Mustafar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustafar
Etäisyys galaksin keskuksesta Tuntematon
Alue Galaksin ulkokehä
Sektori Atraviksen sektori
Aurinkokunta Mustafarin aurinkokunta
Aurinkoja 1
Kuita 0
halkaisija 4 200 km
Vuoden pituus 412 standardipäivää
Vuorokauden pituus 36 standardituntia
Väkiluku 15 000
Pintavettä Ei ole
Liittoumat Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio (ennen Kloonisotien loppua)
Galaktinen Imperiumi (ennen Galaktisen sisällissodan loppua)

Mustafar on kuvitteellinen planeetta Tähtien sodassa. Planeetta esiteltiin ensimmäistä kertaa Star Wars: Episodi III – Sithin kostossa. Myöhemmin planeetta nähtiin myös elokuvissa Rogue One: A Star Wars Story ja Star Wars: The Rise of Skywalker.

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mustafar sijaitsee Mustafarin aurinkokunnassa ulkoreunalla. Planeetta on jotenkin joutunut kaasujättiläisen, Jestefadin ja Lefranin, kiertolaiseksi ja sen pinta on tulivuorien ja kalderoiden peitossa. Tulivuoret ovat jatkuvasti toiminnassa, ja Mustafarin pinta on suurimmalta osin laavavirtojen peitossa. Planeetan ilmakehä on mustan, myrkyllisen savun peitossa. Ankarista, tuliperäisistä olosuhteista huolimatta Mustafarissa on älyllistä elämää. Mustafarin asukkaat, mustafarilaiset, kehittyivät planeetan viileimmissä paikoissa. Teknoliitto värväsi mustafarilaisia kaivamaan harvinaisia ja arvokkaita mineraaleja laavavirroista.[1] Mustafarilaiset käyttivät malmin kaivamisessa laavakirppuja ja Teknoliiton kehittämiä droideja.

Kloonisotien aikana kreivi Dooku ja separatistineuvosto rakentavat Mustafariin massiivisen linnoituksen, mikäli tasavalta voittaisi sodan ja separatistit tarvitsivat turvapaikkaa. Kauppaliitto, Kauppakilta ja Teknoliitto rahoittavat linnoituksen rakennustyöt. Linnoitus sijaitsee kalliolla kahden suuren laavavirran välissä, ja se suunniteltiin valloittamattomaksi. Separatistien suunnitelmien mukaan Mustafarin maasto estäisi vihollisarmeijoiden etenemisen, ja linnoitusta suojelivat voimakkaat suojakilvet. Sädekilpijärjestelmä suojelee linnoitusta tulivuorten purkauksilta, laavalta ja äärimmäiseltä kuumuudelta.

Sodan loppuvaiheissa kenraali Grievous siirtää separatistineuvoston Mustafarin linnakkeeseen. Grievousin kuollessa Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio antautuu, mutta Darth Sidious lupaa palkita linnoitukseen paenneet separatistit. Hän lupaa lähettää uuden oppilaansa, Darth Vaderin, suojelemaan separatistineuvoston jäseniä. Turvajärjestelmät sammutetaan, ja Vader pääsee linnoituksen sisälle. Vaderille on kuitenkin annettu käsky surmata separatistit, ja hän tappaa separatistineuvoston jäsenet avustajineen. Hän lähettää konfederaatiolle käskyn sammuttaa droidiarmeijat ja päättää samalla kloonisodan.

Vaderin vaimo, Padmé Amidala, pyytää aviomiestään kääntymään takaisin Voiman valoisalle puolelle. Vaderin entinen jedimestari Obi-Wan Kenobi seuraa Amidalaa ja kohtaa entisen oppilaansa. Darth Vader ja Obi-Wan aloittavat valosapelitaistelun, jonka aikana separatistilinnoituksen suojakilvet romahtavat. Linnoitus romahtaa laavavirtaan, ja taistelun loppupuolella Kenobi pyytää Vaderia antautumaan. Vader ei kuuntele ja menettää vasemman kätensä ja molemmat jalkansa. Laavavirran kuumuus sytyttää Vaderin palamaan, ja suurin osa hänen kehostaan kärventyy.

Obi-Wan Kenobi pakenee Mustafarilta, ja keisari Palpatine saapuu pelastamaan oppilaansa. Vader viedään Coruscantille, ja hänen kehoonsa liitetään useita kyberneettisiä implantteja.

Tämän jälkeen Vaderille rakennettiin planeetalle oma linnoitus, entisen sith-temppelin jäänteille, sekä muita laitoksia, joissa kidutettiin ja teloitettiin käskystä 66 selvinneitä jedejä tai Imperiumin jahtaamia rikollisia.

Ajan myötä Mustafarin ilmasto alkoi viilentyä ja elinkelpoisten alueiden määrä planeetalla lisääntyä. 30 vuotta Galaktisen sisällissodan päättymisen jälkeen usean kultit olivat tutkineet Vaderin linnakkeen jäänteitä. Viimeisimpänä Alazmec-kultistit yrittivät asettua Corvax Fenin metsään ja istuttaa sinne lisää rautapuita palauttaakseen planeettaa yhä enemmän elinkelpoiseksi. Rautapuut kuitenkin kuihtuivat, koska planeetan olot olivat edelleen liian ankarat niiden kasvamiselle. Lopulta Kylo Ren ja Ensimmäisen ritarikunnan iskusotilaat hyökkäsivät planeetalle ja surmasivat Alazmec-kultistit ennen kuin Kylo löysi heidän hallustaan toisen Exegol-planeetan sijainnin paljastavista tiennäyttäjistä, jonka kultistit olivat löytäneet Vaderin linnakkeesta.

Mustafarin kaltainen planeetta esiintyi jo Jedin paluun varhaisissa käsikirjoitusversioissa. Niissä Luke Skywalkerin ja Darth Vaderin valosapelitaistelu sijoittui tuliperäiselle planeetalle. Eräässä versiossa Vader tappaa Palpatinen heittämällä hänet laavarotkoon. Idea kuitenkin hylättiin, ja ajatus tuliperäisestä planeetasta korvattiin Toisella Kuolemantähdellä.

James Kahnin kirjoittama Jedin paluun kirjaversio vihjasi, että Vaderin vammat johtuisivat altistumisesta laavalle. Kirjassa Obi-Wan Kenobi kertoo taistelleensa Anakin Skywalkeria vastaan tuliperäisellä planeetalla.

Mustafarin nimi oli Sithin koston ensimmäisissä käsikirjoitusversioissa ”Mufasta”. Elokuvan Mustafar-kohtaukset toteutettiin tietokoneanimaatiolla ja pienoismalleilla sekä kuvamateriaalilla Etnan purkauksesta.

  1. Mustafar StarWars.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Mustafar Tähtien sodan virallisilla sivuilla (englanniksi)
  • Mustafar Wookieepediassa (englanniksi)
  • Mustafar Jedipediassa