לדלג לתוכן

סברובסקי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:חברה מסחרית

שימוש בפרמטרים מיושנים [ אנשי מפתח ]

סברובסקי
SWAROSKI
נתונים כלליים
סוג חברה פרטית
מייסדים דניאל סברובסקי
תקופת הפעילות 1895–הווה (כ־129 שנים)
מיקום המטה ואטנס עריכת הנתון בוויקינתונים
משרד ראשי אוסטריהאוסטריה וואטנס, אוסטריה
ענפי תעשייה אופנה עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצרים עיקריים פסלונים, תכשיטים ואופנה, עיצוב בית, נברשות, אלמנטים מקריסטל
אנשי מפתח מרקוס לאנגס-סברובסקי, משפחת הנאמנות שוורץ, נדיה סברובסקי
עובדים 24,841 (דצמבר 2009)
 
http://www.swarovski.com/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אחת מחנויות הרשת של סברובסקי בהונג קונג
דניאל סברובסקי, מייסדה האוסטרי של החברה

סברובסקיגרמנית: Swarovski; ‏האזנה‏) הוא שם של יצרן וחברה תעשייתית אוסטרית בשותפות מוגבלת של בדולח שבסיסה בוואטנס, אוסטריה. החברה התפצלה לשני אזורי תעשייה גדולים, היחידה העסקית Swarovski Kristall שעוסקת בעיקר בפריטי יוקרה וגבישי קריסטל אופנתיים, והיחידה העסקית Tyrolit שמייצרת מירוק מלוכד, ניסור בטון ומכונות קידוח.

מייסדה, התעשיין האוסטרי דניאל סברובסקי, ומשפחתו היו חברים רשומים במפלגה הנאצית לאחר האנשלוס של אוסטריה לגרמניה הנאצית[1][1], דבר שתרם רבות לשגשוגה של החברה אף במהלך מלחמת העולם השנייה.[1]

דניאל סברובסקי (24 באוקטובר 186223 בינואר 1956) נולד בעיר בצפון בוהמיה שבאימפריה האוסטרית (עיר הולדתו היא כיום חלק מצ'כיה). אביו היה זגג ובעל מפעל זכוכית קטן. במפעל זה דניאל סברובסקי שימש כשוליה בצעירותו ורכש מיומנות באמנות חיתוך הזכוכית. בשנת 1892 הוא רשם פטנט על מכונת חיתוך חשמלית שאפשרה את ייצור גבישי הזכוכית.

בשנת 1895, המממנים של סברובסקי, ארמנד קוסמן ופרנץ וויס, ייסדו את חברת סברובסקי, שנקראה במקור א. קוסמן, דניאל שוורץ ושות'. מאוחר יותר שמה קוצר ל-ק.ס. ושות'. החברה הקימה מפעל לחיתוך קריסטלים בואטנס, טירול שבאוסטריה, כדי לנצל את היתרון של תחנת הכוח ההידרואלקטרית לתהליך ההשחזה עתיר האנרגיה שדרש הפטנט של דניאל סברובסקי.

נדיה סברובסקי, החימשית של המייסד, היא חברה בוועד המנהל של סברובסקי.

חברות במפלגה הנאצית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1935 ייצר בנו הבכור לראשונה משקפיים, ובכך הונחה התשתית למחלקה האופטית כחלק מהמכלול התעשייתי של סברווסקי ומשפחתו, שבאותה עת שגשג בפרט בזכות כך שהיו חברים רשומים במפלגה הנאצית[1] לאחר האנשלוס של אוסטריה הפשיסטית לרייך השלישי, לפני מלחמת העולם השנייה.[1]

מגוון הקריסטלים של סברובסקי כולל פסלי קריסטל זכוכית ומיניאטורות, תכשיטים ואופנה, עיצוב בית, ונברשות.

כל הפסלים של החברה מסומנים בלוגו שלה. הלוגו המקורי של סברובסקי היה פרח האדלווייס, אשר הוחלף על ידי לוגו .S.A.L, שלבסוף הוחלף בלוגו הברבור הנוכחי החל משנת 1988.

כדי ליצור קריסטל זכוכית שמאפשר לאור להישבר בספקטרום השמש, סברובסקי ציפה חלק מהמוצרים שלו בכימיקלים מתכתיים מיוחדים. לדוגמה, אורורה בוראליס (AB) שנותן לפני השטח מראית של קשת. ציפויים אחרים נקראו על ידי החברה, קריסטל טרנסמיישן, וולקאנו, אוורום ודוראדו. חלק מהציפויים היו רק בחלק מהאובייקט ואילו אחרים אף צופו פעמיים.

בשנת 2004 סברובסקי שחרר את ה-Xilion, חיתוך שהוגבל בזכויות יוצרים, שעוצב כדי לייעל את הברק של הוורדים (רכיבים עם גב שטוח) וחתלתולים (חיתוך יהלומים).

קבוצת סברובסקי כוללת גם Tyrolit (יצרנית כלי חיתוך ושיוף); Swareflex (סימוני כביש זוהרים ומחזירי אור); Signity (אבני חן מקוריות וסינתטיות); וסברובסקי Optik (מכשירים אופטיים כמו משקפת וכוונות לרובים).

החברה מפעילה מוזיאון קריסטל, Swarovski Kristallwelten (עולמות הקריסטל) באתר המקורי שלה בוואטנס (ליד אינסברוק, טירול, אוסטריה). בחזית מרכז אולמות הקריסטל מוצב ראש מכוסה דשא שפיו משמש כמזרקה. המוזיאון מרכז תערוכות הקשורות או שואבות השראה מהקריסטלים אך אינם כוללים הסברים על הדרך בה העיצובים המפורסמים נעשים, מופקים או מלוטשים.

עבודות של סברובסקי הוצגו לאחרונה ביריד האופנה והתכשיטים של אסיה, המבוסס על הרעיון של קרן אחת רצופה של אור קטוע דרך הקריסטל.

פסלונים ואספנות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הצלמיות של סברובסקי הן פרטי אספנות, עכבר מסוגנן היה הפסלון הראשון שיוצר. החברה מייצרת סוגים רבים של פסלונים מפרת משה רבנו ועד מהדורה מוגבלת של פרטי אספנות מטעם חברת וולט דיסני.


מהדורה מוגבלת של פסלון באגס באני מאבני סברובסקי מנצנצות

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סברובסקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 4 5 הורסט שרייבר, IM EINKLANG MIT DER NSDAP – Das Unternehmen Swarovski in der NS-Zeit – Horst Schreiber, horstschreiber.at, ‏2019 (ב־Austrian German)