לדלג לתוכן

פאנל סולארי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מערכת של פנלים סולאריים מותקנת על גג רחב

פאנל סולארי או לוח סולארי הוא כינוי שגור למודול פוטו־וולטאי.

מודול פוטו־וולטאי, או PV, הוא מכלול של תאים פוטו־וולטאיים המאוגדים במסגרת להתקנה. תאים פוטו־וולטאיים אלה משתמשים באור השמש כמקור אנרגיה ומייצרים חשמל בזרם ישר (DC). אוסף של מודולי PV נקרא פאנל PV, ומערכת של לוחות היא מערך סולארי. מערך כזה משמש כמערכת לאספקת חשמל ישירות לציוד חשמלי או לרשת חשמל.

נכון לאמצע 2024, פאנלים סולאריים תופסים בכדור הארץ שטח של כ-10,000 קמ"ר, ומספקים כ–6% מצריכת החשמל בעולם.[1]

ציר זמן הממחיש שיפור ביעילות פאנלים סולאריים משנת 1988 (פורסם על ידי "המעבדה הלאומית לאנרגיה מתחדשת")

כל מודול מדורג על ידי הספק הפלט DC שלו בתנאי בדיקה סטנדרטיים (STC) כך שהספק היציאה בפועל משתנה בהתאם לתנאי הסביבה ולתחזוקה. הספק של מודול נע בדרך כלל בין 100 ל־365 ואט. היעילות של מודול קובעת את שטח המודול בהתחשב באותה תפוקה מדורגת – מודול 230 ואט עם יעילות של 8% יהיה בעל שטח כפול ממודול 230 ואט עם יעילות של 16%. חלק מהמודולים הסולאריים המתקדמים הזמינים מסחרית עולים אף על יעילות של 24%.[2][3][4]

בהתאם לאופן הבנייה, מודולים פוטו־וולטאיים יכולים לייצר חשמל ממגוון תדרי אור, אך בדרך כלל מודול מסוג מסוים אינו יכול לכסות את כל תחום אנרגיית השמש (באופן ספציפי, אולטרה סגול, אינפרא אדום ואור נמוך או מפוזר). לפיכך, חלק ניכר מאנרגיית השמש הפוגעת במודול לא יכולה להיות מנוצלת.

מערכת פוטו־וולטאית כוללת בדרך כלל מערך של מודולים פוטו־וולטאיים, מהפך מתח (inverter), בנק סוללות לאחסון אנרגיה, בקר טעינה, חיווט חשמלי בין חיבורים, מפסקים, נתיכים, מתגי ניתוק, מדי מתח, ולעיתים גם מנגנון מעקב סולארי המטה את הפאנלים בהתאם למיקום השמש.

נכון ל-2024, רוב הייצור של הפאנלים רוכז ברפובליקה העממית של סין. כך למשל שישה מתוך שבעת יצרני הפאנלים המובילים בעולם הן חברות מסין. כך, בשנת 2022 ייצרה חברת Tongwei Solar (אנ') פאנלים בהיקף של 38.1 ג'יגה ואט. החברה הלא־סינית הגדולה ביותר הייתה החברה הקנדית קנדיאן סולאר אשר ייצרה כ־16.8 ג'יגה ואט (שישית בעולם).[5]

פאנלים סולריים שמותקנים על גג בית פרטי ביישוב יקיר

מרבית הפאנלים בעולם מיועדים לשדות סולאריים תעשייתיים ולגגות מבנים, כאשר האנרגיה שמיוצרת על ידי הפאנלים מועברת למהפך המתח שמשנה את צורת המתח מזרם ישר לזרם חילופין, אותו ניתן להזרים לרשת החשמל הארצית, או להשתמש בו לצריכת המתקן ואת העודפים (במידה וקיימים) להזרים לרשת הארצית.

בנוסף, מיושמים פאנלים סולאריים במקומות שונים, כגון פנסי רחוב ותאורה רחוב, מערכות אבטחה ומצלמות, מערכות מודיעין ממוחשבות בתחנות אוטובוס, ולניטור רמזורים, כאשר בכל אלו האנרגיה שנאגרת בשעות היום מוזרמת למצברים המספקים אותה בשעות הלילה. לשימוש בפאנל סולארי כדאיות כלכלית גבוהה עבור מתקן המרוחק מרשת החשמל הארצית, כאשר עלות התקנת התשתית עבורו גבוהה במיוחד.

ישנם מספר תקנים נפוצים בשימוש המתייחסים למודולים פוטו־וולטאיים, ביניהם:

  • תקני IEC:
    • 61215 (‏crystalline silicon performance)
    • 61646 (‏thin film performance)
    • 61730 (‏all modules safety)
    • 61853 (‏Photovoltaic module performance testing & energy rating)
  • ISO 9488 ‏ - Solar energy—Vocabulary
  • Underwriters Laboratories:
    • תקנים UL 1703, UL 1741, UL 2703
  • CE mark
  • סדרת EST (‏Electrical Safety Tester):
    • EST-460, EST-22V, EST-22H, EST-110

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאנל סולארי בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אתר למנויים בלבד אקונומיסט, פצצת אנרגיה: התאוצה המדהימה של הטכנולוגיה הסולארית משנה את העולם, באתר TheMarker‏, 16 ביולי 2024
  2. ^ Ulanoff, Lance (2 באוקטובר 2015). "Elon Musk and SolarCity unveil 'world's most efficient' solar panel". Mashable. נבדק ב-9 בספטמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ da Silva, Wilson (17 במאי 2016). "Milestone in solar cell efficiency achieved". ScienceDaily. נבדק ב-9 בספטמבר 2018. A new solar cell configuration developed by engineers at the University of New South Wales has pushed sunlight-to-electricity conversion efficiency to 34.5% -- establishing a new world record for unfocused sunlight and nudging closer to the theoretical limits for such a device. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ S. McNair, Are highly efficient solar panels worth the money?, Solar Power Panels, ‏2022-03-11 (ב־Australian English)
  5. ^ Tatiana Lebreton, The 7 Largest Solar Panel Manufacturers in the World (2024), The Eco Experts, ‏2023-09-15 (באנגלית בריטית)