Sapajoa

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 3. huhtikuuta 2023 kello 14.07 käyttäjän Ipr1Bot (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sapajoa
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Sapajoat Sapayoaidae
Suku: Sapayoa
Hartert, 1903
Laji: aenigma
Kaksiosainen nimi

Sapayoa aenigma
Hartert, 1903

Katso myös

  Sapajoa Wikispeciesissä
  Sapajoa Commonsissa

Sapajoa (Sapayoa aenigma) eli aikaisemmanlta nimeltään leveänokkatanssija[2] on varpuslintuihin kuuluva lintu ja sapajoien (Sapayoaidae) heimon ainoa laji. Sapajoa on elinvoimainen lintu, jota tavataan ainoastaan Etelä-Amerikassa.[1] Lajin kannan tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta sen ei odoteta tippuvan alle 10 000 aikuiseen yksilöön kymmenessä vuodessa.[3]

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapajoa on pieni oliivin värinen lintu, ja sillä on kellertävä kurkku. Se muistuttaa naarastanssijaa, mutta on suurempi, pitkäpyrstöisempi ja leveänokkaisempi kuin tanssijat.

Lajia on tavattu luonnonvaraisena Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Panamassa. Lajia tavataan noin 100 000 km² alueella, ja niitä oletetaan olevan jäljellä kymmenen vuoden kuluttua ainakin 10 000 aikuisyksilöä. Sapajoat elävät kosteissa metsissä subtrooppisilla ja trooppisilla alangoilla.[1]

  1. a b c BirdLife International: Sapayoa aenigma IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.3.2014. (englanniksi)
  2. Maailman lintulajien suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Viitattu 1.2.2018.
  3. Broad-billed Sapayoa: Sapayoa aenigma BirdLife International. Viitattu 23. joulukuuta 2007.