Farvel Peter, goddag til et nyt CS
Kære Læsere,
Som de fleste sikkert ved har Peter Madsen mistet interessen for Copenhagen Suborbitals og har valgt at melde sig ud af foreningen for at forfølge andre drømme og projekter. Det skal ikke være nogen hemmelighed at Peters exit efterlader et tomrum men oven på den sidste tids ballade og palaver står CS nu også endelig med en afklaring.
Nu kan vi koncentrere os om projektet og det mål vi alle sammen brænder for – at være den første amatørorganisation i verden der sender et menneske ud i rummet!
På den helt korte bane skal vi have gennemført testen af HEAT2X. Bestyrelsen havde møde i går aftes, der blev udsendt GO / NO-GO til alle afdelinger og resultatet er at vi har planlagt at testen kommer til at foregå lørdag den 28/6 med søndag den 29/6 som backup.
Som en glædelig nyhed kan vi byde velkommen tilbage til alle de personer der ellers havde valgt at forlade os i løbet af foråret. Velkommen til Flemming ”RIB” Rasmussen, Niels Foldager, Søren ”faldskærm” Gregersen! I har været savnet hver og en!
Kristian Von Bengtson er travlt optaget med Mars One, men har også meldt sig under fanerne – dog kun som rådgiver og inspirator på kapseludvikling. Det bliver skønt at se den del af projektet komme videre efter at have været fanget lidt i et limbo det sidste halve års tid.
Bloggen her vil naturligvis fortsætte – med den forskel at vi ikke kun vil fortælle om CS fra en vinkel – men lade alle dem på holdet der har lyst til det fortælle deres historier. Og der er masser at tage af! Allerede nu sidder Claus Mejling med genvundet livsmelodi og fløjter bag redigeringspulten – mon ikke der meget snart kommer en video fra hans hånd?
Vi glæder os alle sammen til at fortsætte rejsen mod rummet, og vi håber at du stadig vil være med!
Jeg ved godt at I alle har en masse spørgsmål til hvad der nu skal ske og vi vil gøre vores bedste for at svare på dem. Fyr løs – og så skal vi svare så godt vi kan!
Ad astra!
- emailE-mail
- linkKopier link
Tophistorier
For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. Log ind eller opret en bruger.
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
@Thomas Pedersen Tak for nogen gode svar. Det har givet anledning til et par overvejelser af mere generel karakter:
Det er fornuftigt, at projektlederen har ansvaret for at et design er checket og accepteret (godkendt), det gælder også det endelige produkt. Men man kan ikke forvente at projektlederen ved alt, så selve godkendelsen kan overdrages til personer, som har rette kompetance, og tid ikke mindst. Det betyder så ansvaret for at et godkendt design er hensigtsmæssig må ligge ved de som har lavet designet og de som har godkendt.Jeg overtog projektlederrollen på 2X for nogle måneder siden så i sidste ende er det mit ansvar at designet er blevet accepteret.
Sorry - har slettet indlægget, da jeg havde indsat forkert link - se indlæg hérunder.
V Jonas
PS: Kan man ikke slette et indlæg?
Denne artikel er sgu opmuntrende:
https://pol.dk/2314016
Dét er ånden! Fornemmer at projektet nu, da støvet har lagt sig, er i bedre form end i flere år:-) Godt, Kristian.
Fly me to the Moon, Jonas
Kære CS,
Denne artikel med Kristian i Politiken er virkelig opmuntrende:
https://pol.dk/2312132
Fornemmer, nu da støvet har lagt sig, at stemningen og motivationen i jeres projekt er i bedre stand end i årevis.....gode vibrationer breder sig i fanskaren.....
Støv kapslen af.
VH Jonas
...og forbi Peter har udtalt sig på CS's vejne.
Det må være denne ene sætning det handler om:
Som han (måske misforstået) mente at være orienteret om på et møde....Det nye CS har ikke kunnet få tid til at lægge nogen strategi, så planen er at arve Von B´s og min.
Jeg kan i hvert fald ikke finde andre kommentarer som matcher.
Det kan jeg godt foelge dig lidt i, Men de fleste herinde burde vaere klar over at han ikke er en del af CS mere.
man skal godt nok have forladt jorden i laengere tid, hvis man ikke ved det :)
Carsten, som CS'er ser jeg intet problem i at PM skriver her. Problemet opstår lidt fordi det hele stadig er lidt "hedt" og forbi Peter har udtalt sig på CS's vejne. Nogle har sagt at vi bare skal lade være med at svare, men så opstår der netop den situation, at PM's svar læses som CS, hvilket det ikke er.
Det handler også lidt om PM's nye veje. Det er dejligt han har planer og ting han vil lave, men det hører jo ikke rigtigt ind under CS længere, men mere på hans egen blog.
Haaber jeg at Peter fortsaetter med kommentarer,her paa bloggen.
I kan have jeres mening om ham, men fakta er at han har samme ret til at kommentere, som jeg har.
Hans kreativitet og alternativ taenkning, er hvad der fasinerer mig meget. Her er en mand der ikke lader sig holde nede af janteloven. Vi skulle have flere af den slags mennesker i Danmark.
Hvordan han behandler andre mennesker skal jeg ikke kunne udtale mig om.
Samme her! Men raketter tager lang tid at lave mens ord oftest kan produceres lidt hurtigere. Derfor får nok flere blogs end raketter fra CS. Hvad der derimod er vigtigt er at få ro på og fokusere på raketter frem for skænderier.Jeg glæder mig til at se CS producere nogen raketter og ikke bare ord.
Et emne til et par fremtidige CS blogs kunne meget vel være (system)design af raketter. Hvad er det, hvad gør man, hvad virker, hvad virker ikke - set ud fra CS vinklen.Jeg overtog projektlederrollen på 2X for nogle måneder siden så i sidste ende er det mit ansvar at designet er blevet accepteret. Vi lærer noget nyt hele tiden og det skal bestemt ikke ske igen.
Det bliver en lidt anderledes organisation der skal drive CS fremover hvor flere hænder skal lave det samme eller mere så koordinationsopgaven bliver ligefrem ikke mindre. At finde en måde at få styr på dette aspekt er bestemt også blogkompatibelt pensum.
Jeg tænker på om man er kommet til en forklaringsmodel mht burst discen.
Hvorvidt sprængpladen gik for tidligt (før de 25-28 bar alle testene gik ved) finder vi næppe ud af, det kan man jo ikke så på pladen. Hvad vi kan gøre er at teste sikkerhedsventilen som burde åbne ved 21 bar. Det er ikke sket endnu, men den bliver testet i nærmeste fremtid.
Selve beslutningen med at fortsætte testen på trods af den manglende LOX trykmåling ligner lidt den beslutningsgang, som kan opstå i en reel affyring. Har man gjort sig nogen betragtninger om den proces?
Set i bakspejlet burde testen have været afbrudt da sensoren svigtede. Der bliver gjort interne tiltage så vi er sikrer på at forløbet bliver bedre næste gang vi har et teknisk problem af den kaliber.
Og sidst: S-røret, var det bare bad luck, sløs eller noget 3'de, eller har man overvejet at en generel systematik bør sættes i værk?
Ærligt og redeligt så er det et resultat af et uhensigtsmæssigt design som har fået lov at passere. Vi er mange som har haft lejlighed til at påpege det uhensigtsmæssige design, men det har alligevel passeret. Jeg overtog projektlederrollen på 2X for nogle måneder siden så i sidste ende er det mit ansvar at designet er blevet accepteret. Vi lærer noget nyt hele tiden og det skal bestemt ikke ske igen.
Lars, det er nogle grader værre en det jeg talte om og en helt anden situation.Fejlslutningen er, at nogle tror man kun kan være succesfuld ved at tolerere manipulation, trusler og mobning.
Men jeg vil stoppe debatten her for midt vedkommende og venter spændt på mere teknisk "raket nyt".
Mvh Steen
Det er jeg også temmelig nysgerrig efter at høre. Som jeg tidligere har skrevet efterlyser jeg ikke en færdigbehandlet kommissionsrapport med placering af ansvar og tiltag for at det ikke sker igen. Kom endelig med et bud på hvad der skete.Fik man nogensinde de briefet på HEAT 2X testen?
Det famøse S-rør var der en god grund til at det gik ned og op frem for bare op mod sensor eller var det set i bagklogskabens ulidelige isprop en fejl? Ja det er altså ok at tage fejl og testen her gjorde jo som den skulle (den afslørede fejlen inden man tog fra Nexø).
Var der inden påfyldning af LOX også noget tvivl om nogle ventiler og hvad var det?
Er der en ide om burst-disc havde en fejl eller trykket var for stort i tanken?
Var det en færdigkøbt burst-disc eller hjemme designet?
Thomas Djursing nævnte at der var en kontraventil mellem den måler der var ved helium flaske og selve LOX tanken. Er det korrekt?
Er der planlagt lidt mere "håndfaste" regler for hvilke sensorer der skal være online for at kunne fortsætte en test?
Var det på forhånd planlagt at det var ok at der kravlede folk op i tårnet samtidigt med at tanke var delvist tryksat og endda mens tryksætningen fortsatte?
Er der egentligt en temperaturmåler i LOX tanken?
Håber ikke ovenstående bliver opfattet som negativ kritiske spørgsmål.
Jeg glæder mig til at se CS producere nogen raketter og ikke bare ord. Man må vel formode der arbejdes med nogen PM fri design, når det åbenbart er så ulideligt at arbejde med. Det vil i det hele taget være interessant at høre om hvad CS har tænk sig, i stedet for hvad de mener om PM, hvad han siger/har sagt eller mener. Hvis man mener at det er så ulideligt at PM kommenterer, hvorfor så svare ham. Det giver ingen mening. Hvis man gerne vil monopolisere informationsstrømmen bør man nok flytte ud af Ing.dk.
Helt enig der! Og pas nu på dig selv i den der ragoutkompatible sportsgren, ikk? ;-)Jeg sagde intet om, at det skulle være en permanent situation, men som tingene står lige nu, mener jeg klart, at det er det rigtige.
Klaus:
Jeg sagde intet om, at det skulle være en permanent situation, men som tingene står lige nu, mener jeg klart, at det er det rigtige.
mvh Flemming
- og nu vil jeg så køre CS på bageste hylde og tage ud at kite surfe ;o)
Tja Flemming, der er både for og imod Peters Madsens deltagelse i CS netdebat og CS deltagelse i PMS netdebat. Det vigtigste er at få ro over feltet og holde op med at skændes.
Om dette kræver at I holder op med at kommunikere helt eller om der skal en pause til må I selv afgøre. Det vigtigste er at vask i fuld offentlighed af de efterhånden særdeles rengøringskrævende beklædningsgenstande stoppes straks! De er simpelthen for pinligt som det er nu.
Over tid kunne det være rigtigt godt om CS og Peter Madsen kunne dele viden med hinanden i god tone. Og det vil være en god fortælling til offentligheden at selv om Peter Madsen har forladt CS bidrager han stadigvæk med gode råd til projektet. Med KvonB's mulige vejlederrolle på kapseldelen kunne det være en meget fin måde at lande projektets omkonfigurering på: grundliggerne er stadigvæk med på sidelinjen.
Det siger min kone også - hø hø hø ;o)
Halløj hvad sker det lige med CS humøret lige nu ?
Det plejer da at være Foldager der er først med at være den spydige humørspreder på bloggen?
Fik man nogensinde de briefet på HEAT 2X testen?
Jeg tænker på om man er kommet til en forklaringsmodel mht burst discen.
Selve beslutningen med at fortsætte testen på trods af den manglende LOX trykmåling ligner lidt den beslutningsgang, som kan opstå i en reel affyring. Har man gjort sig nogen betragtninger om den proces?
Og sidst: S-røret, var det bare bad luck, sløs eller noget 3'de, eller har man overvejet at en generel systematik bør sættes i værk?
Citat Steen Larsen: "Næh, der er for det meste en leder som kommanderer rundt med alle, uddeler berettigede og uberettigede skideballer og lægger et stort utimeligt pres på hele teamet."
Med en sådan brist kan Du ikke engang blive patruljefører hos spejderne eller i FDF!!! Lad nu være med al hobbypsykologisk fjernbehandling. Peter Madsen er smuttet. At tvære længere i det, bliver bare mere og mere pinlig.
Skal der ikke også være plads til de visionære iværksættere? (og deres "special needs")
Ja, her er så næste uenighed. Hvis man i konfliktskyhed lader stå til, overfor mennesker med specielle behov og manglende sociale evner, så vil de aldrig lære at arbejde sammen med en gruppe og vedblive med at køre deres eget løb resten af livet.
Af lære et par få, basale spilleregler mht. gruppearbejde har aldrig hæmmet nogens personlighed eller kreativitet.
Fordelen ved den slags mennesker er at der sker noget og visioner kan nås. Det koster på den måde at man af og til modtager uberettiget kritik. Det synes jeg man må leve med hvis man vil være med hvor det virkelig sker
Den holdning deler du med mange virksomhedsledelser, der sætter kikkerten for det blinde øje overfor "visionære" mellemledere, der slider medarbejdere op i ét væk. Fordi de får ting at ske. Fejlslutningen er, at nogle tror man kun kan være succesfuld ved at tolerere manipulation, trusler og mobning.
Jeg er lodret uenig. Man kan godt have et dynamisk udviklingsmiljø, hvor man går ind til et designreview, og giver råt for usødet, men hvor respekten for hverandre er intakt bagefter, dvs. at man f.eks. undgår nedværdigende og sarkastiske kommentarer fra iltre primadonnaer, der ikke evner at styre sig.
og Flemming kommer som sædvanligt først...
Det siger min kone også - hø hø hø ;o)
(Sorry den lå lige til højrebenet)
Intet mål af talent og viden kan berettige eller retfærdiggøre mobning og utålelig opførsel. Se evt The No Asshole Rule af Sutton.
Tjaa, både ja og nej. Sagen er den at nogle visionære mennesker kan komme til at sige nogle grimme ting i kampens hede - ja det kan vel egentlig de fleste når der er meget pres på. Det er ikke fordi de er onde men fordi de har et enormt drive og iver efter at der ske noget med den store vision. De forventer det umulige og urimelige og bliver enormt frustreret når tingene ikke går hurtigt nok - og så falder primadonna kommentaren som kan gøre andre sure.
Fordelen ved den slags mennesker er at der sker noget og visioner kan nås. Det koster på den måde at man af og til modtager uberettiget kritik. Det synes jeg man må leve med hvis man vil være med hvor det virkelig sker. Det nytter ikke noget at hele tiden blive sur og gå sin vej. Når slaget så er overstået er det til gengæld vigtigt at der bliver sagt undskyld bagefter. Det bemærker jeg at Peter tit har gjort her på bloggen - jeg ved ikke om det også er sket i værkstedet.
Jeg er sikker på at dem som har arbejdet for Steve Jobs har måttet finde sig i meget lort - men mon ikke de stadigvæk har nydt turen. There is no free lunch!
Alle er forskellige, kunsten er at få plads til alle og leve med de forskellige mærkelige uperfekte mennesker som vi alle er. Skal der ikke også være plads til de visionære iværksættere? (og deres "special needs")
Jeg har aldrig hørt om nogen stor dåd som er udført af en gruppe mennesker uden en klar leder og som bagefter har sagt: ih hvor havde vi det hyggeligt og ih hvor var de søde allesammen. Næh, der er for det meste en leder som kommanderer rundt med alle, uddeler berettigede og uberettigede skideballer og lægger et stort utimeligt pres på hele teamet.
Sådan er det bare! ;-)
Mvh Steen
Jeg synes efterhånden der er lidt for meget negativ kritik mod Peter her inkl. downvotes.
Måske har du ret.
Men han kan da heller ikke bare fortsætte som om intet var hændt. Jeg har selv været med til at argumentere for en land- launch fra Oksbøl eller Tranum hvor der blev foretaget en planlagt abort når max højden blev nået. PM var imod - vistnok fordi det ville blive for meget bøvl med autoriteterne.
Men nu er det åbenbart en god ide.
Måske var PM's svar dengang noget som blev dikteret af et plenum på CS, men hvor tænkeligt er det egentlig? Ikke meget, vel?
Kodeord: Troværdighed.
Jeg tror CS og denne blog vil have godt af en PM - fri periode - så kan han også få mere tid til sine egne projekter. Og engang vil vi nok igen kunne tale fornuftigt sammen. Om teknik.
Hej Alle
Som jeg også skrev i et andet indlæg: Et meget lille fåtal kender til alle detaljerne i denne "skilsmisse" - og sådan skal det naturligvis helst forblive. Derfor er al "personfnidderet" - fra begge parter - i denne tråd jo egentlig uforståeligt for kernelæserne af bloggen - og dermed totalt overflødigt.
Det er dog indlysende, at der ikke der den bedste stemning mellem Peter Madsen og CS, og derfor mener jeg, Carstens Jensens råd til Peter Madsen om ikke at deltage i debatten under CS's blog giver rigtig fin mening, da denne deltagelse uvægerligt vil være katalysator for spidse bemærkninger fra dem, der direkte eller indirekte føler sig trådt på.
Omvendt bør (vi) CS'ere så afholde os fra at kommentere på PM's blog, med mindre, der er tale om direkte henvisninger til os.
Dog vil jeg godt slutte med at bakke min kære kollega Foldager op i, at alle de ting Peter i øjeblikket sætter spørgsmålstegn ved, er nogle han selv har orkestreret - og stået 100% bag - indtil for ganske nylig, hvilket jeg blot mener understreger min ovenstående pointe.
mvh Flemming (på egne vegne)
Jeg synes efterhånden der er lidt for meget negativ kritik mod Peter her inkl. downvotes.
Personfnidderen i CS har været forstemmende at følge. Men det bekræfter meget godt min grundholding:
Intet mål af talent og viden kan berettige eller retfærdiggøre mobning og utålelig opførsel. Se evt The No Asshole Rule af Sutton.
Peter Madsen har for mig mistet stjerneglansen, nu.
Jeg synes efterhånden der er lidt for meget negativ kritik mod Peter her inkl. downvotes.
Husk lige at han er manden der satte hele eventyret igang. At han ovenikøbet efterlader al den good-will han har opbygget plus materiel han har samlet til CS gennem tidernes løb er efter min mening noget han skal roses for.
Der er da ingen her som dør hvis Peter taler lidt om sine ny projekter. Tværtimod! Jeg synes bestemt ikke han skal beskyldes for at sælge noget. Vær lige lidt sød og husk på at han har været igennem en barsk "skilsmisse" som sikkert ikke har været nem.
Jeg er meget ked af at se at Peter forlader CS og håber at han & CS kan komme til at samarbejde godt i fremtiden og at de får success med deres projekter. Det er sgu sørgerligt at se denne skilsmisse!
Mvh Steen
Dette angreb på PM i denne blog bør stoppe - specielt fra medlemmer af CS. I må huske at i og med at PM er udtrådt af CS er han nu gået til at være en person der læser bloggen som alle os andre. I den egenskab er han også nu en person, der kan komme med kritik og "dumme" spørgsmål ligesom alle os andre. Han er endda en person med stor indsigt i problemstillingerne som diskuteres i bloggen. Det er før sket, at personer som medlemmer af CS ikke bryder sig om, er kommet med kommentarer der på den ene eller anden grund har medført en designændring. CS og denne blog har jeg altid opfattet som meget åbne i deres tilgang til tingene. Det håber jeg stadig det kan være.Det har også været Peters holdning hidtil; bl.a. i adskillige blogs her på ing.dk. Det er bare nu, han skifter mening. Det er ikke så troværdigt.
Jonas Bjarnø:
Jeg ser CS' sea launch concept som en absolut genistreg ifht. at komme op i skala på amatørraketter uden at vikle projektet ind i unødigt store mængder 'red tape' fra officielt hold.
Det har også været Peters holdning hidtil; bl.a. i adskillige blogs her på ing.dk. Det er bare nu, han skifter mening. Det er ikke så troværdigt.
Grønland undersøgte vi omkring 2002, hvor jeg selv var deroppe med det formål. Der er megen imødekommenhed, men det er logistisk og vejrmæssigt meget svært; ikke mindst med raketter af vores størrelse.
Hej Peter,
Bestemt, jeg er helt enig. Esrange er en mulighed, men vil ikke være en realistisk en af slagsen for en amatørorganisation der er presset på såvel pengepung som på lysten til at lave dokumentation.Det er givet vis korrekt som du skriver. Men lige netop med Esrange, synes jeg at hegnet er højt nok til at sea launch på esd 139 bliver mere interessant.
Det er jeg meget uenig i. Tror ikke de gode sommerhusejere i Dueodde har tilstrækkeligt med Gevalia til at byde en uventet raket velkommen, hvis den eksempelvis lavede et stunt som dette: https://www.youtube.com/watch?v=Zl12dXYcUTo Nemmere er ikke et argument her, det handler om sikring af tredjepart og afstand køber reaktionstid og massetab til at opnå dette. Hvis man vil lege med ikke-ballistiske raketter kan man ligesågodt gøre sig det klart at hensynet til tredje parts sikkerhed ALTID skal veje tungest og det uanset om man er pro eller amatør.Men hvis valget var Dueodde strand versus ude på vandet...så ville Dueodde være nemmere.
Man kunne med rette spørge hvad det er der gør en sea launch så bøvlet...at der kun kan blive en om året...og hvad der kan gøres ved det ?
En forhold er at få alle til at have tid, et andet at ramme godt vejr samtidig med folk har tid.
Reelt er der den skala vi her snakker om ( Heat XX ) ikke en større safety gevinst ved sea launch.
Godt spørgsmål. Min bud ville være etableringen af en fast installation i et kystnært område hvor der kan afspærres et betragteligt område (flere kilometer) omkring rampen og et større område downrange. Indenfor DK's grænser er dette dog nok nær umuligt at realisere på amatørbasis, og mit gæt er enhver officiel henvendelse vil blive henvist til skydeområderne der er til for det samme. Her kunne man med fordel tage DSC med på råd, de er jo for nærværende nok er den eneste raketgruppe i DK der har erfaring med (og udstyr til) strandopsendelse af større raketter i de kystnære skydeområder. Slutteligt skal det nævnes at der selvfølgelig også eksisterer muligheden for at reaktivere den gamle DSRI range i Sønder Strømfjord og skyde ind over indlandsisen. Igen dog næppe nemmere end hvad man har nu. Jeg ser CS' sea launch concept som en absolut genistreg ifht. at komme op i skala på amatørraketter uden at vikle projektet ind i unødigt store mængder 'red tape' fra officielt hold.Hvad ville gøre opsendelser afgørende nemmere at afvikle?
/Jonas
Det vil jeg gerne støtte. Troværdighed er den eneste hårde valuta her på nettet, og udenfor rakettekniske emner er kursen på PM's ditto stærkt for nedadgående. Som Benny meget fint beskriver.
Måske en gang i fremtiden, men ikke lige nu.
Peter, kan du ikke bare smutte over på din egen blog.. du har fyldt nok som det er og ærligtalt så gider jeg ikke høre på dine inputs her mere.. Jeg skal i øvrigt nødig have et foredrag fra Madsen om at køre projekter haha.. det er da det sidste du kan. du kan evt holde et foredrag om selvfedme og selvpromovering for folk dig mangler selvtilid.
C
Jamen det gør du lige der ;-) Selvfølgeligt har du noget til salg. Du skal sælge foredrag. Du skal forhåbentligt overbevise Migatronic om at det er en god ide at de anbringer en af deres bedste svejseapparater i dit nye værksted. Du skal overbevise nogle TV folk om at du kan lave et spændende program for dem. Du skal evt. overbevise nogle om at det da kunne være fint at de spæder et lille bidrag til dine nye projekter. Så jo du har masser at sælge og du er god til det. Personligt er jeg ked af at du ikke kunne sælge foredraget om hvordan man integrerer en iværksætter i en voksende organisation til gavn for både for iværksætteren og organisationen. Det ville have været rigtigt spændende at høre og jeg tror der er rigtig mange mindre virksomheder med vokseværk der gerne ville have haft nogle gode råd der.Jeg har altså ikke noget til salg :o) men kan selvfølgelig som alle andre mene ditten eller datten om alt muligt. Giv ild hvis jeg vrøvler...!
Kan ikke bruges til raketudvikling da stedet kun tillader raketter der har fløjet andet steds at flyve der.
Der har være små undtagelser, men det er - undtagelser.
Det er nu ikke faktuelt korrekt, og jeg er sikker på at de gode folk ved Esrange ville være kede af den udlægning. Esrange har skam været hjemsted for betragtelige mængder raketudvikling igennem tiden, tag eksempelvis Maxus raketten som er den største Europæiske sounding rocket. Den er udviklet udelukkende ved Esrange af SSC og EADS. Tillige husker nogen måske Otrag 1-3-B som et eksempel på en endog meget eksperimentel affyring fra Esrange udført af en privat entitet.
Esrange kan tilgås af private entiteter (og herunder amatørgrupper) som testområde, men det skal koordineres med ESA gennem nationale organer og der skal være orden i papirarbejdet samt vigtigst af alt performance- og risikoanalyser for fartøjet. Derudover tilkommer naturligvis terræn og facilitetsleje. Disse aspekter komplicerer i sagens natur brugen af Esrange for en amatørgruppe, men det kunne i princippet lade sig gøre hvis man har styr på sin teknik og pengepungen i orden.
/Jonas
Takker! Jamen så giver jeg lige lyd fra mig. Det bliver fredag eftermiddag evt lørdag morgen i givet fald. Tak!
Mvh Tine
Jeg skal have kokoskager med!
Jeg skal til Amager sidste weekend i juli</p>
<p>Må jeg (og mit kamera) evt kigge forbi? Om fredagen fx?
Hej Tine
Du er meget velkommen.
Skriv en email til os eller ring når tiden nærmer sig, så finder vi et tidspunkt hvor der er folk i huset så du ikke går forgæves.
Kristian Sørensen Formand Copenhagen Suborbitals
Jeg syntes det er fedt at Peter Madsen vil følge med i CS blog og kommentere f.eks.
Esrange
Kan ikke bruges til raketudvikling da stedet kun tillader raketter der har fløjet andet steds at flyve der.
Jeg syntes ikke det er fedt når Peter svarer på CS relaterede spørgsmål som f.eks.
Det kan godt være det er rigtigt, men det er bare ikke længere Peter der skal svare på den slags spørgsmål og når der skal promoveres for PMS syntes jeg det vil være bedst at holde det i egen blog. Det er ligesom ikke god stil at man som sælger slutter af med at sende en mail ud til hele kundekartoteket med at de fra og med næste måned kan købe et meget bedre produkt ved det firma som sælgeren starter hos.Det nye CS har ikke kunnet få tid til at lægge nogen strategi, så planen er at arve Von B´s og min. Den er overordentligt ambitiøs, og kræver rigtigt meget effektiv organisation.</p>
<p>Jeg prøver noget simplere, og har ganske rigtigt tabt troen på amatør organisation, men ikke på at man kan lykkes med dette hvis man kan bekæmpe kompleksitet. Hugge en hæl og kappe en tå, de rigtige steder.
Jeg syntes ikke det er fedt når man i Politikken kan læse:
"Unødvendig udstyrsstykke" den syntes jeg lige vi lader stå lidt mens vi tænker på nogle af de ganske spændende blogs Peter gennem tiden har skrevet!For lidt handling og for meget kaffe sammenlagt med raketprojekter, der ifølge Peter Madsen er blevet »unødvendige udstyrsstykker«, har altså sprængt det projekt, der skulle sætte den første dansker i verdensrummet.
Peter du skal sælge dit nye projekt og held og lykke med det, men sælg det på en ordentlig måde tak.
Jeg håber Tine Andersen får lov til at smutte omkring HAB2 med sit kamera og at der også bliver tid til at tage en kop kaffe og dele den citronmåne hun måske tager med (Der findes bedre kager så det var kun et tænkt eksempel ;-)
Må jeg (og mit kamera) evt kigge forbi? Om fredagen fx?
Jeg vil virkelig gerne se HAB2, raketterne og alt det andet.
Jeg er ikke helt skeløjet til billeder. Jeg vil gerne tage nogen I evt kan bruge, altså uden copyright.
Hvis, ikke- er det bare det.
Mvh Tine- jeg skal til familietræf med min oldefars efterkommere! Han grundlagde en maskinfabrik bla.
Det at tage en beslutning er et stykke arbejde, som alt andet. Der er tænkt over sea launch, hvis man skal fravige den beslutning bør man kunne påvise en fejl i den oprindelige beslutning eller at forholdene har ændret sig.Fordi ellers er vi jo i den diskussion der ledte til at du og CS byggede Sputnik.
Det handler om respekt for allerede udførte beslutninger, men også respekt for det faktum, at man tager en beslutning. Jeg tolker lidt Morten Bulskov, som "det har vi diskuteret, så ..." Hvis det er korrekt forstået har det min sympati.
Omvendt kan opleve, at der er foretaget en, måske ganske vigtig, beslutning uden at man egentlig kan huske hvem der tog den eller på hvilket grundlag. I så tilfælde kan det være på sin plads at være kritisk.
Som eksempel, i lille målestok, kan nævnes det famøse S-rør. Hvorfor ser den sådan ud? Kunne den ikke bare have været L-formet? Kunne den ikke have siddet i toppen af tanken?
Fordi ellers er vi jo i den diskussion der ledte til at du og CS byggede Sputnik.
Logistik er mit område og lige meget hvor mange containere du passer dine raketter ind i, så er det bare ikke nemt hvis det skal foregå på Island, Ghana eller Australien.
Vi snakker om at du bruger en betragtelig del af dine midler på ren transport, for slet ikke at tale om dit crew. Der kan - som vi har snakket om mange gange - være en god grund til at man vælger at gøre det, specielt når man når til den bemandede del. Men hvis man tror at en land launch er nemmere rent logistisk end Sea Launch ved Bornholm, så snyder man sig selv. Der kan så være andre grunde til at man vælger det ene eller det andet.
Min pointe var at det ville være rart hvis man kunne skabe en stemning for at lave en mulighed for land launch i DK. Det ville også give en masse studerende muligheder de ikke har nu.
/Morten
Why not launch and test in Australia. The British did so in the late 50's and 60's.
Yes I know its too far away............just a thought.
Nu ved jeg ikke hvor meget i har kigget på land launch uden for Danmark, men hvis det nogensinde kommer på tale, kan det virke oplagt at kigge lidt på Esrange: https://www.sscspace.com/
Det er et stort civilt affyringsområde i nordsverige til suborbitale raketter. Mit indtryk er at de har alle de faciliteter man kunne önske sig til en raket i CS skala, både värksteder til stacking, affyringsplatform og radiofaciliteter. Det er en lang köretur, men det er nok stadig nemmere og langt mindre hektisk end at arrangere et sea launch event.
Men det koster nok desvärre også kassen at leje sig ind, specielt med jeres budget. Det kan väre det går at prutte lidt om prisen som amatör/non-profit organisation? :/
Jeg kan sige fra min tid som civil skytte at terræner der kan bruges er meget få og langt fra nemme at få lov at bruge.
Hvis vi snakker land launch i DK, så er der faktisk kun Oksbøl og Rømø. Jeg er ret sikker på, bøvlet for en flok skytter i en stor idrætsorganisation taget i betragtning, at få lov at "lege" med store raketter her er mere end svært.
Oksbøl er stort set det eneste reelle militære område der er til kampvogn og artilleri skydning. At komme ind igennem Forsvarets røde tape er nok at betragte som umuligt.
Ligeledes er problemet at afmelde havområder. Har tit oplevet at skydninger stopper når der kommer både - det er deres ansvar at passe på dem. Selv i Jægerspris, der vel og mærket er bøjeafmærket og har radar, kommer der ofte lystsejlere ind og forstyrrer.
Samtidig skal der virkelig være en god støtte i befolkningen. Ganske få klager og løbet er kørt. Tror det eneste sted vi har nok opbakning ville være at skyde fra Nexø havn på ydermolen :-)
/Morten
skal nok prøve at set positivt på det nye herfra også.
bare så filens frustrerende, her fra sidelinien, når alt gik op i mudderkastning.
Var der ikke noget om at en Ballon først bliver et luftfartøj når en fastgørelse til jord (overflade) kappes. Jeg tænker aflangt luftskib, center rør med raket i, og opereret som et FLIP forskningsskib, selvfølgelig tøjret til en båd på vandet. I hvert fald kunne et sådan luftskib/affyrings rampe give de første 6+Km højde = mere tid til sikker abort, hvis Dyret skulle vende næsen ned af de første på gange.
Accyl domes, -dem havde jeg heller ikke glemt.
Kom så med den blog mulighed til Peter, -så jeg og andre kan få taget nysgerrigheds over trykket.
Good to see that Cameron and his team is still on, - It must have been some very odd days lately, with Blogs in Danish running amok.
Jeg håber ikke, gode Madsen, at du giver dig til at fægte med vindmøller :) Sådan noget tager vist ret langt tid.Men...vi burde få en løsning på land launch, henset ovenstående.
En af dine store forcer, er tiden det tager, fra ide til lysbuen møder metal.
Hvis du vil have et langtidsprojekt, så gør hellere Hans Rasmussen kunsten efter, og skriv selvbiografien: 'Ilden i min raket' ;-)
Hold da op, der var til flere timers læsning. Godt at der er en løsning på vej, og begge projekter bliver mega interessante at følge.
Jeg faldt tilfældigt over projektet, en aften jeg ikke kunne sove, og læste forskellige blogs på ing.dk .. Jeg fik raket feber, og meldte mig ind i css.. Jeg har bidraget til projektet og vil stadig gøre det, da det er utroligt spændende.
Jeg undres dog over, at man har valgt engelsk som sprog på hjemmesiden. Er der virkelig så mange udlændinge, og kommer der så meget støtte fra udlandet, at det berettiger dette. Jeg savner at kunne sidde i sofaen, ligge i sengen og nyde at læse alt om projektet.
Jeg er Lokomotivfører, og engelsk er ikke det stærkeste sprog, og da slet ikke teknisk engelsk.
Hvis der kommer nye medlemmer til, er det en stor opgave at gå igang med, at tygge den hjemmeside igennem.. Jeg tror, der er mange, der helst vil læse om teknik på dansk.
Overser jeg noget ?
Glæder mig til stadig at følge jer, det er værdsat det arbejde i laver...
/Bo
Kære CS,
Fantastisk! At fornemme at holdånden er tilbage i den grad gør mig mere begejstret end nogensinde før:-) Det er ligeledes imponerende at se Peters og CSs veje skilles, alting taget i betragtning, på en så sober og fin måde - god karma.
Ligger her på Østerbro og hører Copenhell gennembryde lydmuren....og tænker: Knejser HEAT2X mon over det headbangende menneskehav? Burde Iron Maiden tegne en diskret Eddie på den ene finne?
VH Jonas
Thank you Cameron, and so good to hear from you.
Best to all of you at Pacific Spaceflight
Jeg (og sikkert mange andre) venter fortsat i spændning på den lovede opfølgning af den mystiske efterspørgsel på acryl domes fra PM's side en del uger tilbage.
Jeg ved ikke om dette dome-projekt fortsat lever og om det nu ligger hos CS eller PM. Uanset, må PM eller CS meget gerne komme med et par linjer om dette, når/hvis tiden er inde...
Hi all, major changes. Such projects are high pressure and can be quite fluid. If CS is still interested in the pressure suit option, my group, Pacific Spaceflight (pacificspaceflight.com), is still available to supply it. We can supply and work on many other issues of pilot-capsule integration even if a full-pressure suit is not required. I will coordinate with CS leadership by email, but here in the public forum I thought I would mention our position on this side of the globe. I believe in the CS mission and the CS people -- past and present -- and I hope to continue on this adventure. Cheers Cameron
Luftskibe er så afgjort et luftfartøj og underlagt de samme regler som ethvert andet luftfartøj. Men så længe man befinder sig i internationalt luftrum, gælder samme afslappede regler som for internationale farvande.Om Luftskibe er omfattet af reglerne for flyvning ved jeg dog ikke.
Lige en observation, som måske passer på situationen i CS:
Jeg har mange gange oplevet, at teknikere kan skændes meget voldsomt, for så, når en løsning er valgt, at glemme alt om konflikten. Det er her HR kaster sig ind, og prøver at forbedre atmosfæren. Ofte til teknikernes frustration.
Det forekommer mig, at der trods stridigheder stadig er et samarbejde mellem PM og CS, dét kan være svært for udenforstående at kapere. Jeg håber, at det er det jeg kender som en fantastisk evne til at komme videre, og som udenforstående har svært ved at tro på. Er det tilfældet tager jeg hatten af, sjældent er store egoer store mennesker.
Uanset al balladen er jeg stadig CSS'er, så længe der bliver bygget rumfartøjer i vanvittig skala af frivillige.
Ad astra Henrik
Det skal godtnok være en stor ballon eller en lille raket
Lad os lave et overslag :
Brint har en densitet på ca. 0,09 kg/m3 og atmosfærisk luft vejer ca. 1,3 kg/m3
Løfteevnen for 1 m3 brint er derfor ca. 1,3 - 0,1 = ca. 1,2 kg
Jeg afrunder til 1 kg/m3 brint, da ballonen naturligvis også vejer lidt.
En raket på f.eks. 4 tons kræver da en ballon med et rumfang på 4.000 kubikmeter - hvilket svarer til en kugle med en radius på 10 meter. Det giver en overflade på ca. 1200 m2.
Ikke meget større end en almindelig varmluftsballon!
@Klaus Elmquist Nielsen NEJ hvis der er vinger på er der nogle HELT andre regler der gælder, så er det et luftfartøj og SKAL opfylde helt specielle regler før at det må flyve. Hvis der skydes fra land er der meget få steder det kan lade sig gøre: Borris og Oksbøl samt Tranum og Rømø. Her kræves der dog Forsikring , hvilket der ikke kræves ved skydning fra internationalt farvand. Det er derfor at CS valgte at skyde fra havet, det er administrativt meget lettere. Om Luftskibe er omfattet af reglerne for flyvning ved jeg dog ikke.
Det skal godtnok være en stor ballon eller en lille raket... :)