Selvom Coronakrisen ramte den britiske økonomi hårdt, og den har gjort det vanskeligt at skelne mellem effekter af denne og effekterne af Brexit, tegner der sig dog et billede af, at Brexit har haft klart negative konsekvenser for britisk økonomi, erhvervsliv og befolkning.
Regeringens Office for Budget Responsibility har dokumenteret et mærkbart fald i Storbritanniens handel med sit største marked, EU. OECD forudsiger tillige, at Storbritannien ender på nulvækst i 2023 og lavest af alle G7 lande. Endelig peger en række britiske erhvervsorganisationer på betydelige problemer for virksomhederne som følge af udtræden af EU og en manglende implementering af britiske regler i de tilfælde, hvor EUs regler ikke længere gælder.
Som en konklusion på forløbet af Brexit indtil november 2022 må man konstatere, at Brexit udsatte Storbritannien som stat og den britiske befolkning samt det britiske politiske system for en chokbehandling, som langt fra er overstået. Brexit udfordrer endvidere den britiske forfatning og sammenhængskraften i den britiske union, fordi de fire nationer i Storbritannien stemte forskelligt. Brexitafstemningen viste endvidere, at et flertal i befolkningen ønskede noget helt andet end det overvejende flertal blandt parlamentets medlemmer, idet det store flertal af disse var tilhængere af at forblive i EU.
Fremtrædende Brexittilhængere i Conservative Party stillede befolkningen store fremskridt i udsigt op til folkeafstemningen. Frigørelsen fra de lænker, som bandt Storbritannien til EU, ville føre til en bedre økonomi, lavere priser i butikkerne, øget handel med andre dele af verden, kontrol med indvandringen og langt mindre bureaukrati for virksomhederne. Sådan er det dog ikke gået. Den almindelige brite har indtil videre ikke set meget til de lovede positive effekter af udtræden af EU, bortset fra at det britiske indenrigsministerium er begyndt at genindføre de tidligere blå pas til erstatning for EU's rødbedefarvede pas.
Storbritannien benytter ikke euro som valuta og har ikke været medlem af Schengen-passamarbejdet, så de store, synlige gevinster er udeblevet. Det eneste synlige område, hvor man reelt kan sige, at Storbritannien har genvundet kontrollen, er med indvandringen til landet. Det har til gengæld ført til stor mangel på arbejdskraft i en række sektorer, fordi det er blevet mindre attraktivt for EU-borgere at arbejde i Storbritannien.
Brexit blev formidlet på argumentet om suverænitet. Storbritannien skulle ikke længere være underlagt EU's regeltyranni. Storbritannien skulle ikke længere være en rule-taker men en rule-maker. Indtil videre er denne ændring ikke indtruffet. Britiske virksomheder lever fortsat, nu på sjette år efter udtræden, med usikkerhed. Det ændrede regelgrundlag, virksomhederne arbejder efter, når de eksporterer/importerer til og fra EU, og den lovede afbureaukratisering, har de ikke set noget til.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.