Argolis er en bjergrig halvø på det nordøstlige Peloponnes. Halvøen præges af lave, stejle bjerge, nåleskove og frugtbare sletter; det højeste bjerg er Artemission, der når 1771 m. På Argolis findes levn fra Grækenlands tidligste forhistorie, og her ligger usædvanlig mange oldtidsminder, heriblandt Mykene, Tiryns, Argos og Epidauros.

På halvøens sydvestlige side er der mange eftertragtede badestrande og badebyer fx Tolo, Porto Heli, Kilada og Galatas. Langs kysten ligger der campingpladser.

Amtet Argolis

Argolis er også navnet på et amt, der dækker det meste af halvøen og noget af det tilgrænsende indland. Amtet dækker et areal på 2154 km2 og har 93.200 indbyggere (2021). Det moderne Argos er hovedbyen med 26.100 indbyggere (2021). En ny motorvej mellem Korinth og Tripolis går igennem amtets nordvestlige del.

Landbrug

En tredjedel af amtet er opdyrket. Floden Inahos leverer vand til kunstvanding af store områder, hvor der dyrkes citrusfrugter og grøntsager, der dagligt handles på markederne i Athen. En betydelig, ofte illegal, udenlandsk arbejdsstyrke er sæsonvis beskæftiget i landbruget. På de tørre sletter dyrkes oliven.

Argolis i oldtiden

I bronzealderen var Argolis nok det tættest befolkede landskab i Hellas med paladser først i Lerna og senere i Mykene, Tiryns og Argos.

Argos har været kontinuerligt beboet siden 5000 f.v.t. og er dermed en af de allerældste levende byer i Europa. I arkaisk tid blev den landskabets mægtigste bystat, som underlagde sig hele Den Argiviske Slette. De andre bystater i Argolis var Akte, Hermione, Troizen (der husede de landflygtige atheneres kvinder og børn under Perserkrigene), Epidauros med den store helligdom for Asklepios, Kleonai og Fleius, der i 300-tallet blev kastebold i krigene mellem Sparta, Korinth og Argos.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig