Tähystys

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. huhtikuuta 2023 kello 14.20 käyttäjän 2001:999:50c:4f96:4fe0:280f:a97f:480b (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taipuisa endoskooppi.

Tähystys eli endoskopia on lääketieteellinen toimenpide, jossa tutkitaan elimistön sisäosia endoskoopilla eli tähystimellä, joka on tarkoitusta varten suunniteltu instrumentti.

Endoskooppi sisältää jäykän tai taipuisan putken, jonka sisällä kulkee instrumenttikanava. Toimenpiteen valaisemiseksi käytetään yleensä kehonulkoista valolähdettä, josta valo johdetaan endoskoopin kärkeen kuituoptiikan avulla. Endoskoopissa on linssi tai kamera, joka tuo kuvan tähystettävästä alueesta. Nykyään käytetään yleisesti digitaalisia endoskooppeja, joiden avulla tutkimuksesta voidaan tallentaa kuvia ja videoita.

Endoskopialla voidaan tutkia monia elimistön alueita. Yleisimmillä tutkimuksilla on omat nimityksensä.

Kapselikuvaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuvauskapseli

Nielaistavassa kapselissa oleva kamera ottaa kuvia, ja kameran kokonaiskuvausaika on noin 8 tuntia. Kapseli on kooltaan isohkon lääketabletin kokoinen. Kapselikuvaus ei mahdollista näytteenottoa. Asiakkaan vyötärölle kiinnitetään vastaanotin, ja olkalaukussa oleva tietokone tallentaa tiedot. Ohutsuolen lisäksi kapselilla voidaan tutkia paksusuolta, ja menetelmä on asiakkaalle helpompi kokemus kuin paksusuolen tähystys.[1]

Tähystysleikkaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähystyksessä tehty polven leikkaus on osoittautunut tehottomaksi hoidettaessa kipuilevaa polvea, jos polvivaivan syynä on ikääntymisen aiheuttama nivelkierukan repeämä.[2]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]