Demokraattinen sosialismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Demokraattista sosialismia ei pidä sekoittaa sosiaalidemokratiaan.

Demokraattinen sosialismi on ideologia, joka korostaa kansanvaltaan perustuvaa valtiojärjestystä sosialistisen talouspolitiikan rinnalla.

Jotkut pitävät termiä sosiaalidemokratian synonyyminä. Jotkut demokraattiset sosialistit ilmoittavat vastustavansa sosiaalidemokratiaa, koska se perustuu kapitalistiseen tuotantomuotoon.[1]

Määritelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demokraattiselle sosialismille on annettu hyvin erilaisia määritelmiä. Jotkut kutsuvat demokraattiseksi sosialismiksi kaikkea pyrkimystä luoda sosialismia ilman vallankumousta. Tässäkin ongelmaksi jää sosialismin määritelmä: jotkut määrittelevät sen siten, että se on yhteensopivaa kapitalismin kanssa (vertaa hyvinvointivaltio sekä Joseph Schumpeterin Capitalism, Socialism and Democracy (1941), jonka mukaan monissa liberaaleissa kapitalistisissa valtioissa oli kehitystä kohti demokraattista sosialismia).

Toisaalta demokraattiseksi sosialismiksi on kutsuttu myös uudistettua neuvostomallia; esimerkiksi Mihail Gorbatšov sanoi perestroikaa tavaksi rakentaa ”uusi, humaani ja demokraattinen sosialismi”.[2]

Demokraattista sosialismia kannattavia puolueita ja poliitikkoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä puolueita, jotka ilmoittavat kannattavansa tätä ideologiaa, ovat Venezuelan yhdistynyt sosialistinen puolue,[3] Britannian Työväenpuolue,[4] Espanjan Podemos ja Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue.[5] Suomalaisista puolueista ideologiaa kannattaa Vasemmistoliitto. Yhdysvalloissa aatetta kannattaa Bernie Sanders, joka on pitkään ollut sitoutumaton, mutta liittyi vuonna 2015 Yhdysvaltain demokraattiseen puolueeseen osallistuakseen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Sanders on sittemmin ottanut osaa vuoden 2020 presidentinvaaleja edeltäneeseen demokraattien esivaaliin.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen jotkin entiset kommunistipuolueet ovat brändänneet itsensä uudelleen ”demokraattisiksi sosialisteiksi”. Esimerkiksi Berliinin muurin murruttua vuonna 1989 Itä-Saksaa hallinnut Saksan sosialistinen yhtenäisyyspuolue (SED) luopui marxismi-leninismistä ja otti nimekseen Saksan sosialistinen yhtenäisyyspuolue – Demokraattisen sosialismin puolue (SED-PDS). Seuraavana vuonna nimi lyhennettiin muotoon Demokraattisen sosialismin puolue (PDS).[6] Puolueen nykyinen seuraaja on nimeltään Vasemmisto (Die Linke).

  1. Social Democracy Versus Revolutionary Democratic Socialism (Arkistoitu – Internet Archive), Yhdysvaltain sosialistipuolue (J. David Edelstein)
  2. Paul T. Christensen “Perestroika and the Problem of Socialist Renewal” Social Text 1990.
  3. http://www.psuv.org.ve/temas/biblioteca/libro-rojo/#.Vnbj0qbUgic
  4. Labour Party constitution, 1995: Clause 4: "The Labour Party is a democratic socialist party."
  5. Puolueohjelman ensimmäinen luku: "DEN DEMOKRATISKA SOCIALISM" [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Junnila, s. 144.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]