DBU, Dansk Boldspil-Union, stiftet i 1889 af en række fodbold- og kricketforeninger med det formål at fremme boldsporten i Danmark. Enkelte klubber havde langbold på programmet, men det var den almindelige opfattelse, at dette spil ikke behøvede officiel anerkendelse. DBU blev snart regnet for højeste myndighed vedrørende dansk boldsport.

I 1896 var DBU medstifter af Dansk Idræts-Forbund, det senere Danmarks Idræts-Forbund, i 1904 af Det Internationale Fodbold Forbund, FIFA og i 1954 af UEFA.

Tennis blev organiseret under DBU i 1903. I 1936 dannede tennisspillerne eget forbund; kricketspillerne i 1953, hvorefter DBU udelukkende har varetaget fodboldsporten.

DBU arrangerede sin første fodboldturnering i 1889, Landsfodboldturneringen. En geografisk opdelt liga med et slutspil baseret på knockout-systemet, Landsturneringen, blev indført i 1913. I 1927 lanceredes Danmarksturneringen, en landsomfattende liga. DBU arrangerede den første officielle landskamp i forbindelse med OL i London i 1908; Danmark spillede mod Frankrig, der blev besejret 10-0.

DBU administrerer samtlige landshold, organiserer alle landsdækkende turneringer, inkl. Superligaen, som blev indført i 1991, og fra 1996 Danmarksserien, endvidere Elite-Divisionen for damer og eliterækkerne for ynglinge og juniorer.

Talentudviklingen er struktureret af DBU, men foregår decentralt i klubberne. I 1993 oprettedes fodboldskoler, hvor børn og unge opholder sig en uge i deres sommerferie; succesen er siden fulgt op af DBU's fodboldcamps med professionelle fodboldspillere som trænere.

I 2001 gik DBU sammen med Team Danmark og klubberne i et målrettet samarbejde om kvindefodbold, Kvindefodbold i verdenseliten.

DBU's medlemmer er Divisionsforeningen, Foreningen af Lokalunioner i Danmark samt de seks lokalunioner og deres klubber; i 2015 i alt 335.459 aktive fodboldspillere i 1653 klubber.

DBU's indtægter stammer fra bl.a. herre-A-landsholdets kampe, salg af tv-rettigheder, sponsorer og tipsmidler.

DBU's hjemmeside