Această carte este dedicată fiecăruia dintre voi care este paralizat sau paralizată defrică la id... more Această carte este dedicată fiecăruia dintre voi care este paralizat sau paralizată defrică la ideea de a-fi urma visul sau de aface călătoria la care a visat de când se știe. Se spune că un om crește în ani. Așa ne-am obișnuit. Să ne tot sărbătorim ziua de naștere. Insă niciodată nu mi-am putut închipui că voi crește în 25 de zile cât în 25 de ani. Zilele au devenit ani, minutele au devenit zile, secundele au devenit ore. Timpul a luat o altă dimensiune. M-am aruncat într-un abis al cunoașterii, fără măcar să știu destinația. Fără să-i înțeleg scopul. Doar am știut că este o călătorie pe care trebuie să o fac. Nu am cum să o evit. Și, odată începută, știam că nu mă mai pot întoarce si că nimic nu va mai fi la fel. Prin urmare, ești pregătit sau pregătită să-mi fi alături în această călătorie? Posibil ca nici tu să nu mai fii la fel la final.
Will Storr - Trăim într-o epocă a individualității. Se presupune că trebuie să fim supli, prosper... more Will Storr - Trăim într-o epocă a individualității. Se presupune că trebuie să fim supli, prosperi, fericiți, extravertiți și populari. Aceasta este imaginea culturii noastre despre sinele perfect. Vedem asemenea persoane peste tot: în reclame, în presă, în social media. Ni se spune că pentru a fi perfecţi trebuie doar să ne urmăm visele, că potențialul nostru este fără limite și că suntem sursa propriului succes. Dar acest model al sinelui perfect poate fi extrem de periculos. Oamenii suferă fiind torturați de această fantezie imposibilă. Presiunea socială fără precedent conduce la o creștere a ratelor depresiei și a sinuciderilor. De unde vine acest ideal? De ce este acesta atât de puternic? Există vreo modalitate de a rupe vraja?
Peter Mayle (n. 1939) a lucrat în publicitate până în 1975, când și-a abandonat biroul de pe Madi... more Peter Mayle (n. 1939) a lucrat în publicitate până în 1975, când și-a abandonat biroul de pe Madison Avenue și a început să scrie. La început cărți pentru copii, apoi romane comice pentru publicul larg. Stabilirea în Franța i-a fost de folos, fiindcă acolo Mayle a găsit materia primă de care avea nevoie. El a trecut acea materie prin filtrul comic și a produs o serie de romane care au încântat milioane de cititori. Sunt cărți străbătute de o ironie tandră față de țara de adopție, dar lipsite de agresivitate și sarcasm. în prezent, opera lui Mayle este tradusă în peste douăzeci de limbi, iar autorul publică frecvent articole în Sunday Times, Financial Times, Independent, GQși Esquive. Printre romanele sale se numără Hotel Pastis, Chasing Cézanne, A Good Kearsau Anything Considered. Peter Mayle a mai scris un ciclu de cărți non-fiction despre Provence, precum și o carte despre obiceiurile culinare ale locuitorilor din acea regiune.
Gary Taubes - În cartea de faţă, scrisă ca un răspuns la reacţiile stârnite de precedentul lui be... more Gary Taubes - În cartea de faţă, scrisă ca un răspuns la reacţiile stârnite de precedentul lui bestseller, Good Calories, Bad Calories, Gary Taubes examinează critic mitul legat de cauza creşterii în greutate a populaţiei. El argumentează convingător, direct şi în spirit practic, că excesul unor anumite tipuri de carbohidraţi din dieta modernă este motivul care a condus la creşterea masivă în greutate a oamenilor din zilele noastre – nu grăsimile, şi nici caloriile în exces.
Ilf si Petrov- E de la sine înţeles că Statele Unite ale Americii ale anului 1935 capătă o colora... more Ilf si Petrov- E de la sine înţeles că Statele Unite ale Americii ale anului 1935 capătă o coloratură aparte sub condeiul scriitorilor Ilf şi Petrov. Talentul celebrilor autori ai romanelor Douăsprezece scaune şi Viţelul de aur nu se dezminte nici de astă dată, deşi circumstanţele acestei călătorii sunt împovărătoare. Ei pleacă spre America, după ce străbat Europa (Polonia, Cehoslovacia, Austria şi Franţa), la 19 septembrie 1935, în calitate de corespondenţi ai oficiosului Pravda la care colaborau regulat cu foiletoane din 1932. Călătoria celor doi, de trei luni şi jumătate, a avut loc în ajunul marilor epurări staliniste, în plină perioadă de propagandă comunistă, în al cărei program intra şi denigrarea acerbă a "capitalismului în putrefacţie". Însă Ilf şi Petrov izbutesc să picteze un tablou al Americii, de la un ocean la celălalt, în culori extrem de vii, atingând problemele spinoase cu un umor aproape binevoitor, presărând cu abilitate doar ici şi colo sintagme ale "limbii de lemn" ("activitate artistică de amatori", "oameni ai muncii", "condică de sugestii" etc.). Unghiul personal de a vedea lucrurile, ca şi maniera inconfundabilă, plină de haz, de a le aşterne pe hârtie situează această lucrare mai degrabă în seria textelor artistice decât a celor documentare. Ultima carte a lui Ilf şi Petrov a fost singura pe care au redactat-o separat (în cea mai mare parte). "Douăzeci de capitole le-a scris Ilf
Robert Muchembled- O istorie a plăcerii din secolul al XVI-lea până în zilele noastre Un an al pl... more Robert Muchembled- O istorie a plăcerii din secolul al XVI-lea până în zilele noastre Un an al plăcerii Abația de Theleme există. Ca și mie, lui Rabelais i-ar fi plăcut la nebunie să-și petreacă un an fără griji și fecund, în mijlocul unei societăți alese, făcând ce-i trecea prin cap, cu singura condiție să-și stabilească aici reședința. La Institute for Advanced Study din Princeton mi-am găsit tihna spiritului, căldura prieteniilor, gustul subtil al tuturor deliciilor gândirii. Uneori chiar și al acelora ale trupului, cu condiția de a evita excesul de praf de usturoi din sosurile remarcabilului restaurant și de a nu afișa prea pe față o înclinație către paradisurile artificiale. Cine n-a văzut treizeci și nouă de perechi de ochi fixânduse alternativ pe paharul său de vin și pe celelalte treizeci și nouă plină cu apă chioară nu poate înțelege puterea autocontrolului personal sub povara constrângerilor sociale! Să intri în rânduri ajunge să fie o plăcere, sau cel puțin o ușurare. În acest paradis al cercetătorilor, cu biblioteci imense deschise zi și noapte, inclusiv duminica, munca devine o etică, a artă de a trăi, chiar un indiciu de predestinare pentru moștenitorii spiritului protestantismului. Confruntat cu acest univers, hedonistul european găsește aici un surplus de excitație care îl împinge către eficacitate. Este uimitor să constați până la ce grad savoarea fericirilor simple este decuplată atunci când ești frustrat de unele dintre ele. Absența, lipsa, m-au învățat întreagă valoare a unei șampanii, a unui pateu de
placerii - David J. Linden-Placerea poate capata diverse forme. Dar, fie ca este vorba de ciocola... more placerii - David J. Linden-Placerea poate capata diverse forme. Dar, fie ca este vorba de ciocolata sau sport, vodca sau voluntariat, suntem intotdeauna in cautare de ceva nou si atragator.
In Busola placerii, David Linden, profesor la John Hopkins University School of Medicine, dezvaluie modificarile care au loc in creier cand ne dedam mancarii, sexului sau drogurilor, cand meditam ori facem o fapta buna. Autorul descrie functionarea creierului intr-o maniera anecdotica, dar si pe baza unor cercetari de laborator si a unor articole stiintifice. El schiteaza, de asemenea, evolutia placerii, de la instinctul primar pe care il avem in gene, pana la un proces mai complex de cooptare a receptorilor de dopamina, rezultat din consumul de droguri si alcool.
ARTA medicinei este destul de ciudată. Din când în când, se stabilesc tratamente medicale care nu... more ARTA medicinei este destul de ciudată. Din când în când, se stabilesc tratamente medicale care nu funcționează cu adevărat. Din pură inerție, aceste tratamente sunt transmise de la o generație la alta.
unui librar - Shaun Bythell- Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de cărți vechi ... more unui librar - Shaun Bythell- Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de cărți vechi din Scoția și-a înființat, în 2010, pagina de Facebook, a hotărât, în mod premeditat, să se concentreze asupra comportamentului clienților. Acest jurnal, ținut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce și alte personaje pitorești în colimatorul autorului. Deși este cutremurător de amuzantă, cartea aceasta conține și un miez mai mult decât serios: este o scrisoare furibundă din linia întâi a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu cărți și giganți precum Amazon. Jurnalul unui librar este o carte amuzantă și plină de căldură (spre deosebire de magazinul autorului) și merită să devină unul dintre acele bestselleruri carel irită pe Bythell atât de mult.
O istorie a vietii private Bill Bryson -Mulţi dintre noi trăiesc în confortul propriilor locuinţ... more O istorie a vietii private Bill Bryson -Mulţi dintre noi trăiesc în confortul propriilor locuinţe fără să ştie cum au ajuns să arate şi să fie organizate aşa cum sunt astăzi, cu tot ceea ce cuprind ele. Pornind de la această constatare, Bill Bryson ia ca model propria casă pentru a reface îndelungata istorie a vieţii private. Descrie pe rând camerele şi obiectele din ele şi ne arată în tot atâtea poveşti captivante cum au apărut sau cum au evoluat.
Mai mult, întrucât, în opinia sa, orice se întâmplă în lume începe şi sfârşeşte în casele noastre, viaţa privată ajunge să prilejuiască digresiuni delectabile în istoria mare. Astfel, baia constituie punctul de plecare pentru o istorie a igienei, dormitorul – pentru una a sexului sau a morţii, bucătăria – pentru o istorie a alimentaţiei şi a comerţului cu mirodenii. Iar anecdotica volumului şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atât mai savuroasă.
boala nerecunoscuta -Manfred Spitzer
Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne imbolnaveste, ne ... more boala nerecunoscuta -Manfred Spitzer Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne imbolnaveste, ne instraineaza de semenii nostri si poate chiar sa ne ucida. Cancerul, patologiile cardiovasculare si depresia inregistreaza incidente record, una dintre cauzele principale fiind cascada de schimbari psihosomatice declansata de stresul provocat de singuratate. Indiferent ca vorbim despre tineri sau oameni in varsta, persoane prospere sau oameni cu mijloace reduse, femei sau barbati, singuratatea nu scuteste pe nimeni de suferinte fizice si sufletesti.
Manfred Spitzer (n. 1958) este unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din German... more Manfred Spitzer (n. 1958) este unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Germania, foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație. A studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce din 1997 Clinica psihiatrică universitară și din 2004 Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard. Este gazda emisiunii TV săptămânale Geist und Gehirn (Minte și creier), în care prezintă unui public larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroștiințelor. A publicat numeroase cărți, dintre care Lernen (Învățarea), Vorsicht Bildschirm! (Atenție, ecran!) și volumul de față, Digitale Demenz, au devenit bestselleruri. Cuprins Cuvânt înainte "Domnule Spitzer, vă luptați cu morile de vânt, ba nu, chiar cu centrale eoliene. Vă rugăm să continuați!" E-mailurile se scriu mult mai ușor decât scrisorile obișnuite, trimise prin poștă. De aceea primesc foarte des e-mailuri, mai mult sau mai puțin
- Elizabeth Abbott-De-a lungul timpului, amanta a fost considerata drept femeia intretinuta, feme... more - Elizabeth Abbott-De-a lungul timpului, amanta a fost considerata drept femeia intretinuta, femeia eleganta si cealalta femeie. Jeanne-Antoinette de Pompadour sau Emma Bovary, ca sa nu mai vorbim de Simone de Beauvoir sau Marilyn Monroe sint doar citeva dintre acestea. Si trebuie sa recunoastem, ele au reprezentat si reprezinta sarea si piperul vietii, o parte importanta a existentei umane. Cine este de fapt amanta? Cum ajung femeile amante: din intimplare, din constringere sau din proprie alegere? Ce inseamna sa ai o viata aparenta dedublata de una secreta? Autoarea Elizabeth Abbott ofera raspunsuri...
Helen Russell - O CALATORIE IN JURUL LUMII PRIN INTERMEDIUL A 33 DE CONCEPTE DIFERITE DESPRE FERI... more Helen Russell - O CALATORIE IN JURUL LUMII PRIN INTERMEDIUL A 33 DE CONCEPTE DIFERITE DESPRE FERICIRE
Această carte este dedicată fiecăruia dintre voi care este paralizat sau paralizată defrică la id... more Această carte este dedicată fiecăruia dintre voi care este paralizat sau paralizată defrică la ideea de a-fi urma visul sau de aface călătoria la care a visat de când se știe. Se spune că un om crește în ani. Așa ne-am obișnuit. Să ne tot sărbătorim ziua de naștere. Insă niciodată nu mi-am putut închipui că voi crește în 25 de zile cât în 25 de ani. Zilele au devenit ani, minutele au devenit zile, secundele au devenit ore. Timpul a luat o altă dimensiune. M-am aruncat într-un abis al cunoașterii, fără măcar să știu destinația. Fără să-i înțeleg scopul. Doar am știut că este o călătorie pe care trebuie să o fac. Nu am cum să o evit. Și, odată începută, știam că nu mă mai pot întoarce si că nimic nu va mai fi la fel. Prin urmare, ești pregătit sau pregătită să-mi fi alături în această călătorie? Posibil ca nici tu să nu mai fii la fel la final.
Will Storr - Trăim într-o epocă a individualității. Se presupune că trebuie să fim supli, prosper... more Will Storr - Trăim într-o epocă a individualității. Se presupune că trebuie să fim supli, prosperi, fericiți, extravertiți și populari. Aceasta este imaginea culturii noastre despre sinele perfect. Vedem asemenea persoane peste tot: în reclame, în presă, în social media. Ni se spune că pentru a fi perfecţi trebuie doar să ne urmăm visele, că potențialul nostru este fără limite și că suntem sursa propriului succes. Dar acest model al sinelui perfect poate fi extrem de periculos. Oamenii suferă fiind torturați de această fantezie imposibilă. Presiunea socială fără precedent conduce la o creștere a ratelor depresiei și a sinuciderilor. De unde vine acest ideal? De ce este acesta atât de puternic? Există vreo modalitate de a rupe vraja?
Peter Mayle (n. 1939) a lucrat în publicitate până în 1975, când și-a abandonat biroul de pe Madi... more Peter Mayle (n. 1939) a lucrat în publicitate până în 1975, când și-a abandonat biroul de pe Madison Avenue și a început să scrie. La început cărți pentru copii, apoi romane comice pentru publicul larg. Stabilirea în Franța i-a fost de folos, fiindcă acolo Mayle a găsit materia primă de care avea nevoie. El a trecut acea materie prin filtrul comic și a produs o serie de romane care au încântat milioane de cititori. Sunt cărți străbătute de o ironie tandră față de țara de adopție, dar lipsite de agresivitate și sarcasm. în prezent, opera lui Mayle este tradusă în peste douăzeci de limbi, iar autorul publică frecvent articole în Sunday Times, Financial Times, Independent, GQși Esquive. Printre romanele sale se numără Hotel Pastis, Chasing Cézanne, A Good Kearsau Anything Considered. Peter Mayle a mai scris un ciclu de cărți non-fiction despre Provence, precum și o carte despre obiceiurile culinare ale locuitorilor din acea regiune.
Gary Taubes - În cartea de faţă, scrisă ca un răspuns la reacţiile stârnite de precedentul lui be... more Gary Taubes - În cartea de faţă, scrisă ca un răspuns la reacţiile stârnite de precedentul lui bestseller, Good Calories, Bad Calories, Gary Taubes examinează critic mitul legat de cauza creşterii în greutate a populaţiei. El argumentează convingător, direct şi în spirit practic, că excesul unor anumite tipuri de carbohidraţi din dieta modernă este motivul care a condus la creşterea masivă în greutate a oamenilor din zilele noastre – nu grăsimile, şi nici caloriile în exces.
Ilf si Petrov- E de la sine înţeles că Statele Unite ale Americii ale anului 1935 capătă o colora... more Ilf si Petrov- E de la sine înţeles că Statele Unite ale Americii ale anului 1935 capătă o coloratură aparte sub condeiul scriitorilor Ilf şi Petrov. Talentul celebrilor autori ai romanelor Douăsprezece scaune şi Viţelul de aur nu se dezminte nici de astă dată, deşi circumstanţele acestei călătorii sunt împovărătoare. Ei pleacă spre America, după ce străbat Europa (Polonia, Cehoslovacia, Austria şi Franţa), la 19 septembrie 1935, în calitate de corespondenţi ai oficiosului Pravda la care colaborau regulat cu foiletoane din 1932. Călătoria celor doi, de trei luni şi jumătate, a avut loc în ajunul marilor epurări staliniste, în plină perioadă de propagandă comunistă, în al cărei program intra şi denigrarea acerbă a "capitalismului în putrefacţie". Însă Ilf şi Petrov izbutesc să picteze un tablou al Americii, de la un ocean la celălalt, în culori extrem de vii, atingând problemele spinoase cu un umor aproape binevoitor, presărând cu abilitate doar ici şi colo sintagme ale "limbii de lemn" ("activitate artistică de amatori", "oameni ai muncii", "condică de sugestii" etc.). Unghiul personal de a vedea lucrurile, ca şi maniera inconfundabilă, plină de haz, de a le aşterne pe hârtie situează această lucrare mai degrabă în seria textelor artistice decât a celor documentare. Ultima carte a lui Ilf şi Petrov a fost singura pe care au redactat-o separat (în cea mai mare parte). "Douăzeci de capitole le-a scris Ilf
Robert Muchembled- O istorie a plăcerii din secolul al XVI-lea până în zilele noastre Un an al pl... more Robert Muchembled- O istorie a plăcerii din secolul al XVI-lea până în zilele noastre Un an al plăcerii Abația de Theleme există. Ca și mie, lui Rabelais i-ar fi plăcut la nebunie să-și petreacă un an fără griji și fecund, în mijlocul unei societăți alese, făcând ce-i trecea prin cap, cu singura condiție să-și stabilească aici reședința. La Institute for Advanced Study din Princeton mi-am găsit tihna spiritului, căldura prieteniilor, gustul subtil al tuturor deliciilor gândirii. Uneori chiar și al acelora ale trupului, cu condiția de a evita excesul de praf de usturoi din sosurile remarcabilului restaurant și de a nu afișa prea pe față o înclinație către paradisurile artificiale. Cine n-a văzut treizeci și nouă de perechi de ochi fixânduse alternativ pe paharul său de vin și pe celelalte treizeci și nouă plină cu apă chioară nu poate înțelege puterea autocontrolului personal sub povara constrângerilor sociale! Să intri în rânduri ajunge să fie o plăcere, sau cel puțin o ușurare. În acest paradis al cercetătorilor, cu biblioteci imense deschise zi și noapte, inclusiv duminica, munca devine o etică, a artă de a trăi, chiar un indiciu de predestinare pentru moștenitorii spiritului protestantismului. Confruntat cu acest univers, hedonistul european găsește aici un surplus de excitație care îl împinge către eficacitate. Este uimitor să constați până la ce grad savoarea fericirilor simple este decuplată atunci când ești frustrat de unele dintre ele. Absența, lipsa, m-au învățat întreagă valoare a unei șampanii, a unui pateu de
placerii - David J. Linden-Placerea poate capata diverse forme. Dar, fie ca este vorba de ciocola... more placerii - David J. Linden-Placerea poate capata diverse forme. Dar, fie ca este vorba de ciocolata sau sport, vodca sau voluntariat, suntem intotdeauna in cautare de ceva nou si atragator.
In Busola placerii, David Linden, profesor la John Hopkins University School of Medicine, dezvaluie modificarile care au loc in creier cand ne dedam mancarii, sexului sau drogurilor, cand meditam ori facem o fapta buna. Autorul descrie functionarea creierului intr-o maniera anecdotica, dar si pe baza unor cercetari de laborator si a unor articole stiintifice. El schiteaza, de asemenea, evolutia placerii, de la instinctul primar pe care il avem in gene, pana la un proces mai complex de cooptare a receptorilor de dopamina, rezultat din consumul de droguri si alcool.
ARTA medicinei este destul de ciudată. Din când în când, se stabilesc tratamente medicale care nu... more ARTA medicinei este destul de ciudată. Din când în când, se stabilesc tratamente medicale care nu funcționează cu adevărat. Din pură inerție, aceste tratamente sunt transmise de la o generație la alta.
unui librar - Shaun Bythell- Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de cărți vechi ... more unui librar - Shaun Bythell- Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de cărți vechi din Scoția și-a înființat, în 2010, pagina de Facebook, a hotărât, în mod premeditat, să se concentreze asupra comportamentului clienților. Acest jurnal, ținut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce și alte personaje pitorești în colimatorul autorului. Deși este cutremurător de amuzantă, cartea aceasta conține și un miez mai mult decât serios: este o scrisoare furibundă din linia întâi a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu cărți și giganți precum Amazon. Jurnalul unui librar este o carte amuzantă și plină de căldură (spre deosebire de magazinul autorului) și merită să devină unul dintre acele bestselleruri carel irită pe Bythell atât de mult.
O istorie a vietii private Bill Bryson -Mulţi dintre noi trăiesc în confortul propriilor locuinţ... more O istorie a vietii private Bill Bryson -Mulţi dintre noi trăiesc în confortul propriilor locuinţe fără să ştie cum au ajuns să arate şi să fie organizate aşa cum sunt astăzi, cu tot ceea ce cuprind ele. Pornind de la această constatare, Bill Bryson ia ca model propria casă pentru a reface îndelungata istorie a vieţii private. Descrie pe rând camerele şi obiectele din ele şi ne arată în tot atâtea poveşti captivante cum au apărut sau cum au evoluat.
Mai mult, întrucât, în opinia sa, orice se întâmplă în lume începe şi sfârşeşte în casele noastre, viaţa privată ajunge să prilejuiască digresiuni delectabile în istoria mare. Astfel, baia constituie punctul de plecare pentru o istorie a igienei, dormitorul – pentru una a sexului sau a morţii, bucătăria – pentru o istorie a alimentaţiei şi a comerţului cu mirodenii. Iar anecdotica volumului şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atât mai savuroasă.
boala nerecunoscuta -Manfred Spitzer
Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne imbolnaveste, ne ... more boala nerecunoscuta -Manfred Spitzer Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne imbolnaveste, ne instraineaza de semenii nostri si poate chiar sa ne ucida. Cancerul, patologiile cardiovasculare si depresia inregistreaza incidente record, una dintre cauzele principale fiind cascada de schimbari psihosomatice declansata de stresul provocat de singuratate. Indiferent ca vorbim despre tineri sau oameni in varsta, persoane prospere sau oameni cu mijloace reduse, femei sau barbati, singuratatea nu scuteste pe nimeni de suferinte fizice si sufletesti.
Manfred Spitzer (n. 1958) este unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din German... more Manfred Spitzer (n. 1958) este unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Germania, foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație. A studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce din 1997 Clinica psihiatrică universitară și din 2004 Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard. Este gazda emisiunii TV săptămânale Geist und Gehirn (Minte și creier), în care prezintă unui public larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroștiințelor. A publicat numeroase cărți, dintre care Lernen (Învățarea), Vorsicht Bildschirm! (Atenție, ecran!) și volumul de față, Digitale Demenz, au devenit bestselleruri. Cuprins Cuvânt înainte "Domnule Spitzer, vă luptați cu morile de vânt, ba nu, chiar cu centrale eoliene. Vă rugăm să continuați!" E-mailurile se scriu mult mai ușor decât scrisorile obișnuite, trimise prin poștă. De aceea primesc foarte des e-mailuri, mai mult sau mai puțin
- Elizabeth Abbott-De-a lungul timpului, amanta a fost considerata drept femeia intretinuta, feme... more - Elizabeth Abbott-De-a lungul timpului, amanta a fost considerata drept femeia intretinuta, femeia eleganta si cealalta femeie. Jeanne-Antoinette de Pompadour sau Emma Bovary, ca sa nu mai vorbim de Simone de Beauvoir sau Marilyn Monroe sint doar citeva dintre acestea. Si trebuie sa recunoastem, ele au reprezentat si reprezinta sarea si piperul vietii, o parte importanta a existentei umane. Cine este de fapt amanta? Cum ajung femeile amante: din intimplare, din constringere sau din proprie alegere? Ce inseamna sa ai o viata aparenta dedublata de una secreta? Autoarea Elizabeth Abbott ofera raspunsuri...
Helen Russell - O CALATORIE IN JURUL LUMII PRIN INTERMEDIUL A 33 DE CONCEPTE DIFERITE DESPRE FERI... more Helen Russell - O CALATORIE IN JURUL LUMII PRIN INTERMEDIUL A 33 DE CONCEPTE DIFERITE DESPRE FERICIRE
Uploads
Papers by Iacob Vasile
Ni se spune că pentru a fi perfecţi trebuie doar să ne urmăm visele, că potențialul nostru este fără limite și că suntem sursa propriului succes. Dar acest model al sinelui perfect poate fi extrem de periculos. Oamenii suferă fiind torturați de această fantezie imposibilă. Presiunea socială fără precedent conduce la o creștere a ratelor depresiei și a sinuciderilor. De unde vine acest ideal? De ce este acesta atât de puternic? Există vreo modalitate de a rupe vraja?
In Busola placerii, David Linden, profesor la John Hopkins University School of Medicine, dezvaluie modificarile care au loc in creier cand ne dedam mancarii, sexului sau drogurilor, cand meditam ori facem o fapta buna. Autorul descrie functionarea creierului intr-o maniera anecdotica, dar si pe baza unor cercetari de laborator si a unor articole stiintifice. El schiteaza, de asemenea, evolutia placerii, de la instinctul primar pe care il avem in gene, pana la un proces mai complex de cooptare a receptorilor de dopamina, rezultat din consumul de droguri si alcool.
Acest jurnal, ținut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce și alte personaje pitorești în colimatorul autorului. Deși este cutremurător de amuzantă, cartea aceasta conține și un miez mai mult decât serios: este o scrisoare furibundă din linia întâi a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu cărți și giganți precum Amazon.
Jurnalul unui librar este o carte amuzantă și plină de căldură (spre deosebire de magazinul autorului) și merită să devină unul dintre acele bestselleruri carel irită pe Bythell atât de mult.
Mai mult, întrucât, în opinia sa, orice se întâmplă în lume începe şi sfârşeşte în casele noastre, viaţa privată ajunge să prilejuiască digresiuni delectabile în istoria mare. Astfel, baia constituie punctul de plecare pentru o istorie a igienei, dormitorul – pentru una a sexului sau a morţii, bucătăria – pentru o istorie a alimentaţiei şi a comerţului cu mirodenii. Iar anecdotica volumului şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atât mai savuroasă.
Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne imbolnaveste, ne instraineaza de semenii nostri si poate chiar sa ne ucida. Cancerul, patologiile cardiovasculare si depresia inregistreaza incidente record, una dintre cauzele principale fiind cascada de schimbari psihosomatice declansata de stresul provocat de singuratate. Indiferent ca vorbim despre tineri sau oameni in varsta, persoane prospere sau oameni cu mijloace reduse, femei sau barbati, singuratatea nu scuteste pe nimeni de suferinte fizice si sufletesti.
Ni se spune că pentru a fi perfecţi trebuie doar să ne urmăm visele, că potențialul nostru este fără limite și că suntem sursa propriului succes. Dar acest model al sinelui perfect poate fi extrem de periculos. Oamenii suferă fiind torturați de această fantezie imposibilă. Presiunea socială fără precedent conduce la o creștere a ratelor depresiei și a sinuciderilor. De unde vine acest ideal? De ce este acesta atât de puternic? Există vreo modalitate de a rupe vraja?
In Busola placerii, David Linden, profesor la John Hopkins University School of Medicine, dezvaluie modificarile care au loc in creier cand ne dedam mancarii, sexului sau drogurilor, cand meditam ori facem o fapta buna. Autorul descrie functionarea creierului intr-o maniera anecdotica, dar si pe baza unor cercetari de laborator si a unor articole stiintifice. El schiteaza, de asemenea, evolutia placerii, de la instinctul primar pe care il avem in gene, pana la un proces mai complex de cooptare a receptorilor de dopamina, rezultat din consumul de droguri si alcool.
Acest jurnal, ținut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce și alte personaje pitorești în colimatorul autorului. Deși este cutremurător de amuzantă, cartea aceasta conține și un miez mai mult decât serios: este o scrisoare furibundă din linia întâi a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu cărți și giganți precum Amazon.
Jurnalul unui librar este o carte amuzantă și plină de căldură (spre deosebire de magazinul autorului) și merită să devină unul dintre acele bestselleruri carel irită pe Bythell atât de mult.
Mai mult, întrucât, în opinia sa, orice se întâmplă în lume începe şi sfârşeşte în casele noastre, viaţa privată ajunge să prilejuiască digresiuni delectabile în istoria mare. Astfel, baia constituie punctul de plecare pentru o istorie a igienei, dormitorul – pentru una a sexului sau a morţii, bucătăria – pentru o istorie a alimentaţiei şi a comerţului cu mirodenii. Iar anecdotica volumului şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atât mai savuroasă.
Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne imbolnaveste, ne instraineaza de semenii nostri si poate chiar sa ne ucida. Cancerul, patologiile cardiovasculare si depresia inregistreaza incidente record, una dintre cauzele principale fiind cascada de schimbari psihosomatice declansata de stresul provocat de singuratate. Indiferent ca vorbim despre tineri sau oameni in varsta, persoane prospere sau oameni cu mijloace reduse, femei sau barbati, singuratatea nu scuteste pe nimeni de suferinte fizice si sufletesti.