Montenegron vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montenegron vaakuna vuodesta 1993 lähtien

Montenegron vaakuna otettiin käyttöön nykyisessä muodossaan Montenegron parlamentin päätöksellä vuonna 1993 ja se korvasi aiemman Montenegron sosialistisen tasavallan vaakunan. Vuodesta 2004 lähtien vaakuna on ollut myös Montenegron lipussa. Montenegron nykyinen vaakuna on lähes samanlainen kuin Montenegron vaakuna oli ennen itsenäisyyden menetystä vuonna 1918.

Vaakuna esittää kaksipäistä kotkaa, jonka esikuva on Petrovitšin palatsissa entisessä Montenegron kuninkaallisessa palatsissa. Kaksipäinen kotka on vanha bysanttilainen symboli ja alun perin se on roomalaista alkuperää. Samantyyppistä vaakunaa käytti myös Montenegron keskiaikainen edeltäjä Zetan valtio, kuten myös monet muut eurooppalaiset dynastiat. Vaakunan asettelu on kopioitu Venäjän vaakunasta. Venäjän keisariperheellä oli läheiset suhteet Montenegron hallitsijasuvun kanssa 1800-luvulla, jolloin vaakuna ensimmäisen kerran otettiin käyttöön.

Kaksipäisen kotka symbolin keskellä olevassa vaakunakilvessä on leijonahahmo, joka on piispallisen vallan merkki ja edustaa ylösnousemusta tai kristillisyyden voittoa, joskin se viittaa myös alueen aikaisempaan merimahtiin Venetsiaan. Montenegro oli ainoa maa Balkanilla, jota Ottomaanien valtakunta ei pystynyt valloittamaan ja sen alkuajan hallitsijoita olivat piispat. Ennen vuotta 1918 käytössä olleessa Montenegron vaakunassa leijonasymboli oli kotkasymbolin alapuolella ja vaakunakilven keskellä oli hallitsijan nimikirjaimet.

Montenegron sosialistisen tasavallan vaakuna 1945–1992

Vuonna 1918 Montenegro liitettiin Jugoslavian kuningaskuntaan. Tämän jälkeen säädettiin laki, mikä teki Montenegron vaakunan käytöstä rangaistavan teon. Vuosina 19451992 Montenegro kuului Jugoslaviaan sosialistisena tasavaltana ja tuolloin sillä oli oma sosialistinen vaakuna.