De Gasperi kom imidlertid også til at spille en vigtig rolle i europæisk politik efter krigen og frem til sin død i 1954. Han var i det hele taget en stærk fortaler for internationalt samarbejde. Som italiensk regeringsleder var han overbevist om, at Italien måtte få en vigtig rolle på den internationale scene.
For De Gasperis var det ikke mindst hans krigsoplevelser, hans liv under fascismens diktatur og det, at han havde været en del af et mindretal, som fik ham til at indse, at et tæt europæisk samarbede på et demokratisk grundlag var nødvendigt for både Italien og Europa, hvis ikke historien skulle gentage sig.
Derfor arbejdede han aktivt for oprettelsen af Europarådet og overbeviste flertallet i det italienske parlament om, at Italien skulle være en del af den amerikanske Marshall-plan og tilslutte sig NATO i 1949. Hans tætte samarbejde med USA skete på et tidspunkt, hvor Italien havde det største kommunistpartier i Vesteuropa, som var stærkt imod både amerikansk Marshall-hjælp og NATO-medlemsskab. De italienske kommunister stod også stærkt blandt de intellektuelle, som var kritisk over for De Gasperis pro-amerikanske kurs.
De Gasperi var af den opfattelse, at 2. verdenskrig burde have lært alle italienere og alle europæere følgende lektion: “Fremtiden vil ikke blive opbygget med magt eller ønsket om at erobre, men med tålmodig anvendelse af demokratiske metoder, konstruktiv samarbejdsånd og respekt for friheden”. Det var hans ord i takketalen, da han accepterede den prestigefyldte Charlemagne-pris for sit pro-europæiske engagement i 1952. Ordene reflekterede tillige, hvad han allerede havde lært om samarbejde i det katolske studenterbevægelse i Wien i begyndelsen af århundredet.
Ordene forklarer også hans hurtige og positive svar på Robert Schumans opråb den 9. maj 1950 for et integreret Europa, som førte til oprettelsen af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) blot et år senere. De Gasperi blev den første formand for EKSF’s parlamentariske forsamling i 1954, som er forløberen for vore dages Europa-Parlament. Samtidig var han også en klar fortaler for det europæiske forsvarssamarbejde, som var på tegnebrædtet, men som led skibbrud, da det blev nedstemt i det franske parlament.
De Gasperis rolle for den europæiske integration i den første tid efter krigen er bl.a. blevet beskrevet som værende en slags mægler imellem Tyskland og Frankrig, som havde udkæmpet tre store krige mod hinanden siden 1870: den fransk-tyske krig 1870-1871, 1. verdenskrig 1914-1918 og 2. verdenskrig 1939-1945. Igen ses De Gasperis funktion som mægler.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.