Markkinat (tapahtuma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee määräaikaisia markkinoita. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla

Markkinat sanan perinteisessä merkityksessä ovat määräpaikassa määräaikana, usein kerran tai kaksi kertaa vuodessa, ulkoilmassa pidettävä julkinen kaupankäyntitapahtuma.

Markkinoiden historiaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Markkinat Kristiinankaupungissa vuonna 1989.

Markkinoilla oli Euroopassa keskiajalta 1800-luvulle saakka keskeinen merkitys kaupankäynnissä ja niihin matkustettiin usein pitkänkin matkan päästä. Alkujaan ne pidettiin monilla paikkakunnilla paikallisen suojeluspyhimyksen juhlapäivän tai kirkon vihkimisen muistopäivän yhteydessä, usein sitä edeltävänä tai seuraavana päivänä.[1]

Suomessa pidettiin aikoinaan kahdenlaisia markkinoita, yksityisiä ja vapaamarkkinoita. Kaupungeissa pidetyillä yksityisillä markkinoilla eivät muiden kaupunkien asukkaat saaneet harjoittaa kaupankäyntiä, vapaamarkkinoilla kaupankäynti oli vapaata.[2] Yksityiset markkinat lakkautettiin vuonna 1788. Ne olivat erivapauksien myöntämisen myötä jo aiemmin käytännössä muuttuneet vapaamarkkinoiksi. Vapaamarkkinoita pidetään edelleen.[2] [3] Markkinoiden aikana oli vuoden 1734 lain mukaan voimassa erityinen markkinarauha.

Markkinat nykypäivänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun teollistumisen myötä vakituiset kauppaliikkeet tulivat yhä yleisemmiksi, markkinat menettivät kuitenkin aikaisemmin keskeisen merkityksensä ja niille jäi käytännössä vain perinteisen kansanjuhlan luonne. Varsinkin 1900-luvun alkupuolella ne monilla paikkakunnilla lakkautettiin kokonaan, mutta viime vuosikymmeninä niitä on onnistuneesti elvytetty eri puolilla maata.

Muutamat vanhat markkinat ovat erikoistuneet jonkin tietyn tavaralajin markkinoiksi, esimerkkinä Helsingissä 1700-luvulta saakka pidetyt syysmarkkinat, joista ovat saaneet alkunsa nykyiset Silakkamarkkinat. Monissa kaupungeissa järjestetään nykyään erilaisia vuodenaikamarkkinoita, jollaisia ovat esimerkiksi syksyllä sadonkorjuuaikaan järjestettävät maalaismarkkinat sekä jouluiset Tuomaanmarkkinat. Uusi 2000-luvun ilmiö puolestaan ovat keskiaikatapahtumien yhteydessä pidettävät markkinat.

Luettelo Suomessa vuosittain pidettävistä markkinoista julkaistaan muun muassa Yliopiston almanakassa.

Markkinoita Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lappajärven markkinat vuonna 2017.
  1. Hoffman, Kai: ”Markkinat: maaseudun tavaranvaihdon virallinen väylä”, K-kaupan historia, s. 17–18. Helsinki: Kauppiaitten kustannus Oy, 1983. ISBN 951-635-533-1
  2. a b Hoffman 1983, 17
  3. Otavan suuri ensyklopedia, 6. osa (malaijit-oppiminen), art. Markkinat, Otava 1979, ISBN 951-1-05122-9
  4. Harjavallan markkinat
  5. Keuruun markkinat
  6. Markkinat. Kristiinankaupunki. Arkistoitu 29.4.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]