Mafioso
Tämän artikkelin tai sen osan kieliasua on pyydetty parannettavaksi. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelin kieliasua. Tarkennus: Ei tietosanakirjamainen kieliasultaan |
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Mafioso on seurapeli, jossa hyödyllisiä taitoja ovat vakuuttavuus, pokerinaama ja väittelytaito. Yli 10 hengen peli kestää kymmenestä minuutista pariin tuntiin. Pelit siis voivat venyä, mikäli pelaajissa on taitava puhuja, joka osaa pitää hyviä puolustuspuheita.
Säännöt
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Peli aloitetaan äänestämällä pelinjohtaja. Kaikille muille pelaajille valitaan roolit, mihin on monta tapaa: roolit voidaan kirjoittaa erillisille paperilapuille, jotka jaetaan pelaajille, tai roolien jaossa voidaan käyttää pelikortteja. Tässä artikkelissa käytetään pelikortteja perinteen ja monipuolisuuden vuoksi.
Kortteja käytettäessä pelaajat katsovat korttinsa ja panevat ne pöydälle (tai lattialle) kuvapuoli alaspäin, etteivät muut saa vinkkejä pelaajan roolista. Kortin näyttäminen muille vastaa itsemurhaa. Kukaan ei siis tiedä toisen roolia, paitsi mafiosot tuntevat toisensa ensimmäisen yön jälkeen, ja pelaajat hyvällä tuurilla arvaavat mafiosot.
Mafiosossa on kaksi erillistä vaihetta, joita toistetaan kunnes voittaja on selvillä: yö ja päivä. Voittajia voivat olla joko mafia, kylä-hullu tai kylä (eli loput pelaajat).
Yö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Peli alkaa aina "yöllä". Pelaajat sulkevat ensin silmänsä ja avaavat ja sulkevat ne ryhmissä pelinjohtajan käskystä. Järjestyksellä ei ole sinänsä väliä, mutta äkillinen järjestyksen vaihtelu saattaa hämätä. Alla oleva esimerkillinen järjestys on varsin toimiva (mafia ennen poliisia, lääkäri mafian ja hullun jälkeen). Vain yhdellä pelaajaryhmällä on kerrallaan silmät auki.
1. Mafiosot valitsevat uhrinsa osoittamalla. Yksimielisyys on suotavaa.
2. Kylä-hullu valitsee uhrinsa myös osoittamalla.
3. Lääkäri valitsee potilaansa osoittamalla. Jos lääkäri osoittaa mafian ja/tai hullun uhria, tämä ei kuolekaan aamunkoitteessa vaan jää eloon. Jos lääkäri osoittaa jotakuta muuta, tälle henkilölle ei tapahdu mitään, mutta mafian ja hullun uhrit kuolevat. Lääkäri voi myös pelastaa myös itsensä.
4. Poliisi osoittaa mafiosoksi epäilemäänsä henkilöä, ja pelinjohtaja ilmaisee peukalolla, onko tämä mafioso vai ei: peukalo ylöspäin osoitettuna tarkoittaa mafiosoa ja peukalo alaspäin osoitettuna ei-mafiosoa. Huomaa, että myös hullu on ei-mafioso, eli hän näkyy poliisille tavallisena.
Päivä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aamu koittaa ja kaikki avaavat silmänsä, paitsi edellisenä yönä kuolleet (jotka pelinjohtaja ilmoittaa aina yön jälkeen uuden päivän koittaessa). Kansa on ymmärrettävästi järkyttynyt yön verijuhlasta ja vaatii kostoa. Neuvotteluvaiheen jälkeen epäilyttävin syyllinen kuolee - yleensä yksinkertaisen enemmistön tukemana. Ketään ei ole pakko tappaa, mikäli yksimielisyyttä ei tunnu löytyvän. Päivän jälkeen tulee taas yö.
Kuolema
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pelaaja kuolee, kun hänet päätetään tappaa äänienemmistöllä. Tämän jälkeen hänen henkilöllisyytensä paljastetaan, mikä tarkoittaa siis sitä, ettei hän enää voi osallistua väittelyyn eikä muuhunkaan toimintaan. Yön aikana mahdollisesti kuolleet eivät paljasta henkilöllisyyttään, eivätkä myöskään osallistu tämän jälkeen enää peliin.
Henkilöt
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mafiaa ja kansaa lukuun ottamatta kutakin henkilöä on vain oletuksena yksi. Jos pelaajia on kuitenkin yli 12 voi poliiseja sekä lääkäreitä olla useampi kuin yksi.
Pelinjohtaja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pelinjohtajan tehtävänä on huolehtia pelin käymisestä. Hän pitää kirjaa, kuka on mafioso ja kuka ei, kuka kuolee yöllä ja kuka jää henkiin ja niin edelleen. Lisäksi hän ilmoittaa yön ja päivän alkavan. Pelinjohtajalla on ylimmäinen päätösvalta asioissa. Pelin johtaminen vaatii karismaa, mielikuvitusta ja hyvän muistin.
Mafioso
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pelaajien määrästä riippuen 2-4 tai useampi henkilö, jotka yöllä pääsevät tappamaan, mutta ovat myös alttiita poliisin tutkimuksille. Neljällä mafiosolla tulee jo yöllä helposti erimielisyyksiä tapettavasta, joten suuremmalla pelaajamäärällä kannattaa mieluummin lisätä peliin hullu, kuin lisätä mafiosojen määrää. Korttina traditionaalisesti pienet (alle 10) mustat kortit, tai vaihtoehtoisesti jätkät.
Kylähullu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kylähulluna pelaaminen on yksi nautittavimpia. Yöllä pääsee tappamaan ja poliisikaan ei osaa epäillä. Toisaalta ei voi kokea voittamisen riemua ryhmässä. Jos kuolee, häviää. Väkimäärän ollessa vähäinen (alle 10) kannattanee pelata ilman hullua. Korttina pataässä.
Lääkäri
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lääkäri pelastaa yöllä ihmisiä, kuten säännöissä tulikin ilmi. Lääkäri voi myös pelastaa itsensä. Korttina herttaässä tai herttakuningatar.
Poliisi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Poliisilla on varsin suuri valta, mutta myös suuri hengenvaara. Jos poliisi paljastaa tietonsa, voi edessä olla hautausmaa seuraavana yönä. Lääkäri ja poliisi pelaavatkin usein tiimiin, olettaen että luottamus riittää. Korttina ruutukuningas.
Kansalainen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kansalaisella on helppoa. Yöllä nukkuu ja päivällä puolustaa henkiriepuaan. Korttina pienet punaiset.
Lisähahmot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lisäksi jos ihmisiä on vielä enemmän ja halutaan erikoishahmoja, niitä voidaan luoda. Tässä on muutamia esimerkkejä. On kuitenkin hyvä muistaa että erikoishahmojen varomaton lisääminen voi aiheuttaa pelin monimutkaistumisen ja useita erikoistapauksia joihin ei ole ennaltalaadittuja sääntöjä. Esimerkki: jos esirukoilija pelastaa itsemurhapommittajan, kuolevatko hänen vieressään olevat henkilöt?
Rakastavaiset ja Amor
Rakastavaiset valitsee Amor pelin alussa. Kun rakastavaisista toinen kuolee millä tahansa tavalla, myös toinen kuolee sydänsuruihin. Sydänsuruja ei pelasta esirukous tai muu vastaava.
Prostituoitu
Prostituoidun rooli toimii hieman mafioson ja kylähullun tavoin. Hän valitsee itselleen yöllä uhrin ja levittää tappavaa sukupuolitautia. Uhri kuolee kuitenkin vasta seuraavan kierroksen aamuna. Lääkäri voi joissain pelin versioissa pelastaa/parantaa uhrin.
Esirukoilija
Esirukoilija rukoilee jonkun puolesta pelin alussa. Tämä esirukoiltu henkilö säilyy kerran kuolematta.
Itsemurhapommittaja
Jos itsemurhapommittaja tapetaan, myös hänen vierustoverinsa kuolevat.
Teloittaja
Teloittajalle määrätään uhri pelin alussa, joko arpomalla, pelinohjaaja valitsee uhrin tai teloittaja valitsee uhrin itse. Valinta on tehtävä pelin alussa eikä sitä saa muuttaa. Muut pelaajat eivät saa tietää teloittajan eivätkä uhrin roolia. Myöskään uhri ei tiedä olevansa uhri. Teloittaja yrittää saada kansalaiset uskomaan että hänen uhrinsa on mafioso, jolloin hänet lynkataan päivällä. Teloittaja voittaa mikäli uhri teloitetaan, riippumatta siitä selviääkö hän itse elossa pelin loppuun. Mikäli mafia tai kylähullu (tai jokin lisähahmo joka voi tappaa hahmon) tappaa uhrin tai uhri selviää pelin loppuun, teloittaja häviää.
Baarimikko
Baarimikko juottaa öisin valitsemansa pelaajan humalatilaan ja täten epää tältä mahdollisuuden äänestää seuraavana päivänä. Korttina patakahdeksan.
Asianajaja
Lääkärin kaltainen puolustajarooli, valitsee yöllä yhden pelaajan, jota puolustaa seuraavan päivävuoron ajan. Jos puolustettu pelaaja saa eniten ääniä päivällä, hän pelastuu, eikä ketään tapeta. Asianajajalla on yöllä mahdollisuus myös puolustaa itseään näin halutessaan, mutta hän pystyy puolustamaan vain yhtä pelaajaa, itsensä mukaan lukien vuoroa kohden. Korttina ristikuningas.
Metsästäjä
Tavallinen kansalainen, kunnes kuolee, jonka jälkeen hänelle annetaan mahdollisuus viedä joku toinen hautaan mukanaan. Korttina herttaseiska.
Town of Salem
Pelistä on tehty peliin perustuva nettipeli, jonka nimi tulee Salemin noitaoikeudenkäynneistä. Suurin osa Town of Salemin hahmoista on käytettävissä myös Mafiosossa.
Esimerkkipeli
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pelaajia esimerkissämme ovat pelaajat 1-9, joista pelaajat 1-3 ovat mafiosoja, pelaaja 4 lääkäri ja pelaaja 5 poliisi, loput kansaa.
Yöllä mafia herää ja yksimielisesti tappaa pelaajan 9 ja palaa torkuille. Mafian herättyä lääkäri tekee epäeettisen valinnan ja parantaa itsensä. Lopuksi poliisi tarkastaa pelaajan 4, ja pelinjohtaja näyttää peukulla alas. Päivällä kiihkeän väittelyn jälkeen pelaaja 6 kokee kansan tuomion.
Toisena yönä mafia koettaa tappaa lääkäriä. Tämä kuitenkin pelastaa (jälleen) itsensä, ja välttyy kuolemalta. Poliisi saa tietää pelaajan 1 kuuluvan mafiaan. Päivällä poliisi ei uskalla paljastaa tietoja, mutta onnenkaupalla pelaaja 3 tapetaan, ja kansa hengähtää helpotuksesta.
Mafia koettaa nyt tappaa poliisia, ja koska lääkäri edelleen nössöilee, tarkistaa poliisi pelaajan 2 tietämättä kuolevansa kuitenkin. Päivän tullessa poliisi viekin salaisuutensa hautaan, mafian salaiseksi riemuksi. Päivällä kansa tajuaa että nyt on onnistuttava, tai mafia vie voiton. Pelaaja 1 murtuu paineen alla ja lynkataan.
Mafia, eli pelaaja 2, tuntee nyt olevansa ahdistettuna nurkkaan, ja valitsee uhrikseen pelaajan 7. Lääkäri epäilee pelaajan 8, mafioson tappamisessa kunnostautuneen yksilön olevan vaarassa ja parantelee häntä. Aamulla elossa ovat enää lääkäri, mafioso ja kansalainen. Mafioso ja lääkäri syyttävät oitis toisiaan, ja kansalaisella on ratkaiseva ääni. Hän kannattaa kuitenkin lääkärin viraltapanoa (muista, että hän ei tiedä, onko lääkäri lääkäri vai mafioso) ja näin kansa häviää pelin kalkkiviivoilla.
Erikoistapaukset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jos elossa on enää lääkäri ja mafioso/hullu, on peli tavallisesti julistettu tasapeliksi.
Mahdolliset sääntömuutokset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jos pelataan siten, että poliisi saa tietää kaikkien mafiosojen henkilöllisyyden ensimmäisenä yönä, on "hyviksillä" selkeä voittostrategia. Ensimmäisenä aamuna poliisi yksinkertaisesti tiedottaa olevansa poliisi ja nimeää mafiosot. Mikäli tulee useampia poliisiehdokkaita, muut ovat mafiosoja tai kansalaisia. Olettaen edellistä, väärien poliisien väitteet on helppo havaita vääriksi siinä vaiheessa, kun he syyttävät siviiliä (joka tapetaan ja henkilöllisyys näin varmennetaan) tai poliisia, jonka kuollessa oikean poliisin ilmoittamat henkilöt ovat automaattisesti mafiosoja.
Pelissä voidaan myös tehdä sääntömuutos yön aikana kuolleiden pelaajien kohdalla, niin että he paljastavatkin henkilöllisyytensä kuollessaan.
Mafiosoa voi pelata myös kahdella kortilla niin, että toinen kortti määrää joukkueen ja toinen ammatin.
Mafiososta on kehitetty myös ulkona pelattava versio, jonka säännöt on kuvattu täällä. Ulkona pelattavan pelin nimi on "Tuo".