FN P90

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo FN P90-konepistoolista. Lyhenteen P90 muita merkityksiä löytyy täsmennyssivulla.
FN P90
Tyyppi Konepistooli
Valmistaja Herstal
Valmistusmaa Belgia
Valmistusvuodet 1994-
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 5,7×28 mm
Aseen pituus 500 mm
Piipun pituus 263 mm
Paino (tyhjänä) 2,5 kg
Lipas tankolipas
Kapasiteetti 50 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus 716 m/s
Tehokas kantama 200 metriä
Tulinopeus (laukausta/min) 900
Puoliautomaattinen FN PS90-siviiliversio pitkällä piipulla
P90-konepistoolin ainutlaatuinen 50 patruunan lipas.

FN P90 on belgialaisen Fabrique Nationale de Herstalin suunnittelema ja valmistama konepistooli, joka esiteltiin vuonna 1990. Se on tarkoitettu pistoolia ja tavallista konepistoolia tehokkaammaksi henkilökohtaiseksi itsepuolustusaseeksi (engl. personal defense weapon (PDW)).

16. huhtikuuta 1989 Nato päätti, että vuoteen 2000 mennessä sen jäsenvaltioiden sotavoimien huoltojoukot sekä helikopterien ja panssarivaunujen miehistönjäsenet tarvitsivat itsepuolustuskäyttöä varten uudenlaisen konepistoolin, joka on tulivoimainen ja jolla voisi tiettyä patruunaa käyttäen tarvittaessa läpäistä luodinkestävät liivit tai muun 3 mm esteen. Aseen täytyi olla myös kompakti ja kevyt, jotta sitä voitaisiin käyttää lähitaistelussa. Suunnittelutyö annettiin asevalmistaja FN Herstallille, jonka kehitystyön tuloksena syntyi P90.

P90:n omalaatuinen ulkomuoto johtuu pitkälti ratkaisuista, jotka tehtiin aseen kannettavuuden ja käytettävyyden maksimoimiseksi. Lipas on suunniteltu ja sijoitettu aseen päälle siten, ettei se ole käyttäjän tiellä häiritsemässä tähtäämistä. Ase on kevyt, sillä se on valmistettu enimmäkseen erilaisista polymeerivalmisteista. Aseella voi ampua yksittäisiä laukauksia tai sarjatulta. Kompakti muotoilu tekee aseen kantamisesta ja säilyttämisestä vaivatonta. Siihen voi myös asentaa äänenvaimentimen, hihnan, lasertähtäimen, IR-tähtäimen ja hylsynkerääjän. Avoimella kiskolla varustettuihin malleihin voi käyttäjä asentaa minkä tahansa tähtäimen kuten esim. punapistetähtäimen.

Asetta valmistetaan eri malleina. Sotilaskäyttöön tarkoitetut mallit ovat P90, P90 TR, P90 USG ja P90 L, jotka eroavat toisistaan varustekisko- ja tähtäinratkaisuiltaan. 5,7 x 28 mm SS190 -patruunan luotiliivit läpäisevien ominaisuuksien seurauksena Herstall ei alun perin myynyt kyseisen kaliiperisia aseitaan siviileille, mutta sittemmin tehdas suunnitteli ja toi myyntiin ensin SS192 -patruunan ja myöhemmin SS196SR -patruunan, joita aseiden päämarkkina-alueella Yhdysvalloissa ei viranomaisten taholta enää luokiteltu liian läpäiseviksi, ja niiden myötä siviilikäyttöön tarkoitetun 407 mm mittaisella piipulla varustettu PS90-itselataavan kertatulimallin.

P90 on joidenkin erikoisjoukkojen käytössä: kuten Ranskan GIGN, Meksikon Fuerzas Especiales, Pakistanin SSG ja jotkin yhdysvaltalaiset poliisin SWAT -yksiköt käyttävät asetta. Se oli myös jonkin aikaa Suomen puolustusvoimien koekäytössä (mm. taistelusukeltajilla). P90 näkyi myös YLE:n uutisissa Muammar Gaddafin, Libya, joukkoihin kuuluvalla sotilaalla.

P90 testattiin huolellisesti ennen käyttöönottoa. Prototyypeillä tehtiin perinteisiksi käyneet kokeet, jotka tehtiin mm. Glock-pistooleille. Niitä testattiin mm. seuraavilla tavoilla:
- upotettiin kuraan, hiekkaan, mutaan ja veteen
- ajettiin yli erilaisilla ajoneuvoilla
- jäädytettiin
- 10 000 laukauksen "yhtäjaksoisen" tulen kesto.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.