Mölkky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heittokapula eli ”mölkky” osumassa neljään maalikeilaan.
Keilojen asettelujärjestys pelin alussa.
Taskumölkky-versio, jossa heittokapula on noin kuuden senttimetrin pituinen.
Mölkyn pelaajia Suomenlinnassa
Hakusana ”mökkipeli” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan Mökki (peli)

Mölkky on heittopeli, joka on kotoisin Päijät-Hämeestä. Se muistuttaa idealtaan ja välineiltään karjalaisten vuosisatoja vanhaa peliä kyykkää. Mölkky ei ole kuitenkaan yhtä fyysinen kuin kyykkä, ja se sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille.kenen mukaan? Mölkyssä menestykseen tarvitaan vain yksinkertaiset välineet ja sopivassa suhteessa sekä taitoa että onnea. Mölkkyä voivat pelata tasapäisesti yhdessä sekä nuoret että vanhat, ja siitä onkin tullut suosittu peli etenkin kesämökeillä. Brio myy mölkyn kopiopeliä nimellä "Mökkipeli", jonka säännöissä on pieniä eroja perinteiseen mölkkyyn.

Mölkky on ideoitu Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Tuoterengas-yksikössä Lahdessa.[1] Omaa ideaa pelissä on kuitenkin vain Mölkky-nimi ja se, että kaikki pelivälineet valmistetaan samanpaksuisesta puutangosta. Mölkyn mallina toimineessa perinteisessä keilapelissä heittoväline oli mahdollisimman pyöreä luonnonkivi ja kaikki keilat olivat erikokoisia; numero 1 suurin (noin 30 cm) ja numero 12 pienin (10–12 cm). Koulutuskonserni on omistanut oikeudet vuonna 1998 rekisteröityyn tavaramerkkiin syksyyn 2016 saakka, jolloin ne myytiin lautapelifirma Tactic Games Oy:lle[2]. Vuonna 2014 mölkkyjä valmistui noin 220 000, noin kolmannes enemmän kuin edeltävänä vuonna.[1]

Mölkyssä heitetään mölkyllä (=puinen palikka) luvuilla 1–12 numeroituja puisia "keiloja", jotka on pystytetty tiiviiksi ryhmäksi 3–4 metrin etäisyydelle heittäjästä. Heitto on suoritettava aina alakautta, muuten heittotapa on vapaa. Jos heittäjä kaataa yhden keilan, pistemäärä on sama kuin kaatuneen keilan numero. Jos keiloja kaatuu kaksi tai enemmän, pistemäärä on sama kuin kaatuneiden keilojen lukumäärä. Mikäli keila nojaa toiseen keilaan tai mölkkyyn, sen laskenta riippuu missä seurassa mölkkyä pelataan. Heiton jälkeen keilat nostetaan pystyyn sille kohdalle, johon ne ovat kaatuneet tai lentäneet. Kolmesta perättäisestä ohiheitosta kilpailija putoaa pelistä ja siirtyy yleensä kirjuriksi. Peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja saavuttaa täsmälleen 50 pistettä. Mikäli pistemäärä ylittää 50, pelaajan pisteet putoavat 25:een.

Mölkkyharrastus ja kilpailut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mölkyn joukkueiden SM-kilpailut on järjestetty Lahdessa vuodesta 1997 lähtien, järjestäjänään Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen liitto. Vuodesta 2004 lähtien SM-kilpailut ovat olleet myös MM-kilpailut. Tampereen teekkarit järjestivät Akateemisen Mölkyn MM-kilpailut Tampereella vuonna 2001. Vuodesta 2008 alkaen Akateemisen Mölkyn MM-kilpailuiden järjestämisestä Turussa on vastannut osana Turun akateemista vappua oikeustieteilijöiden ainejärjestö Lex ry. Mölkyn ja sen pelikulttuurin edistämiseksi on perustettu Suomen Mölkkyliitto.

Mölkyn MM-kilpailut on järjestetty Lahdessa vuodesta 2004. Vuonna 2016 MM-kilpailut järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolella Le Rheussa, Ranskassa. Vuonna 2017 MM-kilpailut järjestettiin Tšekissä Rakovníkissa, ja vuonna 2018 Porissa. Vuosina 2019 ja 2022 MM-kilpailut järjestettiin Samoënsissa Ranskassa.

Mölkky ulkomailla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mölkky on saanut suosiota etenkin Ranskassa, jossa peliä myytiin vuonna 2012 noin 90 000 kappaletta. Vuonna 2015 myyntimäärä Ranskassa oli 200000.[3] Noin 97 prosenttia Mölkky-peleistä myydään ulkomaille.[4]

Ranskaan myydään nykyään yli puolet valmistuneista peleistä: vuonna 2013 noin satatuhatta kappaletta. Tämän jälkeen mölkkypelejä viedään eniten Saksaan, Tšekkiin, Britanniaan, Puolaan ja Belgiaan.[1]

  1. a b c Mölkyn suosio maailmalla rakettimaisessa nousukiidossa, Hs.fi
  2. Hanna Laukkanen: Mölkky siirtyy yksityisomistukseen Yle.fi, uutiset. 21.9.2016. Viitattu 21.9.2016.
  3. Mölkky, le jeu de quille finlandais qui fait de l'ombre à la pétanque BFM BUSINESS. Viitattu 25.8.2024.
  4. Turunen, Petri: Mölkyn suosio räjähti ulkomailla – Suomeen kilahtaa 10€ per peli Ilta-Sanomat. 29.10.2013. Viitattu 25.12.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]