Hans von Seisser
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Hans Ritter von Seisser (9. joulukuuta 1874 Würzburg, Baijeri, Saksan keisarikunta – 14. huhtikuuta 1973 München, Länsi-Saksa) oli saksalainen eversti ja Baijerin poliisijohtaja Adolf Hitlerin epäonnistuneen oluttupavallankaappausyrityksen aikana.
Seisser syntyi baijerilaiseen porvarissukuun. Hänen isänsä oli Baijerin kuninkaallinen kauppatuomari Ludwig-Barbarossa Seisser. Hän kävi kadettikoulun, josta valmistuttuaan vuonna 1893 hänet sijoitettiin vänrikiksi 2. baijerilaiseen tykistörykmenttiin. Ensimmäisen maailmansodan syttyessä hän oli ylennyt majuriksi. Syyskuussa 1914 hänet palkittiin korkeimmalla baijerilaisella mitalilla (Militär-Max-Joseph-Orden) ja hänelle annettiin henkilökohtainen periytymätön ritarin arvonimi Ritter von. Syksyllä 1920 Seisser erosi armeijasta ja siirtyi poliisiin.
Baijerin triumviraatti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Baijerin pääministerinä oli tuolloin osavaltion itsenäisyyttä oikeistoekstremistien tuella ajanut Gustav Ritter von Kahr. Weimarin tasavallan johto hyväksyi ekstremismiä rajoittavan lain ja Kahr erosi protestina 1921. Kului kaksi poliittisten levottomuuksien täyttämää myrskyisää vuotta. Baijerin uusi pääministeri Eugen von Knilling nimitti Kahrin valtionkomissaariksi diktaattorin valtaoikeuksilla 1923. Kahr muodosti tällöin kolmihenkisen osavaltiohallinnon, ns. Baijerin triumviraatin yhdessä Seisserin ja armeijan kenraalin Otto von Lossowin kanssa.
Triumviraatti kaavaili yhdessä Adolf Hitlerin ja marsalkka Erich Ludendorffin johtamien natsien kanssa vallankaappausta ja uuden hallituksen muodostamista. Triumviraatin vetäessä tukensa Hitleriltä, tämä yritti pakottaa sen puolelleen aloittamalla oman natsivetoisen vallankaappausyrityksensä, joka tultiin tuntemaan oluttupavallankaappauksena. Triumviraatti piti parhaillaan julkista kokousta münchenilaisessa oluttuvassa, kun Hitler miehineen ryntäsi sisään. Pistoolilla uhaten Hitler pakotti triumviraatin jäsenet seuraajikseen. Kuitenkin Hitlerin lähdettyä Kahr ja muut onnistuivat huijaamaan itsensä vapaaksi. Seisser hälytti miehensä välittömästi ja vallankaappaus päättyikin natsien ja poliisien väliseen laukaustenvaihtoon. Johtavat puolueen jäsenet pakenivat ulkomaille tai joutuivat vankilaan. Kahrin yhteys tuli ilmi ja hän menetti kannatuksensa varsinkin maltillisen oikeiston keskuudessa ja joutui pian eroamaan. Seisser pysyi poliisin johdossa kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1930.
Kun natsit saavuttivat vallan Saksassa tammikuussa 1933 he kostivat lähes kaikille vastustajilleen. Myös von Seisser pidätettiin ja suljettiin joksikin aikaa Dachaun keskitysleiriin. Kun liittoutuneet valtasivat Baijerin yhdysvaltalaiset kutsuivat Seisserin hoitamaan väliaikaisesti vanhaa virkaansa. Seisser kuoli 99-vuotiaana Münchenissä 1973.
|