סרט אפי
סרט אפי הוא סוגה קולנועית שמתאפיינת בסיפורים רחבי היקף, מורכבים ומלאי עוצמה, שמציגים לרוב עלילות היסטוריות, מיתולוגיות,או הרואיות. סרטים אפיים נוטים להתרחש בזמנים עברו או בעולמות פנטזיה, ולהתמקד בדמויות גדולות מהחיים ובאירועים חשובים. העלילות שלהם כוללות לרוב מאבקים על כוח, כבוד, חירות, ונושאים בעלי חשיבות חברתית, פוליטית או תרבותית רחבה. המונח מעט מעורפל ולעיתים מתייחס לז'אנר קולנועי מסוים ולעיתים פשוט לסרטים עתירי תקציב. דומה לשירה אפית בספרות הקלאסית, לרוב מתמקדים סרטים אפיים בדמות הגיבור. השאפתנות שבאפוס מבחינה אותו מז'אנרים אחרים, כמו דרמות תקופתיות או סרטי הרפתקאות.
סרטים אפיים היסטוריים לרוב מתמקדים באירועים היסטוריים או מיתיים ומשלבים עיצוב תפאורה מפואר, תלבושות מרהיבות, פסקול רחב היקף וקאסט רחב, מה שהופך אותם ליקרים במיוחד להפקה. הנושאים הנפוצים ביותר לסרטים אפיים הם מלכים ודמויות בולטות מתקופות שונות בהיסטוריה העולמית.[1]
מאפיינים
[עריכת קוד מקור | עריכה]המונח "אפוס" מקורו בז'אנר הפואטי שמיוצג ביצירות כמו "עלילות גילגמש" ויצירות מחזור מלחמת טרויה. בספרות הקלאסית, אפוסים מתמקדים במעשים או מסעות של גיבורים שעליהם תלוי גורלם של רבים. באותה מידה, סרטים שמתוארים כ"אפיים" לרוב עוסקים בדמות היסטורית או גיבור מיתי. נושאים נפוצים בסרטים אפיים כוללים מלכים, גלדיאטורים, מנהיגים צבאיים חשובים או דמויות מובילות מתקופות שונות בהיסטוריה. עם זאת, ישנם סרטים שמתוארים כאפיים רק על בסיס קנה המידה העצום שלהם והמרחבים שבהם הם מצולמים, כמו הסרטים "כיצד נכבש המערב" ו"קדמת עדן", שאינם בהכרח כוללים את התוכן האפוס הקלאסי, אך בוימו בסגנון אפי.
כאשר מתוארים סרטים כ"אפיים" בשל התוכן, הם לרוב מתרחשים בזמן מלחמה או משבר חברתי אחר, כאשר הם מכסים תקופת זמן ארוכה ולעיתים דורות שלמים. הסרטים האפיים הללו לרוב מתרחשים במסגרת היסטורית, אם כי ז'אנרים של מדע בדיוני ופנטזיה הפכו נפוצים. הקונפליקט המרכזי בסרט נתפס לעיתים קרובות כבעל השפעה רחבה, המשנה את מהלך ההיסטוריה. פעולותיהם של הדמויות הראשיות לרוב משחקות תפקיד מרכזי בפתרון הקונפליקט החברתי.
בסיווג הסרטים לפי ז'אנר, מכון הסרטים האמריקאי מגביל את הז'אנר לסרטים היסטוריים כמו בן-חור. עם זאת, חוקרי קולנוע כמו קונסטנטין סנטה מוכנים להרחיב את התווית לסרטי מדע בדיוני כמו 2001: אודיסיאה בחלל ומלחמת הכוכבים.[2] לין ראמי מציעה כי
"לבטח אחד מז'אנרים הקשים ביותר להגדרה הוא הסרט "האפי", הכולל דוגמאות כמו בן-חור, חלף עם הרוח וגם סרטים עדכניים יותר כמו 300 וסרטי מלחמת הכוכבים [...] אף אחד מאלה לא בא מאפוסים ספרותיים כשלעצמם, ויש מעט שמקשר אותם אחד עם השני בין אלה שדוגלים בחקר ז'אנר קולנוע, האפוס הוא אחד הז'אנרים המבוזים והמתעלמים ביותר".
— Haydock, Nickolas (2009). Hollywood in the Holy Land: essays on film depictions of the Crusades and Christian-Muslim clashes. McFarland. p. 153. ISBN 978-0-7864-4156-3.
מבחינה סגנונית, סרטים אפיים עושים שימוש בתפאורות מרהיבות, תלבושות מעוצבות במיוחד, פסקול מוזיקלי רחב היקף וקאסט עשיר בכוכבים. סרטים אלו לרוב מהיקרים ביותר להפקה, ומצולמים באתרים אותנטיים עם תלבושות תקופתיות וסצנות פעולה בקנה מידה רחב. סרטי ביוגרפיה עשויים להיות גרסאות פחות מפוארות של ז'אנר זה. סרטים אפיים לרוב משוחררים במהדורה רחבת היקף ולעיתים מצולמים בפורמט של 70 מ"מ לחוויית צפייה פאנורמית.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]האפוס הוא אחד הז'אנרים הקולנועיים הוותיקים ביותר, כאשר אחד הדוגמאות המוקדמות הוא הסרט האילם "קביריה" של ג'ובאני פסטרונה, שעסק במלחמות הפוניות והניח את היסודות לאפוסים האילמים של ד.וו. גריפית'. הז'אנר הגיע לשיא פופולריות בשנות ה-60 המוקדמות, כאשר הוליווד שיתפה פעולה לעיתים קרובות עם אולפנים זרים להפקת סרטים כמו "אל סיד" ו"לורנס איש ערב". הז'אנר התפשט גם לאזורים אחרים בעולם, כמו הודו, שם נוצר הסרט המונומנטלי "מוגול-א-עזאם" שנחשב לאחד מהגדולים בכל הזמנים.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Tim Dirks (12 ביולי 2008). "Epic Films". Filmsite. נבדק ב-12 ביולי 2008.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Santas, Constantine (2002). Responding to film: a text guide for students of cinema art. Rowman & Littlefield. p. 32. ISBN 978-0-8304-1580-9.