Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF) blev etableret i 1998 som Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek (DEF) som et femårigt projekt med det formål at give forskere og studerende ved universiteter og højere læreanstalter lettere adgang til elektroniske ressourcer. I 2003 gik DEF i permanent drift. I forbindelse med en udvidelse i 2005, hvorved biblioteket også kom til at dække bl.a. erhvervsakademier, skiftede det navn til DEFF. Fra 2009 var også de almene gymnasier, VUC’erne og SOSU’erne med. DEFF blev udfaset i 2019.

Faktaboks

Også kendt som

Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek

DEFF

DEF

Etablering som projekt

DEF blev placeret som en del af Biblioteksstyrelsen (fra 2007 Styrelsen for Bibliotek og Medier), ledet af styrelsens vicedirektør Bo Öhrström. Projektet blev oprindeligt lanceret som initiativ 10.3 i rapporten Info¬samfundet for alle – den danske model, der var udarbejdet i 1996 som den daværende regerings politiske handlingsplan. Her var visionen, at: ”Al litteratur – og anden informationssøgning bør kunne ske elektronisk – og hentes hjem elektronisk på det tidspunkt og til det sted, hvor forskeren har brug for det.”

DEF blev etableret som et femårigt projekt med et samlet budget på 200 mio. kr. Størstedelen af midlerne anvendtes til opgradering af bibliotekernes lokale IT-systemer, indkøb af licenser og digitalisering af bibliotekernes gamle katalogkort. DEFF støttede opgraderingen af 122 bibliotekssystemer, licensaftaler for 45 mio. kr. og digitaliseringen af 2,5 mio. katalogkort og ca. 900.000 referencer i bl.a. Dansk artikelindeks. Brugerne fik på den måde helt nye muligheder for at søge i bibliotekernes samlinger og foretage bestillinger online.

Fra 2002 havde alle danske forskere og studerende adgang til en lang række elektroniske tidsskrifter og databaser 24 timer i døgnet fra en hvilken som helst computer med internetopkobling via projektets køb af licenser.

Fra projekt til drift

Ved projektets afslutning var bibliotekernes omstillingsproces godt på vej, og visionen om digital adgang til bibliotekernes materialer var realiseret. Regeringen besluttede imidlertid, at der fortsat var behov for DEF og for fælles løsninger, og DEFF blev derfor i 2003 etableret som permanent aktivitet med egen finanslovsbevilling. I forlængelse heraf blev udvidet med fokus på output fra forskningsprocessen i form af forskningsregistrering, Open Access og Den Danske Forskningsdatabase.

I projektperioden og i driftsperioden blev der gennemført en række udviklingsprojekter, som var med til for alvor at bringe forskningsbibliotekerne ind i den digitale tidsalder.

Arbejdsfeltet for DEF blev udvidet og i den sammenhæng blev navnet i 2005 skiftet fra DEF til DEFF – Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek.

Udfasning

Pr. 1. januar 2012 fusionerede Styrelsen for Bibliotek og Medier, Kunststyrelsen og Kulturarvsstyrelsen til Kulturstyrelsen. Fusionen medførte, at de fleste erfarne medarbejdere i DEFF stoppede. Der blev også foretaget ændringer i ledelsen, hvilket medførte tempotab og færre resultater i 2012 end i de tidligere år. Udviklingsprojekterne blev kanaliseret helt ud til bibliotekerne, mens DEFF tidligere var med til at definere projekternes retning. DEFF trådte dermed tilbage og væk fra det faglige miljø. Pengene gik direkte til bibliotekerne ud fra strategiske målsætninger fra projektets styregruppe.

Bo Öhrström fratrådte som leder medio 2012, men fortsatte som faglig nøgleperson til november 2017.

I 2019 besluttede Uddannelses- og Forskningsministeriet og Kulturministeriet at reorganisere forhandlingerne om universiteternes adgang til videnskabelige informationsressourcer. Licensområdet under DEFF blev overflyttet til Det Kgl. Bibliotek. Tilskudsmidlerne til udvikling af de digitale fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker og af infrastrukturen på området blev tilbageført til de to ministerier.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig