Kuskus

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 16. elokuuta 2024 kello 10.20 käyttäjän Talvipäivänseisaus (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pohjoisafrikkalaista ruokalajia. Kuskukset on myös pussikiipijöiden heimoon kuuluva pussieläinsuku.
Kuskusta Fèsistä, Marokosta.
Kuskusta vihannesten ja kikherneiden kanssa

Kuskus (berb. seksu, arab. كسكسي, ransk. couscous) on berberikansojen keittiön erikoisuus, karkeaksi jauhetusta viljasta tehty ruoan lisäke. Kuskus valmistetaan durumvehnästä.[1][2] Brasiliassa käytetään termiä couscous myös maissista tehdystä kuskusista.[3] Perinteisesti kuskusta tarjoillaan pääruokana kasvisten ja lihan tai kalan kanssa tai jälkiruokana sokerin, mausteiden ja maidon kanssa. Kuskus on hyvin suosittua Marokossa, Algeriassa,[4] Brasiliassa,[5] Tunisiassa ja läntisessä Afrikassa. Sitä syödään myös Ranskassa, Sisiliassa ja Lähi-idässä.

Kuskus tehdään pyörittelemällä käsin karkeaa jauhoa, kunnes siitä tulee pieniä pellettejä. Aines siivilöidään, ja siivilään jääneiden suurten osien pyörittelyä jatketaan, kunnes niistä tulee tarpeeksi pieniä. Prosessi on aikaa vievää, ja perinteisesti naiset ovat tehneet kuskusta usean päivän ajan ja kuivattaneet sen auringossa. Tätä suurta erää on sitten käytetty useiden kuukausien ajan. Nykyään kuskusta tehdään tehtaissa ja myydään kaupoissa käyttövalmiina.

Kuskus tarkoittaa myös pohjoisafrikkalaista ruokalajia, joka tarjoillaan yhdessä kuskus-ryynien kanssa, kuten oheisissa kuvissa.

  1. gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia ja elintarvikkeita Keliakialiitto. Arkistoitu 31.3.2018. Viitattu 29.03.2018.
  2. Organic Luomu Couscous Linea Verde. Arkistoitu 7.2.2018. Viitattu 29.03.2018.
  3. Hamilton, Cherie: Brazil: A Culinary Journey, s. 123–. Määritä julkaisija! ISBN 978-0-7818-1080-7 Teoksen verkkoversio.
  4. Luce Ben Aben, Moorish Women Preparing Couscous, Algiers, Algeria 13.8.2014. World Digital Library. Viitattu 26.9.2013.
  5. Viikonlopun ruokavinkki: Kauracouscousia kanan kanssa tai ilman Kalajokilaakso. 4.4.2020. Viitattu 16.8.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]