טירת הוהנוורפן
טירת הוהנוורפן (בגרמנית: Burg Hohenwerfen) היא טירה-אחות של טירת זלצבורג. הטירה ממוקמת מעל העיר וורפן בעמק זאלצך, כ-40 קילומטר מדרום לעיר זלצבורג, אוסטריה.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הביצורים הראשונים בשטח הטירה הם משנת 1075 ו-1078, בתקופת מאבק האינווסטיטורה. הביצורים נבנו על גבעה סלעית בגובה 155 מטרים, בהוראת הארכיבישוף של זלצבורג אשר תמך באפיפיור גרגוריוס השביעי במאבקו בהיינריך הרביעי, קיסר האימפריה הרומית הקדושה, בעניין הזכות למינוי של אנשי הכמורה. מטרת הבניה הייתה להגן על שטחי הנכסים בהם החזיק הארכיבישוף באזור זלצבורג מפני השתלטות עוינת על ידי כוחותיו של היינריך.
במשך השנים שימשה הטירה את אנשי הארכיבישוף לא רק כבסיס צבאי ומקום מקלט, אלא גם כמעון מגורים ואתר נופש. במהלך המאה ה-12 הורחבה הטירה, ובמאה ה-16 בתקופת מרד האיכרים שימשה כעמדת הגנה מפני מהומות כורים ואיכרים שנעו לכיוון העיר זלצבורג. בשנים 1525–1526 ניזוקה הטירה קשות כתוצאה משרפות שהוצתו בתוכה כחלק מן ההתנגשויות במהלך המרד. פרט לכך שימשה הטירה במשך השנים גם כבית כלא בו נכלאו גם אצילים שונים.
בשנת 1838 עברה הטירה לבעלותו של אויגן, הארכידוכס מאוסטריה. בשנת 1931 ניזוקה שוב באורח קשה כתוצאה משרפה שלאחריה עברה תהליך שיפוץ מקיף, נמכרה, ועברה בשנת 1938 לבעלותו של המחוז האדמיניסטרטיבי. בתקופת מלחמת העולם השנייה שימשה הטירה כאתר הדרכה ואימונים של המפלגה הנאצית, ולאחריה ועד שנת 1987 שימשה הטירה כאתר אימונים של המשטרה האוסטרית.
כיום, ולאחר סידרה נוספת של שיפוצים מקיפים, משמשת הטירה כאתר תיירות.
אזכורים בתרבות
[עריכת קוד מקור | עריכה]מבנה הטירה שימש כאתר צילומי החוץ במספר סרטים וסדרות טלוויזיה:
- בסרט הנשרים פשטו עם שחר משנת 1968, משמש המבנה לתיאור "טירת העיט" הנאצית אליה מסתננים כוחות הקומנדו הבריטי.
- בסרט ירח דבש מטורף משנת 2003 לתיאור המלון הצרפתי.
- במיני סידרה הממלכה העשירית משנת 2000 לתיאור בית הסוהר של שלגיה.
- בסרט הגרמני משנת 1972 "רופא הילדים ד"ר פרוליך"
- בסדרת הטלוויזיה הגרמנית משנת 1986 "דודתו של פרנקנשטיין"
- בסרט צלילי המוסיקה משנת 1965 משמשת הטירה כרקע לצילומי השיר דו-רה-מי
- בסדרת הטלוויזיה האיש במצודה הרמה משנת 2015 מצולמת הטירה כמעון הרשמי של הפיהרר, אדולף היטלר
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של טירת הוהנוורפן (בגרמנית)
- האתר הרשמי של הטירה