Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε εμφύτευμα Neuralink το χρησιμοποίησε για να μείνει ξύπνιος όλο το βράδυ παίζοντας

"Άξιζε τον κόπο, νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να το θέσω είναι ότι ήταν φοβερό."

Ο πρώτος ανθρώπος που έλαβε εμφύτευμα εγκεφάλου Neuralink μοιράστηκε νέες λεπτομέρειες για την ανάρρωσή του και την εμπειρία του να ζει με την πειραματική υποβοηθητική τεχνολογία, η οποία του επέτρεψε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και αυτονομίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να περάσει όλη τη νύχτα παίζοντας το "Sid Meier's Civilization 6".

Ο συνιδρυτής της Neuralink, Elon Musk, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα X/Twitter τον Ιανουάριο για να αποκαλύψει ότι η εταιρεία είχε εμφυτεύσει τη πρώτη διασύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή στο κεφάλι ενός ανθρώπου ασθενούς, ο οποίος "ανάρρωσε καλά" μετά την επέμβαση. Ο δισεκατομμυριούχος υπαινίχθηκε επίσης εκείνη την περίοδο ότι το εμφύτευμα λειτουργούσε καλά και είχε εντοπίσει μια "πολλά υποσχόμενη νευρωνική αιχμή". Σε μια επόμενη ενημέρωση τον Φεβρουάριο, ο Musk σχολίασε ότι ο ανώνυμος ασθενής είχε φαινομενικά αναρρώσει πλήρως και μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιήσει το εμφύτευμα για να χειριστεί τον κέρσορα του υπολογιστή με τη σκέψη μόνο.

Τελικά, στις 20 Μαρτίου, η Neuralink δημοσίευσε τη δική της ενημέρωση στην πλατφόρμα X με τη μορφή livestream διάρκειας εννέα λεπτών, στην οποία ο 29χρονος λήπτης του εμφυτεύματος, Noland Arbaugh, χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να παίξει μια ψηφιακή εκδοχή σκακιού, ενώ συζητούσε πώς η ζωή με τον πειραματικό βοηθό είχε αλλάξει τη ζωή του.

"Ήταν σαν να χρησιμοποιώ τη Force στον κέρσορα και μπορούσα να τον κάνω να κινηθεί όπου ήθελα, απλά κοιτάζοντας κάπου στην οθόνη, και θα κινούνταν προς το σημείο που το ήθελα, ήταν μια απίστευτη εμπειρία," εξήγησε ο Arbaugh. Ο 29χρονος τετραπληγικός μοιράστηκε ότι είχε χάσει την αίσθηση και υπέφερε από παράλυση κάτω από τους ώμους μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος κατάδυσης πριν από οκτώ χρόνια, και είχε νιώσει την ανάγκη να γίνει εθελοντής για τη δοκιμή από την επιθυμία να συμμετάσχει σε κάτι που πίστευε ότι "θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο".

Καθ' όλη τη διάρκεια του livestream, ο Arbaugh χρησιμοποιεί τη διασύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) Neuralink για να ελέγξει έναν κέρσορα στην οθόνη για να παίξει μια παρτίδα ψηφιακού σκακιού και να κάνει παύση στη μουσική που έπαιζε στο παρασκήνιο. Ο Arbaugh αποκάλυψε επίσης ότι το εμφύτευμα του είχε δώσει την ελευθερία να περάσει όλη τη νύχτα παίζοντας το παιχνίδι στρατηγικής "Sid Meier's Civilization 6" - κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει μόνος του πριν από την επέμβαση.

"Μία από τις πρώτες φορές που μου δώσατε πλήρη έλεγχο [αυτής της τεχνολογίας Neuralink], στην πραγματικότητα έμεινα ξύπνιος μέχρι τις... περίπου 6 το πρωί παίζοντας Civilization 6," είπε ο Arbaugh στην επιστημονική συνεργάτη της Neuralink, Bliss Chapman. "Άξιζε τον κόπο, νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να το θέσω είναι ότι ήταν φοβερό."

Ο Arbaugh εξήγησε ότι είχε ουσιαστικά εγκαταλείψει το Civilization 6 πριν από την εγχείρηση, καθώς χρειαζόταν "φουλ βοήθεια" από έναν φίλο για να παίξει, και η φύση του παιχνιδιού που απαιτούσε πολύ χρόνο καθιστούσε τις παρατεταμένες συνεδρίες παιχνιδιού ανέφικτες.

"Επομένως, δεν ήταν εφικτό για μένα να παίξω ένα ολόκληρο παιχνίδι ή κάτι τέτοιο," εξήγησε ο Arbaugh. "Τώρα μπορώ κυριολεκτικά απλά να ξαπλώσω στο κρεβάτι και να παίξω όσο θέλω. Ειλικρινά, ο μεγαλύτερος περιορισμός αυτή τη στιγμή ήταν η αναμονή να φορτιστεί το εμφύτευμα αφού το είχα εξαντλήσει."

Ο 29χρονος αποκάλυψε επίσης σε μια επόμενη παρουσίαση της Neuralink που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα X ότι το εμφύτευμα του είχε επιτρέψει να παίξει Mario Kart 8: Deluxe χρησιμοποιώντας τα νευρικά σήματα που αποκρυπτογραφήθηκαν από την τεχνολογία BCI. "Το να παίζω Mario Kart και να τερματίζω δεύτερος επανειλημμένα με τρέλανε, δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο [...] μια εβδομάδα μετά τη χρήση του, ήταν απίστευτο. Ακόμα και αν ο πατέρας μου και ο φίλος μου δεν με άφηναν να κερδίσω," είπε ο Arbaugh.

Το εμφύτευμα έχει βοηθήσει επίσης τον Noland να αρχίσει να μαθαίνει γαλλικά και ιαπωνικά, και γενικά έχει καταργήσει εμπόδια όσον αφορά την ανάγνωση. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπέστη "γνωστικές εξασθενήσεις" ως αποτέλεσμα της επέμβασης και ότι μπόρεσε να φύγει από το νοσοκομείο μια μέρα μετά τη διεξαγωγή της δίωρης χειρουργικής επέμβασης.

"Δεν είναι τέλειο, θα έλεγα ότι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα," σχολίασε ο 29χρονος. "Δεν θέλω ο κόσμος να πιστεύει ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου..."

Λίγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο από την Neuralink, ο Musk χρησιμοποίησε την πλατφόρμα X για να τονίσει ξανά το φιλόδοξο μακροπρόθεσμο σχέδιό του για την τεχνολογία. Ο δισεκατομμυριούχος ελπίζει τελικά να χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα για να "διοχετεύσει" σήματα απευθείας από τον κινητικό φλοιό ενός ασθενούς στο σχετικό τμήμα του σώματος, προκειμένου να παρακάμψει τμήματα κατεστραμμένης σπονδυλικής στήλης και να αποκαταστήσει την κινητικότητα που χάθηκε λόγω παράλυσης. Η Neuralink έχει συζητήσει επίσης τη δυνατότητα χρήσης εμφυτευμάτων για την τόνωση περιοχών του εγκεφάλου προκειμένου να βοηθήσει τους τυφλούς ασθενείς να δουν με τη βοήθεια καμερών.

Η Neuralink ιδρύθηκε από τον Elon Musk και μια χούφτα επιστήμονες και μηχανικούς το 2016 με στόχο τη δημιουργία μιας διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η οποία θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την "αποκατάσταση της αυτονομίας σε άτομα με μη καλυμμένες ιατρικές ανάγκες".

Για να χρησιμοποιήσετε τη διασύνδεση, ένας ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μια επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται από χειρουργικό ρομπότ, κατά την οποία κόβεται ένα κυκλικό τμήμα του κρανίου για να δημιουργηθεί χώρος για ένα εμφύτευμα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μια σειρά από εξαιρετικά λεπτά νήματα που μεταφέρουν ηλεκτρόδια εισάγονται σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου, όπου καταγράφουν τη νευρική δραστηριότητα που στη συνέχεια μεταδίδονται μέσω του εμφυτεύματος σε μια εφαρμογή Neuralink, η οποία αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα σε εκτελέσιμες ενέργειες, όπως μια εντολή μετακίνησης του κέρσορα του υπολογιστή σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Η εταιρεία έχει προσελκύσει σημαντική διαμάχη τα τελευταία χρόνια λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων που χρησιμοποιούνται στις προκλινικές δοκιμές της. Ένα ρεπορτάζ του Reuters τον Δεκέμβριο του 2022, που επικαλέστηκε επίσημα έγγραφα και συνεντεύξεις με πάνω από 20 πρώην και νυν υπαλλήλους της Neuralink, ανέφερε ότι τα πειράματα της εταιρείας είχαν οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 1.500 ζώων - συμπεριλαμβανομένων πιθήκων, χοίρων και προβάτων - από το 2018.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε δοκιμές υγείας να θανατώνονται με ευθανασία στο τέλος μιας μελέτης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η πίεση από τον Musk, ο οποίος φέρεται να ήταν απογοητευμένος από την φαινομενική έλλειψη προόδου της εταιρείας, φέρεται να ανάγκασε τους επιστήμονες της Neuralink να υιοθετήσουν μια βιαστική προσέγγιση σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, πράγμα που με τη σειρά του φέρεται να οδήγησε σε αποφευκτά λάθη που προκάλεσαν άσκοπο θάνατο και πόνο στα ζώα που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, η Neuralink βρισκόταν εκείνη την περίοδο υπό ομοσπονδιακή έρευνα από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για πιθανές παραβιάσεις της ευημερίας των ζώων. Αργότερα το 2023, η Neuralink βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο, αυτή τη φορά για φερόμενη μεταφορά μολυσμένων εμφυτευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα με ζώα με μη ασφαλή τρόπο, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Η Neuralink έχει απαντήσει στις επικρίσεις τονίζοντας επανειλημμένα τη δέσμευσή της σε ηθικές και ανθρώπινες δοκιμές σε ζώα, και έχει δημοσιεύσει μια σειρά από blogs που επισημαίνουν θετικά στοιχεία του προγράμματος φροντίδας των ζώων της. Σε μια επιστολή προς νομοθέτες τον Ιανουάριο του 2023, την οποία είδε το Reuters, ο επικεφαλής του USDA δήλωσε ότι ένας ξεχωριστός «στοχευμένος» έλεγχος δεν βρήκε παραβιάσεις συμμόρφωσης με τον νόμο των ΗΠΑ όσον αφορά τις δοκιμές της Neuralink σε ζώα.

Αυτά τα ευρήματα αργότερα επικρίθηκαν από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Physicians Committee for Responsible Medicine, η οποία κατηγόρησε το USDA ότι έδωσε στην Neuralink ένα "δωρεάν πάσο" για παραβιάσεις του Νόμου για την ευημερία των ζώων, ειδικά σε σχέση με δύο περιστατικά όπου οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια κόλλα που ονομάζεται BioGlue για να σφραγίσουν τρύπες που ανοίχτηκαν στα κεφάλια πιθήκων ρέζους, με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Η Neuralink ανακοίνωσε στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι είχε ξεκινήσει την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, γνωστή ως μελέτη Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (PRIME). Ο Noland Arbaugh, ο οποίος ήταν γνωστός ως P1 πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητά του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επιλέχθηκε ως ο πρώτος συμμετέχων.

Περισσότερα άρθρα
Σχόλια