Mario Party 5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Party 5
Kehittäjä Hudson Soft
Julkaisija Nintendo
Säveltäjä Aya Tanaka
Pelisarja Mario Party
Julkaistu NA 10. marraskuuta 2003
JP 10. marraskuuta 2003
EU 5. joulukuuta 2003
Lajityyppi partypeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E
PEGI: 3+
Alusta Nintendo GameCube
Jakelumuoto Optinen 8cm levy (GameCube)
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mario Party 5 on Hudson Softin kehittämä ja Nintendon julkaisema Mario Party -pelisarjan viides osa. Peli julkaistiin Pohjois-Amerikassa 10. marraskuuta, Japanissa 23. marraskuuta ja Euroopassa 5. joulukuuta 2003. Peli on toinen Mario Party -peli, joka on kehitetty Nintendo GameCubelle.

Peli sijoittuu Dream Depotin kuvitteelliseen maailmaan, joka sisältää seitsemän erilaista pelilautaa. Yksinpelissä pelaajan kuuluu voittaa lukuisia pelejä Koopa Kidsejä vastaan ja pysäyttää Bowser valloittamasta Dream Depotia. Peli sisältää myös moninpelitilan, jossa pelataan muita pelaajia vastaan valikoidulla pelilaudalla, sekä lukuisia minipelejä, joita pelataan aina kun jokainen pelaaja on mennyt yhden vuoron läpi.

Arvostelijat pitivät uusista minipeleistä, vaikka joitakin lukuisia vanhoja ongelmakohtia kritisoitiin.[1][2] Pelistä tuli osa Nintendon Player’s Choice -kokoelmaa vuonna 2004 ja samana vuonna peli voitti myös Console Children -palkinnon.[3][4]

Mario Party 5 sisältää aiemmista Mario Party -peleistä tutun pelaamistyylin, jossa täytyy kiertää ympäri pelilautaa ja voittaa muut Mario-hahmot. Pelaajan tavoitteena on aiempien pelien tapaan saada eniten tähtiä, joita voi ostaa erikseen näytetyiltä paikoilta.

Kolikoista suuren osan saa voittamalla minipelejä jotka alkavat aina kun jokainen pelaaja on käyttänyt oman vuoronsa. "Party Modessa" pelaajat voivat pelata valitulla pelilaudalla joko toisiaan vastaan tai pareittain. Edeltäjänsä tavoin pelaaja voi määrätä erien määrän ja säätää tekoälyohjattujen hahmojen vaikeustasoa.

Mario Party 5 sisältää kymmenen pelattavaa hahmoa, joihin lukeutuu kolme lisähahmoa Toad, Boo ja Koopa Kid. Hudson Soft poisti Donkey Kongin pelattavista hahmoista, mutta hänet voi kuitenkin kohdata "DK-ruudussa", jossa pelaaja voi saada lisää kolikoita tai lisää tähtiä. Edeltäjäpelit käyttivät avustekauppoja ainoina paikkoina joista pystyi saamaan avusteita, mutta Mario Party 5 käyttää capsule systemiä. Capsulesit eli kapselit ovat säiliöitä, jotka pitävät tiettyä avustetta jonka saa kun ohittaa Capsule Machinen pelilaudalla. Avusteilla on eri tarkoitukset tässä pelissä kuten edeltäjässä.

Pelilaudat sisältävät Dream Depotiin liittyvän teeman, joista jokaisella on Dream-teksti lopussa paitsi Bowser's Nightmare -laudalla. Jokainen lauta sisältää muutaman tyyppisiä ruutuja, joissa voi pelata erikoisia minipelejä, joita ei voi pelata säännöllisesti. Jotkut ruudut, erityisesti "happening"-ruudut sisältävät aina joko pahan tai hyvän yllätyksen; esimerkiksi Mecha Bowseria muistuttava iso robotti ampuu kaikki ne pelaajat lähtöön, jotka joutuvat kyseiseen ruutuun. Tämä juttu sijaitsee Toy Dream -laudalla.

Pelaaja pystyy pelaamaan avattuja minipelejä ”Minigame Modessa”. Siellä minipelit ovat luokiteltu eri luokkien mukaan jotka ovat 4 pelaajan peli, 2 vastaan 2 sekä 1 vastaan 4. Kyseisestä tilasta voi löytää myös Donkey Kongin ja Bowserin minipelejä. Battle-minipelit ovat tuttuja Mario Party 4:sta. Tässä pelissä ei ole ”Free Play” -muotoa Minigame Modessa, mutta vastineeksi pelissä voi tehdä ”Tournamentteja” ja ”Minigame Circuitteja”. "Bonus Modessa" on laajoja pelejä, joita ei ole muissa minipelitiloissa tai koko pelissä: peleihin kuuluu muun muassa lentopallo ja jääkiekko.

Mario Party 5 sisältää ”Super Duel” -muodon, jossa pelaaja voi ohjata erilaisia ajoneuvoja. Jokaisen ajoneuvon komponentin voi ostaa erikseen; näiden osien ei tarvitse yhdistyä tyylillisesti ja edistää ajoneuvon tilastoja muun muassa terveyden ja nopeuden osalta. Kun ajoneuvo on koottu ja nimetty, se voi sitoutua robottien tai ihmisten kanssa Single-otteluissa tai Tournamenteissa.

Mario Party 5:n tarinatila on täysin erilainen kuin Mario Party 3:n tai Mario Party 4:n tarinatilat. Tarinassa on kolme erilaista Koopa Kidiä (punainen, vihreä ja sininen). Ainoa tapa päihittää heidät ja läpäistä pelilaudat on viedä heiltä kolikot. Peli päättyy, jos pelaaja ei saa kaikkia kolikoita tai päihitä kaikkia Koopa Kidejä 15 erässä.

Kun pelaaja on läpäissyt kaikki viisi pelilautaa, hän kohtaa Bowserin viimeisessä tasossa nimeltään Frightmare, jossa pelaaja ottelee yksi vastaan yksi -tyyppisen minipelin Bowseria vastaan. Kyseisessä taistelussa on neljä osaa. Ensin pelaaja ottelee robotti Koopa Kidsejä vastaan, sitten pelaajan pitää selviytyä 30 sekuntia kolmen tulirenkaan keskuudessa, jonka jälkeen pelaaja kohtaa Bowserin. Pelaajan pitää saada Bowser hyppäämään laatalle kolme kertaa läpäistäkseen osa 3:n. Osa 4 on viimeinen taistelu, jossa Bowser kasvaa ja sen jälkeen pelaajan täytyy heittää tulipalloja viidesti Bowseriin läpäistäkseen pelin. Voittaessaan pelaaja avaa seitsemännen pelilaudan, Bowser's Nightmare -laudan.

Nintendo esitteli Mario Party 5:n ensimmäistä kertaa E3 2003-messuilla. Pelattavassa demossa oli kahdeksan minipeliä. Julkaisun jälkeen Nintendo antoi Mario Party 5:lle Player’s Choice -tunnuksen, joka annettiin yli miljoonan kappaleen myynnin takia.

  1. Bramwell, Tom: Mario Party 5 Eurogamer. Viitattu 23.8.2020. (englanniksi)
  2. Davis, Ryan: Mario Party 5 Review GameSpot. Viitattu 23.8.2020. (englanniksi)
  3. Adams, David: Fun Gets Cheaper in Europe IGN. Viitattu 23.8.2020. (englanniksi)
  4. Feldman, Curt: Call of Duty nabs Game of the Year at D.I.C.E. GameSpot. Viitattu 23.8.2020. (englanniksi)