Shadow of the Colossus

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 31. tammikuuta 2024 kello 21.01 käyttäjän Niin kai (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shadow of the Colossus
Pelin kansikuva kuvastaa kokoeroa kolossin ja päähenkilön välillä
Pelin kansikuva kuvastaa kokoeroa kolossin ja päähenkilön välillä
Kehittäjä Team Ico
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Store
Ohjaaja Fumito Ueda
Tuottaja Kenji Kaidō
Suunnittelija Fumito Ueda
Säveltäjä Kō Otani
Julkaistu PlayStation 2
  • NA 18. lokakuuta 2005
  • JP 27. lokakuuta 2005
  • AUS 16. helmikuuta 2006
  • EU 17. helmikuuta 2006
PlayStation 3
  • JP 22. syyskuuta 2011
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: B
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
OFLC: M
PEGI: 12
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3
Jakelumuoto DVD, Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Shadow of the Colossus (jap. ワンダと巨像, Wander to kyozō) on japanilainen, PlayStation 2 -konsolille suunniteltu ja julkaistu seikkailupeli. Pelin on kehittänyt Sonyn suunnittelutiimi Studio 1 ja Team Ico. Team Ico on tunnettu myös pelistään Ico.

Pelin pääsuunnittelijoita ovat Kenji Kaidō ja Fumito Ueda. Pelin musiikit on säveltänyt Kō Ōtani. Peli on kriitikoiden ylistämä ja on voittanut lukuisia palkintoja.[1][2] Peliä pidetään yleensä erityisen ahdistavana, synkkänä, pimeänä ja pelottavana, mutta jokseekin kauniina kokemuksena. Peli kuvastaa yksinäisyyttä ja kuolemaa, ja sitä pidetäänkin usein taideteoksena.

Peli on julkaistu remasteroituna HD-versiona Playstation 3 ja Playstation 4 -pelikonsoleille.[3]

Nimetön matkaaja (Fanien antama nimi Wander) matkustaa kirotulle maalle hevosensa Agron kanssa. Hän kantaa mukanaan kuollutta tyttöä nimeltä Mono. Matkaaja saapuu temppeliin, jossa hän kohtaa Dormin-nimisen henkiolennon. Dormin lupaa herättää tytön takaisin henkiin, mikäli matkaaja tuhoaa 16 kolosseiksi kutsuttua valtavan kokoista hirviöitä.[4] Matkaajan on löydettävä ja tuhottava kaikki kolossit, ennen kuin shamaani Emonin armeija saapuu paikalle ja löytää matkaajan. Kolosseja vastaan matkaajalla on aseinaan ainoastaan miekka, jousipyssy ja Agro-hevonen.

Shadow of the Colossuksen pelaaminen tapahtuu sykleissä. Pelaaja aloittaa pelimaailman keskeltä sijaitsevasta temppelistä (Shrine of Worship), josta pelaaja lähtee etsimään seuraavaa kolossia. Jokaisella kolossilla on oma reviiri. Löytääkseen kolossin pelaajan on nostettava taikamiekkaa, joka heijastaa auringon valoa kolossia kohti. Kun kolossi on löytynyt, se on tapettava erilaisin taktiikoin, joita ovat esimerkiksi kiipeäminen tai houkutteleminen tiettyyn suuntaan tai kohteeseen.

Jokainen kolossi tuhotaan eri tavoin. Tämä vaatii ympäristön hyväksikäyttöä ja kolossin käyttäytymisen tutkimista. Tuhotakseen kolossin on löydettävä sen heikko kohta, joka on merkitty kolossin ruumiiseen sinisellä merkillä. Kun heikko kohta on löydetty, sen luokse voi kiivetä kolossin ruumista peittävää karvaa pitkin. Kolossit voivat elää monenlaisissa paikoissa, kuten veden alla, ilmassa tai rauniokaupungissa. Kun kolossi on tuhottu, Dormin lähettää matkaajan taas temppeliin, jossa hän saa uuden kolossin tuhottavaksi. Joka kerta kun matkaaja tappaa kolossin, hän menettää osan sielustaan. Sielun osat menevät Monon, kuolleen tytön, sieluun ja hän herää henkiin kaikkien kolossien kuoltua. [5]

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelaaja saa tietää vain hyvin vähän pelihahmojen ja pelimaailman taustoista pelin aikana. Peli sijoittuu laajaan, autioon ja mystiseen maailmaan, jossa ei asu ketään. Pelimaailmassa on kuitenkin raunioita, mikä kertoo alueella joskus olleen asutusta.

Pelin protagonisti on salaperäinen teini-ikäinen poika. Hänen nimeään ei kerrota, mutta häntä kutsutaan Wanderiksi, joka tarkoittaa matkaajaa. Häntä on myös virheellisesti kutsuttu Wandeksi. Hänen tehtävänsä on herättää kuolleista tyttö nimeltä Mono. Wanderin apuna tehtävässään on hänen ainoa kumppaninsa, hevonen nimeltä Agro. Matkaaja pyytää apua jumalalta nimeltä Dormin. Dormin lupaa pelastaa tytön, jos matkaaja tuhoaa 16 pelimaailmassa asuvaa hirviötä, colossia.[4]

Eräässä vaiheessa peliä shamaani Emonin armeija saapuu kirotulle maalle. Emon ei suvaitse ihmisten herättämistä henkiin, joten hän jahtaa matkaajaa. Kun pelaaja lähtee viimeisen kolossin, Maluksen perään, tapahtuu onnettomuus ja Agro putoaa kielekkeeltä, mikä näyttäisi johtavan hänen kuolemaansa. Surullisena matkaaja jatkaa matkaansa yksin Maluksen luo. Kun matkaaja on viimein tappanut Maluksen, Dormin vie hänet takaisin temppeliin, jonka Emon on jo saartanut. Samalla viimeisen kolossin, Maluksen, tappamisen myötä matkaaja ei ole enää ihminen, vaan hän muuttuu demoniksi.

Emonin armeija tappaa matkaajan, mutta tämän jälkeen Dormin ottaa hänen kuolleen kehonsa haltuun ja hänestä tulee kolossi, joka hyökkää Emonin joukkojen kimppuun. Emon ja hänen joukkonsa ehtivät kuitenkin karata temppelin huipulle. Kaiken lisäksi Emon ehtii ottaa mukaansa matkaajan taikamiekan. Emon lausuu kirouksen ja paiskaa taikamiekan portaikon alla sijaitsevaan vesialtaaseen ja siitä muodostuu manauspyörre, joka imee kaiken pahuuden temppelistä pois, mukaan lukien Dorminin ja matkaajan.

Emon lähtee armeijansa kanssa pois kirotulta maalta siltaa pitkin ja Emon räjäyttää sillan taikavoimillaan. Silta on ainut tie kirotulle maalle, joten kukaan ei voi enää koskaan mennä sinne. Kun Emon poistuu, Mono herää pian henkiin. Agro saapuu hänen vierelleen, tosin vakavasti loukkaantuneena. Monon koskettaessa Agron otsaa, Agron kaikki muistot tapahtuneesta siirtyvät Monolle ja Mono ymmärtää mitä on tapahtunut.

Mono kuulee pian vauvan itkua. Hän kävelee vesialtaalle ja löytää sieltä vauvan. Vauvalla on sarvet, joka viittaa Team icon toiseen peliin, Icoon, jonka päähenkilöllä on sarvet. Matkaajan demonimuoto oli kuollut, mutta pieni osa hänen sielustaan oli vielä jäljellä, joten hän on syntynyt uudelleen vauvana. Mono ottaa matkaajan syliinsä ja kävelee temppelin katolle, salaiseen puutarhaan. Colossien ruumiista oli tullut maaperää ja kirotun maan luonto alkoi kukkia elämää.

Tarinan yksityiskohdat ovat hyvin salaperäisiä eikä kaikkea kerrota. Pelistä onkin luotu paljon mahdollisia teorioita. Kaikista yleisin teoria on se, että Mono oli matkaajan tyttöystävä, mutta hänen klaaninsa shamaani Emon uhrasi Monon jumalille tappamalla hänet.[6]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Peliin on sävelletty laaja orkesterimusiikillinen taustamusiikki, mutta musiikkia soitetaan pelissä vain vähän. Ainoastaan välianimaatioiden ja kolossien kanssa taistelun aikana soi musiikki. Pelimaailmassa liikkumisen aikana ainoat kuultavat äänet ovat protagonistin, Agro-hevosen tai pelimaailman ympäristön aiheuttamat äänet.

Shadow of the Colossuksen soundtrack on nimeltään Roar of the Earth.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]