לדלג לתוכן

תיטמר ממרסבורג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הבישוף תיטמר ממרסבורג
כיפת קתדרלת מרסבורג, שבה עבד תיטמר
עמוד מהכרוניקה של תיטמר, כתב יד דרזדן

תיטמרגרמנית: Thietmar) או דיטמר (Dietmar, ‏Dithmar)‏ (25 ביולי 9751 בדצמבר 1018) היה בישוף העיר מרסבורג (Merseburg) והיסטוריון גרמני בימי השושלת האוטונית.

תיטמר היה בנו של זיגפריד, הרוזן מוַולְבֶּק (Walbeck), והיה קרוב של אוטו הראשון, קיסר האימפריה הרומית הקדושה. הוא התחנך בקוודלינבורג (Quedlinburg) ובמגדבורג, התמנה לראש מנזר ולבק בשנת 1002, ושבע שנים מאוחר יותר לבישוף העיר מרסבורג. הוא נטל חלק מסוים במאורעות הפוליטיים בתקופתו; ב-994 הוא הוחזק כבן ערובה בידיהם של הנורדים, וטעם מטעמה של המלחמה.

תיטמר נפטר ב-1 בדצמבר 1018, ונקבר בקתדרלת מרסבורג.

הכרוניקה של תיטמר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בין השנים 10121018 חיבר תיטמר כרוניקון בן שמונה כרכים, אשר עוסק בתקופה שבין 9081018. לשם חיבור התקופה המוקדמת יותר בקורות, נעזר תיטמר בחיבור Res gestae saxonicae sive annalium libri tres של וידוקינד מקורביי (Widukind von Corvey), בחיבור Annales Quedlinburgenses ובמקורות נוספים; החלק המאוחר יותר בכרוניקה הוא פרי ידע אישי שלו.

הסגנון הלטיני והסידור הכללי אינם עומדים בסטנדרטים גבוהים, בעיקר – כפי שחושף כתב היד המקורי – מפני שתיטמר המשיך להכניס תיקונים ותוספות לטקסט גם לאחר השלמתו. נוסף על כך, אין הוא מבדיל תמיד בין עיקר וטפל.

אף על פי כן, הכרוניקה מהווה מקור מוסמך להיסטוריה של סקסוניה שתחת שלטונם של הקיסרים אוטו השלישי והיינריך השני. אף פרט מידע אינו מושמט, אולם הפרטים העשירים ביותר שניתנים בחיבור מתייחסים לבישופות מרסבורג, ולמלחמות נגד הוונדים ונגד הפולנים.

כתב היד המקורי של היצירה הועבר ב-1570 לדרזדן. בעקבות הפצצת דרזדן במלחמת העולם השנייה ניזוק כתב היד קשות, ורק מספר דפים נותרו ללא פגע. מהדורת פקסימיליה מלאה יצאה לאור בדרזדן בידי ל' שמידט (L Schmidt) קודם לכן, ב-1905.

Thietmari Merseburgensis episcopi Chronicon:

  • Johann Martin Lappenberg, Monumenta Germaniae Historica, Scriptores, vol. III, Hanover, 1889.
  • Wilhelm Wattenbach, Leipzig, 1892.
  • RHoltzmann, MG. SS. rer. Germ. NS. 9;
    • Holtzmann, תרגום לגרמנית מודרנית, 1938.
  • W Trillmich, תרגום לגרמנית מודרנית, Darmstadt, 1957.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תיטמר ממרסבורג בוויקישיתוף