havde sikret støtte til det islamistiske projekt i Darfur ved at love lighed og udvikling, var der ingen politisk inklusion i Khartoum-regeringen for folk fra Darfur. De arabiske stammer, særligt i Dar Masalit i det vestlige Darfur, var blevet bevæbnet af Libyens statsleder Muammar Gaddafi som en del af kampen om kontrollen over Tchad.

Indtil 1980'erne havde de arabiske nomader og de fastboende bønder i Darfur levet fredeligt sammen. Men stammerne blev bevæbnet og opildnet af regeringerne i Khartoum og Tripoli, og kvæg- og kameltyve fra de arabiske stammer plyndrede de fastboende bønder ustraffet. Op igennem 1980'erne var Darfur også kendetegnet ved perioder med ekstrem tørke, der gjorde, at der blev kamp om de knappe naturressourcer og adgang til vand.

I 1994 blev Darfur opdelt i tre administrative provinser af Khartoum-regeringen, der skulle sikre arabisk kontrol over hele regionen. Den fortsatte marginalisering af Darfurs ikke-arabiske befolkning og det faktum, at de arabiske stammers plyndringer forblev ustraffede, førte til, at løst forbundne oprørsgrupperinger angreb den sudanesiske regerings militærlufthavne i Darfur i starten af 2000-tallet.

Krig siden 2003

Modsat oprørerne i Sydsudan havde de muslimske oprørere i Darfur intet ønske om selvstændighed i et uafhængigt Darfur. Der var i starten ingen samlende politisk ambition bag de forskellige oprørsfraktioner, men de forskellige oprørere samledes i to overordnede fraktioner: Justice and Equality Movement (JEM), der har islamistiske rødder, og Sudan Liberation Army (SLA).

I 2006 blev en fredsaftale for Darfur underskrevet i Abuja, Nigeria af JEM og en enkelt fraktion af SLA. Dette første forsøg på en fredsaftale lykkedes ikke, og det har siden ikke været muligt at skabe varig fred i Darfur, der har været lovløst siden 2003.

Janjaweed

Regeringen i Khartoum svarede igen ved at bevæbne arabiske stammer til at slå oprøret ned. I første omgang blev stammerne ikke belønnet med politisk indflydelse i Khartoum, men fik lov til at beholde det, de røvede fra de fastboende bønder. De arabiske stammer, der deltog i kampagnerne mod de fastboende bønder, fik tilnavnet janjaweed. Det er en sammentrækning mellem jiim, der betyder maskinpistol, og jawad, der betyder spøgelse.

Mens militserne således plyndrede civilbefolkningen, gemte oprørsbevægelserne sig i bjergene, bl.a. i Jabal Marra. Derfor fik oprørsbevægelserne tilnavnet Torro Borro, opkaldt efter Tora Bora i Afghanistan, hvor Osama Bin Laden holdt til.

Folkedrab i Darfur 2004-2006

Janjaweed-militserne plyndrede, voldtog og brændte landsbyer ned overalt i Darfur, hvilket gjorde Darfur til verdens største menneskeskabte humanitære katastrofe i årene 2004-2006.

I september 2004 kaldte USA's daværende udenrigsminister Colin Powell begivenhederne i Darfur for et folkedrab. Dette medførte en kolossal amerikansk opmærksomhed om området, og Save Darfur blev den største kampagne i det amerikanske civilsamfund siden kampagnerne mod Vietnamkrigen i 1960'erne.

Der er ikke præcise tal på antallet af dræbte og flygtninge i Darfur. Men man regner med, at mellem 250.000- 400.000 blev dræbt, og over tre millioner blev fordrevet. Heraf flygtede ca. 250.000 til nabolandet Tchad.

Hemedti og RSF fra 2013

Mohamed Hamdan Dagalo, Hemedti.
General Mohamed Hamdan Dagalo, kaldet Hemedti, er leder af den paramilitære organisation Rapid Support Forces (RSF), de tidligere Janjaweed-militser, som har indgået et tæt samarbejde med Sudans regering og bl.a. er blevet anvendt til at slå ned på oprørsgrupper. RSF står imidlertid også bag omfattende angreb mod civilbefolkningen, som har afstedkommet en humanitær katastrofe.
Mohamed Hamdan Dagalo, Hemedti.
Af /Reuters/Ritzau Scanpix.

I 2013 skiftede janjaweed-militserne navn til Rapid Support Forces (RSF). De ledes af general Mohammed Hamdan Dagolo (født i 1974), der har fået tilnavnet Hemedti. Han er oprindelig kamelhandler fra en af de fattige arabiske stammer i nabolandet Tchad, men siden 2003 er han steget i graderne først hos janjaweed og senere i RSF.

RSF's relation til regeringen

Den sudanesiske regering benyttede RSF som lejehær i kampen mod houthierne i Yemen. Tusindvis af sudanesiske militsfolk, primært fra RSF, blev sendt til Yemen, hvor de kæmpede på samme side som Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Hemedti blev godt betalt, og han er gennem sine firmaer og guldminer blevet en af Sudans rigeste mænd.

I 2019 opstod der protester mod regeringen, og i den forbindelse var RSF med til at slå ned på demonstranterne.

Migrationsaftalen med EU

EU indgik en samarbejdsaftale om migrationskontrol med landene ved Afrikas Horn i 2014, kendt som Khartoum Processen. Det betød, at RSF-militserne har fået ansvaret for at kontrollere Sudans grænser for at forhindre uønsket migration mod Europa.

Protester vælter Sudans regering i 2019

I 2019 betød omfattende protester i Sudan, at regeringen blev væltet, og to år senere, i 2021, kom general Abd al Fattah al Burhan til magten ved et militærkup. Der viste sig hurtigt at være interne stridigheder mellem ham og Hemedti. Stridighederne udviklede sig til krig i april 2023, da RSF angreb den sudanesiske regerings enheder og installationer over hele landet.

Humanitær katastrofe i Darfur fra 2023

Flygtningelejr i Tchad.
Sudanesiske flygtninge fra Darfur samler sig om en vandpost i flygtningelejren Farchana i Tchad i april 2024. Krigen og den humanitære katastrofe har betydet, at Tchad, som er den største modtager af flygtninge fra Darfur, har taget imod ca. 400.000 er flygtninge.
Flygtningelejr i Tchad.
Af /AFP/Ritzau Scanpix.

Samtidig med RSF-angrebet i april 2023 angreb militserne igen i Darfur, og RSF fik kontrol over det meste af området.

Det udviklede sig til en humanitær katastrofe, og i efteråret 2023 havde nabolandet Tchad modtaget over 400.000 flygtninge. RSF afspærrede for transport af varer, medicin og nødhjælp til de mange flygtningelejre, hvilket betyder, at der er hungersnød på vej til Darfur.

I slutningen af marts 2025 fik den sudanesiske regering igen kontrol over hovedstaden Khartoum.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig