לדלג לתוכן

עצם הירך

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עצם הירך
תמונה תלת־ממדית של עצם הירך. אפשר להקיש על התמונה ולסובב עם מקש שמאלי בעכבר לכל הכיוונים, כדי לראות את המבנה המדויק
שיוך bones of free part of lower limb עריכת הנתון בוויקינתונים
תחל שריר שריר הסובך עריכת הנתון בוויקינתונים
תיאור ב האנטומיה של גריי (מהדורה 20) (242) עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהים
לטינית (TA98) os femoris עריכת הנתון בוויקינתונים
טרמינולוגיה אנטומיקה A02.5.04.001 עריכת הנתון בוויקינתונים
TA2 (2019) 1360 עריכת הנתון בוויקינתונים
FMA 9611 עריכת הנתון בוויקינתונים
קוד MeSH A02.835.232.043.150 עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהה MeSH D005269 עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת השפה הרפואית המאוחדת C0015811 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
עצם ירך ימין, מבט קדמי. באדום, חיבורי שרירים. באפור, חיבור קופסית המפרק.
חלק עליון של עצם ירך ימין, מבט אחורי.

עצם הירך או קוּלִית (TA: Femur ;Os femoris) היא העצם הגדולה והחזקה ביותר בגוף האדם. בשלד ממוקמת עצם הירך, המסווגת כעצם ארוכה, בין האגן לשוקה. מפרקה העליון הוא מפרק הירך ומפרקה התחתון הוא הברך.

מבנה אנטומי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלק עליון (מקורב)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלקה העליון של עצם הירך, מורכב מראש, מצוואר ומתלי הירך (הגדול והקטן).

לראש הירך (Caput femoris) צורה כדורית, רובו חלק ומכוסה בסחוס, למעט שקע קטן בשם גומת ראש הירך (Fovea capitis femoris) בו נאחזת הרצועה של ראש הירך (Ligamentum capitis femoris). ראש הירך מופרק עם המרחשת שבאגן ליצירת המפרק הכדורי של הירך.

ראש הירך מחובר לגוף העצם דרך צוואר הירך (Collum femoris). הצוואר הארוך יחסית, מחובר לגוף בזווית של כ-125o ולכן פגיע למאמצי הגזירה המופעלים עליו תחת משקל הגוף. הוא "ידוע לשימצה" מהפגיעה השכיחה: שבר בצוואר הירך.

תלי הירך הם בליטות עצם גדולות, המספקות מנוף לפעולת שרירים על עצם הירך. רוב השרירים מאזור העכוז, המניעים את הירך, נאחזים בתלים ובמבנים המקושרים אליהם. את תל הירך הגדול (Trochanter major), הצידי מהשניים, אפשר למשש בחלקה העליון-הצידי של הירך. נאחזים בתל הגדול מספר שרירים, ביניהם האגסי, העכוזים (הקטן והאמצעי), והתאומים (שריר התאומים העליון ושריר התאומים התחתון. לא שריר הסובך שבשוק המכונה "שריר התאומים"). בחלקו התיכון של התל הגדול, שקע בשם גומץ תל הירך (Fossa trochanterica), אליו מתחבר השריר הסותם החיצון. תל הירך הקטן (Trochanter minor), ממוקם בחלק התחתון של חיבור הצוואר והגוף של עצם הירך. התל הקטן הוא נקודת האחיזה של שריר הכסל והמותניים.

בין שני התלים מחברים הרכס שבין שני התלים (Crista intertrochanterica), בחלק האחורי של הירך, והקו שבין שני התלים (Linea intertrochanterica), בחלק הקדמי. במעלה הקו שבין שני התלים נמצאת הגבשושית המרובעת (Tuberculum quadratum), נקודת אחיזה לשרירים נוספים של הירך.

לאורך גוף העצם (Corpus femoris) נאחזים שרירי הירך והברך. חלקו הקדמי מכוסה על ידי השריר הנרחב הביניימי (אחד מראשי השריר הארבע ראשי) ובחלקו האחורי נאחזים, לאורך מספר קווים של רכס הירך (Linea aspera), ראשים נוספים של השריר הארבע ראשי ושרירים מקרבים של הירך (מתוויכים, adductors - מניעים את הירך פנימה, לכיוון תיכון. לדוגמה, השרירים שמופעלים בזמן רכיבה על סוס, למניעת נפילה מהאוכף).

חלק תחתון (מרוחק)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החלק התחתון של העצם גדול יותר מהחלק העליון. המבנים הבולטים ביותר בחלק התחתון הם שני העֱליים (עֱלי צידי Condylus lateralis femoris ועֱלי תיכון Condylus medialis femoris) וגבשושית המתוויך.

בצד הקדמי של העליים, משטח מפרקי שקוע מעט המתאים לעצם הפיקה המופרקת לו. הצדדים התחתונים והאחוריים של העליים של הירך, מעוגלים ומתאימים לעליים של השוקה ולמניסקוסים. כל המשטחים המפרקיים שהוזכרו משתתפים במפרק הברך.

העליים בולטים משמעותית לכיוון אחורי. השקע שנוצר ביניהם נקרא הגומץ הבין עליי (Fossa intercondylaris). בקדמת ובאחורי הגומץ נאחזות הרצועות הצולבות של הברך.

מעל לכל עלי נמצאת עילית עלי. עילית העלי התיכונה (Epicondylus medialis femoris) גדולה מהשתיים ובחלקה העליון גבשושית המתוויך (Tuberculum adductorium). שריר הסובך ("התאומים") נאחז בעילית העלי התיכונה ובעילית העלי הצידית (Epicondylus lateralis femoris).

עצם הירך במקורות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
במסכת נידה דף כב' עמוד ב' - "פַּעַם אֶחָת רַצְתִּי אַחַר צְבִי וְנִכְנַסְתִּי בְּקוּלִית שֶׁל מֵת"
רש"י - קולית. עצם הירך.
במסכת חולין דף קיט עמוד א' - "רבי יהודה אומר קולית שיש עליה כזית בשר"
רש"י - קולית - הוא עצם עליון של ירך ובו מוח תמיד רדונדי"ל בלע"ז.

עצם הירך בתרבות הפופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

צורתה האופיינית של עצם הירך (במיוחד צורת חלקה העליון, הראש והצוואר), הפכה אותה לעצם המזוהה ביותר עם שלד האדם אחרי הגולגולת. לכן, ניתן לזהות את הדימוי החזותי של עצם הירך בסרטים שונים, דוגמת סרטו של סטנלי קובריק, 2001: אודיסיאה בחלל:

בתחילת הסרט "2001: אודיסיאה בחלל", מגלה הומיניד לראשונה את השימוש בכלים. הכלי הראשון בידיו של ההומיניד, ערש הטכנולוגיה האנושית אליבא דקובריק, היא עצם ירך, המשמשת להריגת הומינידים אחרים. הסצנה הידועה זכתה לציטוטים קולנועיים לאורך השנים. לפחות חלקם הקפידו להשתמש בעצם ירך על פי המקור.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]