לדלג לתוכן

טאיפיי

טַאיפֵּיי
臺北市
סמל טאיפיי
סמל טאיפיי
סמל טאיפיי
דגל טאיפיי
דגל טאיפיי
דגל טאיפיי
פוטומונטז' של טאיפיי
פוטומונטז' של טאיפיי
מדינה טאיוואןטאיוואן טאיוואן
ראש העיר Chiang Wan-an
רשות מחוקקת מועצת העיר טאיפיי עריכת הנתון בוויקינתונים
נפות בעיר 12
שפה רשמית מנדרינית טיינואנית תקנית עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך ייסוד 1709
שטח 271.8 קמ"ר
גובה 10 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 2,594,581[1] (2020)
 ‑ במטרופולין 7,327,792 (2020)
 ‑ צפיפות 9,546 נפש לקמ"ר (2020)
קואורדינטות 25°02′00″N 121°32′00″E / 25.033333°N 121.533333°E / 25.033333; 121.533333
אזור זמן UTC +8
אתר העיר באנגלית


מיקום הרשות המקומית המיוחדת של טאיפיי במפת טאיוואן
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מקדש לונגשאן
שוק הלילה בטאיפיי

טַאיפֵּייסינית: 臺北市) היא בירת טאיוואן (הרפובליקה הסינית). היא גם מהווה את מרכז הממשל, המסחר והתרבות של טאיוואן. העיר ממוקמת בחבל טאיפיי שבצפון האי טאיוואן אך מנוהלת ישירות על ידי הממשל המרכזי של הרפובליקה ואינה מהווה חלק מהחבל. טאיפיי, שנחשבת עיר עולם, מהווה חלק מאזור תעשייתי נרחב. מערכת מרושתת של קווי רכבת, רכבת מהירה, כבישים מהירים, שני שדות תעופה וקווי אוטובוס מחברים את טאיפיי עם כל חלקי האי טאיוואן. על פי מפקד האוכלוסין משנת 2020 אוכלוסיית העיר מנתה כ-2.6 מיליון תושבים, בעוד שבמטרופולין שלה, הכולל גם את הערים ניו טאיפיי וג'ילונג, גרו כ-7.3 מיליון תושבים.

הגיית שם העיר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

התעתיק העברי "טאיפיי" לגרסאותיו ("טאיפה", "טאיפי", "טייפה") נגזר מהתעתיק האנגלי של שם העיר - Taipei, שהוא בתורו נגזר משיטת התעתיק וֵייד-גַ'יילְס שבה נכתב שם העיר כך - T'ai-pei. לעומת זאת, בשיטות התעתיק המודרניות - הן טוֹנְג-יוֹנג פּין-יִין הנהוגה בטאיוואן והן הַאן-יוּ' פּין-יִין הנהוגה בסין (ומחלחלת לטאיוואן) - יש לכתוב את שם העיר כך - Táibĕi (טַאיבֵּיי). למעשה, ההגייה הנכונה של ה-פּ' בשם העיר היא בין בּ' דגושה ל-פּ דגושה ודומה יותר ל-בּ.

בני האן החלו להתיישב באגן טאיפיי, בו ממוקמת העיר, החל בשנת 1709, אך קודם לכן היה האזור מיושב בידי שבטי קטאלאנגאן ילידיים. החל בסוף שנת המאה ה-19, עלתה חשיבותו הכלכלית של האזור בשל סחר חוץ מתגבר, בעיקר בתחום ייצוא התה.

לאחר תבוסתה של סין במלחמת סין–יפן הראשונה (1894-1895), נאלצה סין לוותר על טאיוואן שהפכה להיות שטח של יפן. טאיפיי הפכה להיות המרכז הפוליטי והאדמיניסטרטיבי של השלטון הקולוניאלי היפני, והעיר נקראה בפי היפנים "טאיהוקו".

לאחר מלחמת העולם השנייה, חזר האזור לשליטה סינית. בשנת 1949, כאשר השלטון הקומוניסטי הביא לבריחתה של ממשלתו של צ'יאנג קאי שק מסין היבשתית, ביססה הרפובליקה המובסת את ממשלתה החדשה בטאיפיי כשהיא מגדירה אותה בירתה הזמנית, בעוד נאנג'ינג (נאנקינג) נותרת, על הנייר בלבד, הבירה הרשמית של המדינה. עד 1957 הייתה טאיפיי גם הבירה של פרובינציית טאיוואן, עד שזו הועברה לג'ונגשינג.

חלוקה מנהלית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טאיפיי מנהלת שנים עשר אזורים (區):

תעתיק עברי סינית מסורתית
סונגשאן 松山區
שׂין-יִי 信義區
דָא-אַן 大安區
ג'ונְג-שאן 中山區
ג'ונְג-ג'נְג 中正區
דא-טונְג 大同區
וַאן-חְוָה 萬華區
וֶן-שאן 文山區
ננגאנג 南港區
נֵיי-חוּ 內湖區
שֶה-לִין 士林區
בֵּייטוֹאוּ 北投區

פוליטיקה מקומית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראש העיר הנוכחי של טאיפיי הוא מא יינג ג'או(אנ'). תפקיד ראש העיר של טאיפיי משמש בדרך כלל מקפצה פוליטית לתפקיד רם דרג יותר פוליטיקה הטאיוואנית. הן הנשיא הנוכחי והן הנשיא הקודם של הרפובליקה הסינית: צ'ן שווי ביאן ולי טנג חווי היו בעבר ראשי העיר של טאיפיי.

האוכלוסייה בטאיפיי מורכבת בעיקר מפליטים שהגיעו מיבשת סין, ומסיבה זו רבים התומכים מקרב תושביה של העיר באיחוד עם הרפובליקה העממית של סין מאשר ביתר חלקי המדינה.

בטאיפיי יש 15 אוניברסיטאות:

כמו כן יש בטאיפיי 9 מכללות:

הרכבת התחתית של טאיפיי

בטאיפיי רכבת קלה, רכבת תחתית, וכן מערכת של תחבורת ציבורית באוטובוסים.

בעיר הקרובה טאויואן ממוקם נמל התעופה הבינלאומי טאויואן, נמל התעופה הראשי של טאיוואן. כמו כן בתוך טאיפיי נמצא נמל תעופה קטן יותר, נמל התעופה טאיפיי סונגשאן, המשמש לטיסות פנים וליעדים בינלאומיים קצרי טווח.

אתרים בעלי חשיבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערים תאומות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]