Smilers
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Smilers on virolainen poprock-yhtye, jonka laulaja-kitaristina toimii Hendrik Sal-Saller. Yhtye perustettiin vuonna 1993 Helsingissä, mutta se saavutti suosionsa vasta 1990-luvun loppupuolella Virossa, jossa yhtye on julkaissut yhteensä 15 musiikkialbumia, kymmeniä radiohittejä, keikkaillut Viron jokaisessa maakunnassa ja tunnetuimmissa keikkapaikoissa.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]1990-luku
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Smilers perustettiin 1990-luvun alussa Suomessa. Virolainen laulaja-laulunkirjoittaja ja kitaristi Hendrik Sal-Saller oli vuosikymmenen alussa muuttanut Suomeen, mutta ei ollut luopunut musiikinteosta. Bändin alkuperäinen nimi oli Lezer Brothers, mutta vuonna 1994 bändi sai nykyisen nimensä Smilers. Samana vuonna julkaistiin bändin nimeä kantava englanninkielinen debyyttialbumi Smilers. Kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi EP "Take Five", jonka tiimoilta Smilers antoi parisataa konserttia ja teki tunnettavuutta Helsingin klubeilla.
Smilersin ura Virossa alkoi vuonna 1997 heidän julkaistessaan albumin "Olen kuul". Vuotta myöhemmin julkaistu albumi "Mõistus on kadunud" kasvatti Smilersin suosiota. Albumilta löytyvä "Tantsin sinuga taevas" on tänä päivänä yhtyeen tunnetuimpia kappaleita.
Vuonna 1999 bändiltä julkaistiin kaksi albumia. Toinen niistä oli kokoelma Suomen ajoilta "Smilers 1994-1996" ja toinen vironkielistä materiaalia sisältävä "Suure surmaga läbi elu". Vuosituhannen vaihteessa Smilers oli kasvanut yhdeksi Viron tunnetuimmista ja soitetuimmista yhtyeistä.
2000-luku
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Yhtyeen suosio jatkui myös uudella vuosituhannella. 2001 julkaistu albumi "Jalgpall on parem kui sex" saavutti huippusuosion. Albumin kymmenestä kappaleesta yhdeksän julkaistiin radiosingleinä. Albumin nimikkokappaleesta tuli suosittu virolaisten jalkapallofanien keskuudessa ja se ilmestyi myös suomeksi ja englanniksi. Smilersin 10-vuotisjuhlavuotena he julkaisivat kahdeksannen albuminsa "Ainult unustamiseks". Vuonna 2004 julkaistiin kokoelma "Ainult armastusest", joka koostuu yhtyeen rakkauslauluista. Samana vuonna Smilers teki yli 150 konserttia.
Aktiivinen keikkailu tallennettiin 2005 kahdelle albumille. "Live unplugged" sisältää CD- ja DVD-tallennukset bändin akustisesta konsertista. "Esimene Eesti tuur" on tallenne Tallinnan Piritan luostarin raunioilla olleesta konsertista, jossa Smilers jakoi lavan tunnettujen virolaisartistien kanssa. Näiden albumien lisäksi bändin keulakuvalta Sal-Sallerilta ilmestyi "Hendrik Sal-Saller & Estonian Dream Big Band", jossa artisti esittää Smilersin uudelleensoviteltuja kappaleita bigbandin kanssa.
Vuonna 2007 ilmestyi albumi "Õhus on Smilers" ja 2011 yhtyeen viidestoista pitkäsoitto "Viimane".
Konsertit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Viron ja Suomen konserttikiertueiden lisäksi Smilers on soittanut hyväntekeväisyyskonserteissa ja ulkomailla Etelä-Ranskan Alpeilla ja Egyptin Sharm el-Sheikhissä.
Kokoonpano
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Nykyiset jäsenet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Bändin perustamisesta lähtien bändin johtohahmona on ollut laulaja-laulunkirjoittaja ja kitaristi Hendrik Sal-Saller. Hän on Smilersin lisäksi kirjoittanut kappaleita myös muille tunnetuille virolaisille artisteille.
Smilersin nykyiset soittajat Sal-Sallerin lisäksi ovat Erko Laurimaa (kitara), Urmas Jaarman (basso), Mikko Saira (koskettimet) ja Raido Kurri (rummut).
Entiset jäsenet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Bändin muu kokoonpano on muuttunut paljon vuosien varrella. Entisiä jäseniä löytyy sekä Virosta että Suomesta. Bändin entisiä soittajia ovat Petteri Hasa (rummut), Jarmo Haapanen (rummut), Marko Kainulainen (rummut), Peevo (kitara), Lauri Murtomaa (kitara), Joni (basso), Anssi Saarnilehto (basso), Eba (kitara), "Merzi" Mertsi Tuomainen (rummut), The Lid (rummut) ja Lare (kitara).