Kronborgin linna
Kronborgin linna sijaitsee Tanskassa lähellä Helsingørin kaupunkia Själlannin kärjessä, Juutinrauman kapeimmassa kohdassa. Tanskan ja Ruotsin erottava salmi on tässä kohdassa vain neljä kilometriä leveä, joten linnoitus on strategisesti merkittävällä paikalla. Rakennus on ollut vuosisatojen ajan tärkeimpiä eurooppalaisia renessanssilinnoja. Se lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2000.
Kronborgin linnassa asustaa tarun mukaan tanskalainen sankari Holger Danske. Hän nukkuu linnassa ja herää, kun Tanska joutuu vaaraan, ja pelastaa valtakunnan. Holger Dansken patsas on pystytetty linnan kellariin.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Linnan historia alkoi 1420-luvulla Eerik Pommerilaisen rakentamasta linnoituksesta. Kuningas vaati veroa laivoilta eli Juutinrauman tullia, jotka halusivat purjehtia läpi Juutinrauman salmen. Vahvistaakseen vaatimuksiaan hän rakensi voimakkaan linnoituksen salmen vartioimiseksi. Silloinen linnoitus käsitti useita rakennuksia, joiden ympärille oli rakennettu muuri.
Nykyisen nimensä linna sai vuonna 1585, kun Fredrik II uudelleenrakennutti paikalle mahtavan renessanssilinnan, jonka ulkonäkö ja koko oli ainutlaatuinen koko Euroopassa.
Linna tuhoutui melkein kokonaan vuoden 1629 tulipalossa, joka johtui kahden työläisen huolimattomuudesta. Vain kappeli säästyi vahvojen holviensa ansiosta. Kuningas Kristian IV ponnisteli paljon Kronbogrin restauroimiseksi ja vuonna 1639 linnan ulkoasu oli jälleen vanhassa loistossaan, mutta sisältä rakennus ei ole entisessä asussaan.
Ruotsalaiset Carl Gustaf Wrangelin johdolla valloittivat linnan vuonna 1658, mikä todisti, että Kronborg oli haavoittuvainen. Tämän jälkeen linnaa vahvistettiin merkittävästi. Vuosina 1688–1690 rakennettiin linnan ympärille kehittynyt puolustuslinja. Pian tämän jälkeen tehtiin vielä uusia vallituksia, minkä jälkeen Kronborgia pidettiin Euroopan vahvimpana linnoituksena.
Kronborg toimi orjavankilana vuodesta 1739 aina 1800-luvun puoliväliin saakka. Linnaan majoitetut sotilaat olivat samalla vanginvartijoita. Orjat olivat miespuolisia vankeja, jotka oli tuomittu työskentelemään linnan vahvistamiseksi. Vangit oli jaettu kahteen kategoriaan. ”Rehelliset” olivat niitä, jotka oli tuomittu pienistä rikoksista, ja he saivat työskennellä linnan muurien ulkopuolellakin. Pahoinpitelystä, murhasta, tuhopoltosta tai muista vastaavista rikoksista tuomittuja kutsuttiin ”epärehellisiksi”, jotka joutuivat palvelemaan koko rangaistuksen tehden raskasta fyysistä työtä linnan muurien sisäpuolella. Työnteon ulkopuolella kummankin ryhmän jäsenet joutuivat viettämään aikansa kahleissa ja yöpymään kylmissä ja kosteissa vankityrmissä.
Kronborgin merkitys kuninkaallisena linnana vähentyi ja armeijan joukot saivat yhä suuremman merkityksen. Vuosina 1785–1922 Kronborg oli kokonaan sotilashallinnon alaisuudessa. Tuona aikana linnassa tehtiin useita kunnostustöitä.
William Shakespearen Hamlet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kronborg tunnetaan yleisesti myös nimellä "Elsinore", joka on William Shakespearen kuuluisan tragedian Hamlet tapahtumapaikka. Näytelmä esitettiin ensimmäistä kertaa Kronborgissa Shakespearen kuoleman 200-vuotisjuhlapäivänä. Näyttelijöinä toimivat linnan varuskunnan sotilaat ja näyttämönä lounaiskulman lennätintorni. Tämän jälkeen Hamlet on esitetty linnan pihalla ja monissa muissa paikoissa useita kertoja.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Linnan viralliset sivut (Arkistoitu – Internet Archive). (tanskaksi)
- Kronborgin linna Unescon sivuilla. (englanniksi) (ranskaksi)
|