Bauksiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bauksiittia.
Bauksiittia lähellä maanpintaa.

Bauksiitti on syväkivilajien rapautumistuote, joka koostuu suureksi osaksi alumiinioksidista (Al2O3), ja on tärkeä alumiinin raaka-aine. Bauksiittia esiintyy latosolimaannoksessa lähellä maanpintaa.

Bauksiitti koostuu alumiinihydroksidimineraaleista kuten gibbsiitti ja böhmiitti, ja mukana on usein myös rautaa ja silikaatteja sisältäviä mineraaleja. Bauksiitti sisältää myös joitain raudan yhdisteitä.[1] Bauksiitti sisältää alumiinioksidia noin 30–60 prosenttia.[2] Bauksiitti on väriltään punertavaa ja punainen väri johtuu rautaoksidista.

Bauksiittia syötetään raaka-aineeksi Bayer-prosessiin, jolla siitä jalostetaan alumiinioksidia. Prosessissa yhden alumiinioksiditonnin valmistamiseen tarvitaan 1,9–3,6 tonnia bauksiittia.[2]

Bauksiitti on saanut nimensä Ranskassa lähellä Avignonia sijaitsevan Les Baux -nimisen paikkakunnan mukaan, josta kemisti Pierre Berthier löysi sitä vuonna 1821.

Bauksiitin värejä ovat valkoinen sekä vaalean keltaiset ja vaaleanpunaiset sävyt. Se on himmeä ja läpinäkymätön.[3]

Merkittävät esiintymisalueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Production of Aluminum: The Hall-Héroult Process acs.org. Viitattu 15.5.2015..
  2. a b Harris, Chris: Micro reform – impacts on firms: aluminium case study. Melbourne: Industry Commission, 1998. ISBN 978-0-646-33550-6
  3. Chris Pellant: ”Bauxite”, Rocks and minerals, s. 96. Lontoo: Dorling Kingsley, 1992. ISBN 0-86318-810-9 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.