Vers. 11
Denne version blev publiceret af Gyldendals leksikonredaktion 4. februar 2010. Artiklen blev ændret 223 tegn fra forrige version.

Afrika, jordens næststørste kontinent; 30 mio. km2, 840 mio. indb. (2005). Verdensdelen er omgivet af Atlanterhavet, Det Indiske Ocean og Middelhavet; afgrænses mod Asien af Det Røde Hav og Suezkanalen. Til verdensdelen hører også de nærliggende øer, bl.a. De Kanariske Øer, Kap Verde, Madagaskar, Mauritius, Réunion og Seychellerne.

Afrika er præget af fattigdom; først slavehandelen og siden kolonitiden medførte en alvorlig underudvikling af verdensdelen. I anden halvdel af 1900-t. er næsten alle de afrikanske lande blevet selvstændige, men mange præges fortsat af store problemer, blandt andet politisk uro. Den store Saharaørken adskiller det egentlige Afrika "det sorte Afrika" fra Nordafrika, som historisk, politisk og kulturelt hører til Middelhavsregionen og Mellemøsten. Navnet Africa var oprindelig betegnelsen for den romerske provins i det daværende Kartagoområde.

Folketallet anslås til 840 mio. (2005); kontinentet er i forhold til sit areal tyndt befolket, 27 indb. pr. km2, men tallet dækker over betydelige regionale variationer. Læs mere om Afrikas befolkning.

Fra fødslen er tilværelsen for mænd og kvinder opdelt. Drenge opdrages til at overtage faderens arbejdsopgaver, og piger hjælper moderen med typiske kvindeopgaver som ... Læs mere om mænds og kvinders tilværelse i Afrika.

Det vigtigste erhverv i Afrika er landbrug; det beskæftiger over halvdelen af befolkningen. Læs mere om landbrug, skovbrug, minedrift m.m. i Afrika.

Kontinentets kolonifortid ses tydeligt i infrastrukturen. Udvalgte områder (miner, plantageområder) i Afrikas indre er forbundet med en havneby, hvorimod forbindelserne mellem landene ofte er dårlige. Læs mere om Afrikas infrastruktur.

Afrika er et kompakt kontinent næsten uden halvøer og fjorde. Landskabet er generelt et fladt, højtliggende plateau; mange steder ender plateauet ganske brat ved kysten. Læs mere om det afrikanske landskab.

Idéen om afrikansk enhed og samarbejde er knyttet snævert til Afrikas kamp for uafhængighed og selvstændighed. Ghanas første præsident, Kwame Nkrumah, var en af de ivrigste ... Læs mere om samarbejde de afrikanske stater imellem.

Værdien af Afrikas samlede eksport svarede i 1990 til knap 2% af verdens samlede eksport. Så godt som hele eksporten består af uforarbejdede råstoffer (især råolie) og fødevarer. Læs mere om handel og investeringer i Afrika.

Danmarks samhandel med er stærkt begrænset — under 1% af landets samlede udenrigshandel. Størstedelen er med Nordafrika, mens fx importen fra syd for Sahara er meget lille. Læs mere om Danmarks samhandel med Afrika.

Størstedelen af Afrika har tropisk klima. Nord og syd for den brede tropezone omkring ækvator er klimaet subtropisk; de højeste bjerge i bl.a. Østafrika har tempereret klima. Læs mere om klimaet i Afrika.

Rejselinks: Afrika
Rejser Afrika