100 ημέρες μετά, ο πρώτος ασθενής με εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink παίζει τώρα Mario Kart

"...τα παιχνίδια που μπορώ να παίξω τώρα είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα. ".

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink παίζει τώρα Slay the Spire, Old School RuneScape και μια σειρά άλλων δημοφιλών παιχνιδιών χρησιμοποιώντας το εμφύτευμα για να μεταδίδει τα νευρικά του σήματα.

Η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Elon Musk αποκάλυψε επίσης σε μια νέα ενημέρωση ότι ορισμένα από τα νήματα του εμφυτεύματος που φέρουν ηλεκτρόδια αποσύρθηκαν από τον εγκέφαλο του ασθενούς, οδηγώντας σε μια προσωρινή πτώση στην απόδοση της διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI).

Τον Ιανουάριο, ο συνιδρυτής της Neuralink, Elon Musk, ανακοίνωσε στο Twitter ότι η εταιρεία είχε εμφυτεύσει το πρώτο της τσιπ εγκεφάλου «N1» στο κεφάλι ενός ανθρώπινου ασθενούς ως μέρος της μελέτης της για μια Ακριβή Ρομποτικά Εμφυτευμένη Διασύνδεση Εγκεφάλου-Υπολογιστή (PRIME). Ο ασθενής αποκαλύφθηκε αργότερα ότι είναι ο 29χρονος Αμερικανός τετραπληγικός Noland Arbaugh, ο οποίος είχε υποστεί παράλυση από τους ώμους και κάτω μετά από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια ατυχήματος κατάδυσης πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, αφαιρέθηκε ένα κυκλικό τμήμα κρανίου για να δοθεί πρόσβαση σε ένα εξειδικευμένο ρομπότ σε ένα τμήμα του εγκεφάλου του Arbaugh. Το ρομπότ χρησιμοποίησε μια βελόνα λεπτότερη από ανθρώπινη τρίχα για να εισάγει μια συλλογή από 64 εξαιρετικά λεπτά νήματα με ηλεκτρόδια στην φαιά ουσία. Αυτοί οι νεοεγκατεστημένοι αισθητήρες είναι σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν τα νευρικά σήματα του ασθενούς και να στέλνουν τα δεδομένα που προκύπτουν μέσω των νημάτων στο κύριο σώμα του εμφυτεύματος N1, το οποίο είχε εγκατασταθεί στο κενό του κρανίου που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τα σήματα από το εμφύτευμα μεταδίδονται στη συνέχεια σε μια εφαρμογή Neuralink, η οποία εκπαιδεύεται να αποκωδικοποιεί την πρόθεση πίσω από τις πληροφορίες και να τη μετατρέπει σε εκτελέσιμες ενέργειες, όπως η κίνηση του δείκτη του ποντικιού.

"Κερδίζω τους φίλους μου σε παιχνίδια που ως τετραπληγικός δεν θα έπρεπε να τους κερδίζω

Πριν από την εγχείρηση, ο Arbaugh έπρεπε να βασίζεται σε ένα χειριστήριο στόματος - ένα βοηθητικό εργαλείο που επιτρέπει στο χρήστη να ασκεί πίεση σε μια οθόνη αφής αφού τοποθετηθεί στο στόμα - για να παίζει παιχνίδια και να αλληλεπιδρά με τον ψηφιακό κόσμο. Ενώ αυτό επέτρεπε στον Arbaugh να χρησιμοποιήσει ένα iPad, ερχόταν με μια σειρά από μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, για να χρησιμοποιήσει το χειριστήριο στόματος έπρεπε να κάθεται σε όρθια στάση και να έχει παρόντα έναν φροντιστή για να του δώσει το εργαλείο. Επιπλέον, δεν μπορούσε να μιλήσει σωστά ενώ το χρησιμοποιούσε, και η παρατεταμένη χρήση του θα μπορούσε να προκαλέσει σπασμούς και να οδηγήσει σε έλκη πίεσης.

«Πίστευα ότι το χειριστήριο στόματος ήταν πολύ καλύτερο από τη διασύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή πριν από ένα μήνα, όταν τα συγκρίναμε είδα ότι η διασύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή ήταν εξίσου καλή αν όχι καλύτερη και εξακολουθεί να βελτιώνεται. Τα παιχνίδια που μπορώ να παίξω τώρα είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα», δήλωσε ο Arbaugh σε μια ενημέρωση της Neuralink που σηματοδοτεί τις 100 μέρες από την εγχείρησή του. "Κερδίζω τους φίλους μου σε παιχνίδια που ως τετραπληγικός δεν θα έπρεπε να τους κερδίζω," είπε.

Η Neuralink αποκάλυψε ότι ο Arbaugh χρησιμοποίησε πρόσφατα τη διασύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή για 69 ώρες μέσα σε μια εβδομάδα, εκ των οποίων οι 34 ώρες ήταν για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Arbaugh χρησιμοποίησε την υποβοηθητική τεχνολογία για να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να μάθει νέες γλώσσες και να παίξει μια σειρά από βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού rogue-like deckbuilding Slay the Spire, του Old School RuneScape, του Mario Kart 8 Deluxe και του Sid Meier’s Civilization 6, όλα με τη διαχείριση του δείκτη με το μυαλό του. Οι επιστήμονες εργάζονται επίσης σε μια προσαρμοσμένη λειτουργία παιχνιδιού μέσα στην εφαρμογή Neuralink, η οποία έχει σχεδιαστεί για να δώσει στον Arbaugh μεγαλύτερη ελευθερία σχετικά με τον τρόπο και το πότε μπορεί να συνδεθεί και να παίξει παιχνίδια.

Στις 100 μέρες μετά την εγχείρισή του, ο Arbaugh έθεσε αυτό που η Neuralink περιέγραψε ως "νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τον ανθρώπινο δείκτη BCI". Προς το παρόν, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διασύνδεση για να πετύχει επίδοση 8.0 bit ανά δευτερόλεπτο (BPS), η οποία είναι η μέτρηση που χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα για να βαθμολογήσει την ακρίβεια και την ταχύτητα των κινήσεων του δείκτη του υπολογιστή. Ενδεικτικά, οι μηχανικοί της Neuralink σημείωσαν περίπου 10 BPS χρησιμοποιώντας φυσικό ποντίκι - ένα σκορ που ο Arbaugh φιλοδοξεί να ξεπεράσει τους επόμενους μήνες.

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός από τα νήματα που φέρουν ηλεκτρόδια και είχαν εισαχθεί στον εγκέφαλο του Arbaugh κατά την εγκατάσταση του εμφυτεύματος N1, είχαν "αποσυρθεί" από τον εγκέφαλό του τις εβδομάδες μετά την εγχείρηση. Η κίνηση των νημάτων ανάγκασε τους επιστήμονες της Neuralink να τροποποιήσουν τον αλγόριθμο που είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και μετάφραση των νευρικών δεδομένων, κάτι που, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει αντισταθμίσει την απώλεια στην επίδοση.

Arbaugh has nicknamed the implant Eve. Image credit: Noland Arbaugh / X.
Slay the Spire - Image credit: Noland Arbaugh / X.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Neuralink επιδιώκει να αυξήσει την ικανότητα του Arbaugh να ελέγχει τον δείκτη - εν μέρει καταπολεμώντας ένα γνωστό ζήτημα που ονομάζεται "παρέκκλιση δείκτη" (cursor drift), το οποίο αντιμετωπίζεται μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος "διόρθωσης bias" - και προσθέτοντας νέες λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ελπίζουν να επιτρέψουν στους χρήστες να ελέγχουν φυσικά εξωτερικά βοηθήματα, όπως ρομποτικούς βραχίονες και αναπηρικά καροτσάκια, χρησιμοποιώντας μόνο τη διασύνδεση, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να βοηθήσει τους τετραπληγικούς ασθενείς να αποκτήσουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας.

Περισσότερα άρθρα
Σχόλια