נהיגה
נהיגה היא מכלול הפעולות לשליטה והפעלת כלי רכב. כיום, כאשר מדברים על נהיגה, הכוונה היא כמעט תמיד לנהיגה על רכב מנועי (מכונית, טרקטור וכו'). נהיגה ברכב מתבצעת בדרך כלל בדרכים ייעודיות הנקראות כבישים. על הנהג ברכב לציית לחוקי הכביש ובדרך כלל עליו להיות בעל רישיון נהיגה מתאים לסוג הרכב בו הוא נוהג.
אטימולוגיה
עריכהנהיגה היא הולכת רכב בדרך מסוימת, כפי שמנהג היא "הליכה" בדרך מסוימת.
כישורי נהיגה
עריכהנהיגה ברכב דורשת מיומנות בתפעול כלי הרכב הנהוג ויכולת לשלב בין ידיעת חוקי התנועה, הבנת התנועה בכביש ותפעול הרכב שנוצרת כתוצאה מניסיון בנהיגה. לאחרונה החלו לפתח מערכות ממוחשבות שיתנו תמיכה לנהג בזמן הנהיגה, למשל מערכת בקרת מהירות חכמה.
מיומנויות
עריכהמבחינה פיזית, על הנהג לשלוט בכיוון התקדמות הרכב ובמהירותו - יכולת להאט וגם לעצור אותו. על הנוהגים בכלי רכב מנועי לשלוט בתחומים הבאים:
- הכוונת כיוון הרכב בעזרת מערכת ההיגוי של הרכב (הגה או כידון).
- קביעת מהירות, האצה, האטה ועצירה של הרכב בעזרת דוושות הרכב.
- תפעול תיבת ההילוכים למהלך המתאים למהירות נסיעת הרכב (ברכב שההילוכים מופעלים באופן ידני).
- הפעלת מערכות שונות כגון: אורות נסיעה, אורות איתות, מגבי השמשות ועוד.
- צפייה בכביש, בתנאי הדרך, בכלי רכב הנוסעים על הכביש וניווט תוך מתן תשומת לב למכשולים אחרים שניתן לאתר דרך השמשה הקדמית ודרך מראות המכונית.
כישורים נפשיים
עריכהנהיגה נכונה אינה רק ציות לחוקי הכביש כלשונם, אלא כוללת גם תרבות נהיגה נכונה, ריכוז מרבי, התחשבות בתנאי הסביבה, התאמה של סגנון הנהיגה אליהם והרגלי נהיגה נכונים.
הימנעות ממצבי חירום או התמודדות מוצלחת עימם תלויה בגורמים פיזיים ונפשיים:
- קבלת החלטות נכונות.
- שליטה בטכניקות בלימה ומהלכי התחמקות במצבים קיצוניים.
- הבנת יחסי הגומלין בין כלי רכב ותהליכי מחשבה אצל נהגים אחרים בכביש.
- תנוחת ישיבה נכונה והצבה של הידיים והרגליים במקומות הנכונים והמתאימים על ההגה והדוושות.
חוקי נהיגה
עריכהנהג כפוף לחוקי המקום שבו הוא נוהג.
כללי הכביש, רישיון נהיגה של הנהג ורישום הרכב, חוקים וענישה בגין נהיגה רשלנית, בדיקות בטיחות הרכב וביטוח חובה שונים בין מדינה למדינה. ברוב המדינות אסורה נהיגה בהשפעת אלכוהול או סמים.
נהיגה בשכרות
עריכההמוני תאונות נגרמות על ידי נהגים ששתו אלכוהול אך מאמינים שהם מסוגלים לנהוג בבטיחות. הוכח ששתייה פוגעת בכישורים הנחוצים לנהיגה בהם יכולת קוגניטיבית, יכולת שיפוט ויכולת לתמרן את הרכב באופן הנכון. נהגים ששותים ונסיעתם עוברת בשלום מפתחים ביטחון שהם בלתי מנוצחים וחוזרים לנהוג בשכרות. אולם הסטטיסטיקה מוכיחה כי הסבירות לתאונת דרכים קטלנית עולה פי 7 כשהנהג שתה[1]. המשטרה נעזרת במכשיר "ינשוף" הבודק את מינון האלכוהול הנפלט בנשימה.
ראו גם
עריכהקישורים חיצוניים
עריכה- נייר עמדה בנושא תפקיד הריפוי בעיסוק בתחום הנהיגה: אבחון, שיקום, התאמות וחלופות לניידות בקהילה, כתב עת ישראלי לריפוי בעיסוק, 22 (3), אוגוסט 2013
- נהיגת מכוניות, דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
עריכה- ^ גרדיאן, משטרת יפן מתירה לתלמידי נהיגה להשתכר כדי לעמת אותם עם ביטחונם העצמי הכוזב, באתר הארץ, 29 באוגוסט 2023