Maria Kristiina (Itävallan arkkiherttuatar, 1742–1798)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Kristiinan omakuva

Maria Kristiina (13. toukokuuta 1742 Wien24. kesäkuuta 1798 Wien) oli Itävallan arkkiherttuatar ja Teschenin herttuatar.

Hän oli Maria Teresian ja Frans I:n viides lapsi. Maria Kristiina oli älykäs, voimakastahtoinen ja taiteellisesti lahjakas.[1] Maria Kristiinalla oli sama syntymäpäivä kuin äidillään ja hän oli Maria Teresian suosikkitytär. Veljensä Joosef II:n kanssa Maria Kristiinalla oli huonot välit.[2] Maria Teresian suosikkina hänellä oli vaikutusvaltaa äitiinsä. Hän onnistui muun muassa menemään naimisiin rakkaudesta eikä poliittisista syistä kuten muut sisaruksensa, mikä lisäsi muiden sisarusten jo muutenkin tuntemaa kateutta Maria Kristiinan asemasta.

Avioliitto ja lapset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maria Kristiinan puoliso oli Saksin prinssi Albert (1738–1822), August III:n ja kuningatar Maria Josefinan neljäs poika. Maria Kristiina ja Albert avioituivat huhtikuussa 1766. Koska Albert ei ollut kovin varakas, Maria Kristiinan äiti Maria Teresia antoi tyttärelleen suuret myötäjäiset ja teki Albertista Teschenin herttuan. Heistä tehtäisiin myöhemmin Itävallan alankomaiden hallitsijoita, kun silloinen käskynhaltija Karl Alexander kuolisi. Sillä välin Albert nimitettiin käskynhaltijaksi Unkariin, jotta he pääsisivät usein vierailemaan anoppi Maria Teresian luona. Seuraavana vuonna Maria Kristiina melkein kuoli synnytykseen. Tytär Kristina, Saksi-Tecshenin prinsessa kuoli, eikä Maria Kristiina saanut enää lapsia.[3] Heidän kasvattipoikansa oli Kaarle, Maria Kristiinan veljenpoika.

Alankomaitten hallitsijat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käskynhaltija Karl Alexander kuoli vuonna 1780 ja Maria Kristiinasta ja Albertista tuli viimein Itävallan Alankomaiden hallitsijoita. He pitivät hoviaan muun muassa Brysselissä. Ranskan vallankumouksen jälkeen he pakenivat Maria Kristiinan veljen luokse Bonniin.[4] He palasivat takaisin vuonna 1791, kunnes joutuivat lopullisesti pakenemaan vuonna 1792 Ranskan valloitettua Itävallan Alankomaat. Maria Kristiina kuoli Wienissä 1798.[5]

  • Antonia Fraser: Marie Antoinette The Journey. Anchor Books, 2002. ISBN 0385489498 (englanniksi)
  1. Fraser, s.23
  2. Fraser, s.159
  3. Fraser, s.26-27
  4. Fraser, s.312
  5. Maria Christine (Marie), Erzherzogin von Österreich