לדלג לתוכן

אנפה ארגמנית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןאנפה ארגמנית
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: שקנאים
תת־סדרה: תרופודה
משפחה: אנפתיים
סוג: אנפה
מין: אנפה ארגמנית
שם מדעי
Ardea purpurea
לינאוס, 1766
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ביצי אנפה ארגמנית, אוסף מוזיאון טולוז

אנפה ארגמנית (שם מדעי: Ardea purpurea) היא מין של אנפה גדולה החיה בביצות באירופה, אסיה ואפריקה ולה צבעים בגווני אדום וסגול.

אורך האנפה הארגמנית 78-97 ס"מ, מוטת כנפיה 120-152 ס"מ ומשקלה 0.5-1.35 ק"ג. היא בעלת צבעים כחולים סגולים על גופה עם צוואר אדמוני, לחיים לבנות וקצה הפנים כולל העיניים צהובים. המקור ארוך וצהוב והמצח אפור. לאורך הצוואר והראש פס כחול אופקי. הרגליים גבוהות וצהובות. לאנפה כנפיים גדולות והיא מעופפת כדי לברוח מטורפים או לנדוד, אך רוב הזמן היא מהלכת במים או ביבשה. היא מזכירה מאוד במראה את האנפה האפורה אך קטנה יותר וכן כהה ודלילת נוצות יותר.

אנפה זו חובבת אזורי ביצות גבוהים ומים עומדים בהם ישנו טרף רב. היא מצויה ברחבי אפריקה, דרום ומרכז אירופה ודרום אסיה, כולל המזרח התיכון, ומרחיקה עד לדרום-מזרח אסיה. בישראל היא חולפת נפוצה, ואינה בסכנת הכחדה.

האנפה היא אוכלת בשר הניזונה מחרקים, דגים, צפרדעים, סרטנים, זוחלים ומכרסמים במים או על היבשה והיא תוקפת באמצעות מקורה הגדול והמחודד, בדרך כלל מהמארב. לעיתים מתמקמת ליד עופות ביצה אחרים כמו אנפת גוליית וחסידות שונות. היא מצויה בביצות, מקווי מים עומדים, גדות נהר ואף בחופים שונים ואיים מרוחקים. האנפות החיות באירופה נודדות בחורף דרומה לעבר אפריקה.

אנפות אלה מקננות לעיתים קרובות ב"מושבות קינון" בעלות קינים רבים וסמוכים. מעדיפות קינון בסבך של צמחים דגניים גבוהים כמו הגומא והסוף. הנקבה מטילה 4-5 ביצים, אך לעיתים קרובות לא כל הגוזלים מגיעים לבגרות עקב המתת החלשים על ידי החזקים.

למין אנפה אפורה קיימים שלושה תת-מינים ברחבי העולם. תת-מין רביעי עדין נתון במחלוקת כי יש הרואים בו מין נפרד. זו היא האנפה Bourne's heron, שנמצאת באי סנטיאגו ותוארה רק בשנת 1966 על ידי רנה דה נורואה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנפה ארגמנית בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אנפה ארגמנית באתר הרשימה האדומה של IUCN