پویانمایی
این مقاله نیازمند تمیزکاری است. لطفاً تا جای امکان آنرا از نظر املا، انشا، چیدمان و درستی بهتر کنید، سپس این برچسب را بردارید. محتویات این مقاله ممکن است غیر قابل اعتماد و نادرست یا جانبدارانه باشد یا قوانین حقوق پدیدآورندگان را نقض کرده باشد. |
برای تأییدپذیری کامل این مقاله به منابع بیشتری نیاز است. |
پویانمایی یا انیمیشن (به انگلیسی: Animation) روشی در فیلمسازی است که در آن تصاویر ثابت،[الف] به طریقی دستچین و مدیریت میشوند. زمانی که این تصاویر به صورت پیوسته و با سرعت خاصی پشت سر هم به نمایش دربیایند،[ب] این توهم در ذهن بیننده به وجود میآید که جسمی در حال حرکت است یا شخصیتی زنده است.[پ] به عبارتی فرایند ایجاد حرکاتی خیالی در تصاویر یا اشیاء غیرجاندار را انیمیشن میگویند.[۲]
انیمیشن میتواند در قالب رسانهٔ آنالوگ مانند «سینما و ویدئو» یا در رسانههای دیجیتال، «فرمتهای ویدئوی دیجیتال و گیف» باشد. برای نمایش انیمیشن میتوان از تلویزیون، کامپیوتر، پروژکتور یا فناوریهای نو هم استفاده کرد. رایجترین روش برای نمایش انیمیشن، سینما یا ویدئو است.[۳][۴]
ریشهشناسی
[ویرایش]کلمه انیمیشن از کلمه لاتین animātiōn با ریشه animātiō به معنای زندگی بخشیدن گرفته شدهاست. معنای اصلی کلمه انیمیشن در زبان انگلیسی سرزنده است و بسیار قدیمی تر از معنی رسانه تصویر متحرک استفاده شدهاست.
پویانمایی[ت] واژهٔ مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی به جای Animation در انگلیسی است.
فارسی زبانان واژهٔ کارتون را در مفهوم cartoon animation (نقاشی متحرک) میفهمند و بکار میبرند و هر نوع نقاشی فکاهی و طنز دیگر را با عنوان کاریکاتور میشناسند.[۶][۷][۸][۹][۱۰][۱۱][۱۲]
فلسفه
[ویرایش]وظیفه انیمیشن زمانی آغاز میشود که کار فیلم زنده (Live action)[۱۳] به اتمام رسیده باشد. مهمترین وجه تمایز انیمیشن از فیلم واقعی اصل انتزاع Abstraction و فراواقعی Surrealism بودن انیمیشن است. طنز و کمدی در انیمیشن نقش بسزایی دارد. از آنجا که شخصیتهای کارتونی ریشه در هنر کاریکاتور دارند و با اغراق Exaggeration سر و کار دارد، طنز از ویژگیهای ذاتی و پر اهمیت انیمیشن است.[۱۴] [۱۵]
کارتونها سرشار از آزادی هستند.[۱۶] در پردازش شخصیت و فضای کارتونها مطلقاً هیچ محدودیتی وجود ندارد. شخصیتها میتوانند کارهایی را انجام دهند که در دنیای واقعی امکانناپذیر است. آنان میتوانند با وجود جثه بزرگ از مسیرهای باریک رد شوند، بارها بمیرند و زنده شوند، به فضا سفر کنند و بدون نگرانی از سلامت هرچه میخواهند بخورند. این عدم محدودیت به افراد این امکان را میدهد تا ساعاتی غرق در این زندگی متفاوتی که محدود به زمان و مکان نیست، شوند. کارتون میتواند حس خوب دنیای کودکی را در بزرگسالان زنده کند.[۱۷]
انیماتور
[ویرایش]به هنرمندی که تصاویر انیمیشن را خلق میکند انیماتور یا پویانما گفته میشود.[۱۸][۱۹][۲۰] اغلب در انیمیشن های سنتی (traditional animation) فریمهای تصویر یک به یک عکسبرداری میشدند. در انیمیشنهای جدید (modern animation) بیشتر انیماتورها ترجیح میدهند از کامپیوتر برای ساخت انیمیشن استفاده کنند که علاوه بر کاهش چشمگیر زمان تولید و کم کردن هزینههای ساخت انیمیشن، از نظر تصویری نیز تولیدات جذابتری به همراه داشتهاست.[۲۱][۲۲]
انیمیشنها در فیلمها و بازیهای ویدیویی نیز استفاده میشوند. به عنوان مثال شخصیتی مانند میکی ماوس توسط انیماتوری به نام آب آیورکس متحرک شده و حتی ماریو، شخصیت مجموعه بازیهای قارچ خور هم توسط یک انیماتور متحرک شدهاست. [ث].
دوازده اصل پویانمایی
[ویرایش]با اختراع انیمیشن، به تدریج مجموعهای از اصول کلیدی برای انیمیشن شکل گرفت. این اصول از دهه ۱۹۳۰ توسط پویاسازهای دیزنی اجرا میشده و توسط اولی جانسون و فرانک توماس در سال ۱۹۸۱ در کتاب انیمیشن دیزنی: توهم زندگی شرح داده شدهاست. بسیاری از این ایدههای بنیادین، سالها بعد از انتشار این کتاب هم در کلاسها و استودیوهای سراسر جهان استفاده و اجرا میشود.
با اینکه که فناوری و صنایع مدرن در ادغام با ایدههای جدید و متفاوت، انیمیشن را متحول کردهاند، هنوز رد پای استفاده از این دوازده اصل را میتوان در انواع روش های انیمیشن، موشن گرافیکها و طراحی وب و هر گونه صورتی از طراحی و تولید تصاویر متحرک مشاهده کرد.
تاریخچه
[ویرایش]دیوارنگارهای عصر نوسنگی
[ویرایش]قدیمیترین نمونههای تلاش برای بدست آوردن توهم حرکت در طراحی ایستا را میتوان در نقاشیهای دوران نوسنگی غارها پیدا کرد. در جایی که حیوانات با چندین شکل پای روی هم افتاده مجسم شدهاند، که آشکارا کوششی برای رساندن احساس حرکت است.
سوغات عصر برنز
[ویرایش]سفالینهای از محوطهٔ شهر سوخته سیستان متعلق به عصر مفرغ یافت شدهاست که نقوش روی این جام، تکراری هدفمند دارد و حرکت را نشان میدهد و شباهت با هنر انیمیشن امروزی دارد.[۲۳]
قبل از سالنهای سینما
[ویرایش]هیچ شخص معینی به عنوان مخترع هنر فیلم انیمیشن وجود ندارد، چرا که افراد بسیاری، پروژههای متعددی را که میتوان به عنوان گونههای مختلف متحرک سازی مطرح کرد در زمانهای تقریباً یکسانی انجام دادند:
- فَریببین یا فناکیستوسکوپ[۲۴](Phenakistiscope)
- زندهگَرد یا زوتروپ[۲۵](Zoetrope)
- انیمیشن دفترچهای یا فلیپ بوک[۲۶](Flip book)
- توماتروپ[۲۷](Thaumatrope)
- زوپراکسیسکوپ[۲۸](Zoopraxiscope)
- فانوس جادو[۲۹](Magic lantern)
- شهر فرنگ[۳۰](Raree show)
دهها اسباببازی دیگر در قرنهای ۱۸ و ۱۹ ابداع شدند که از تجربهٔ تلاش در به حرکت درآوردن تصویر حکایت میکنند.
سکوت دوران صامت
[ویرایش]فیلمساز فرانسوی ژرژ ملییس، که سازنده جلوههای ویژه فیلمهایی مانند سفری به ماه بود، تکنیکهای بسیاری در کارش استفاده میکرد که یکی از آنها نگه داشتن چرخش فیلم دوربین، و پس از تغییر کوچکی در صحنه، سپس دوباره به چرخش درآوردن فیلم دوربین بود. این بسیار شبیه به ایدهای است که بعدها متحرکسازی استاپ موشن شد. ملییس بهطور اتفاقی به این تکنیک دست یافت. هنگامی که او از اتوبوسی در حال رد شدن از جلوی دوربین فیلم میگرفت که دوربین خراب شد. هنگامی که دوربین تعمیر شد، درست زمانی که ملییس شروع به فیلم گرفتن کرد، تصادفاً یک نعشکش از جلوی دوربین رد شد. نتیجه آن بود که در فیلم به نظر میرسید که اتوبوس به یک نعشکش تبدیل میشود.[۳۱]
پدر انیمیشن آمریکایی، جیمز استوارت بلکتون است. توماس ادیسون او را با فیلمسازی آشنا کرد. بلکتون گرچه یک فیلمساز انگلیسی است، اولین انیمیشن را در آمریکا ساخت و اولین کسی بود که از تکنیک استاپ موشن استفاده کرد. در سال ۱۹۰۰ میلادی، او اولین انیمیشن بنام طراحی سحرآمیز The Enchanted Drawing را ساخت و در سال ۱۹۰۶ او فیلمی صامت ساخت که در آن نقاشی و تصاویر بر روی تخته سیاه با استفاده از فیلم با ۲۰ فریم در ثانیه ضبط شدهاند. او آن را فازهای طنز آمیز از چهرههای خنده دار نامید.
در سال ۱۹۰۸ کاریکاتوریست فرانسوی، امیل کول اولین فیلم تماماً انیمیشن با نام صحنه خیالات (فانتازماگوریا) را ساخت. او اولین فیلم کاملاً انیمیشن را در پاریس ساخت.
در ادامهٔ موفقیتهای بلکتون و کول، هنرمندان متعدد دیگری شروع به تجربیاتی در ساخت انیمیشن کردند. از جمله وینسر مککی که یک کارتونیست موفق روزنامه بود. او انیمیشنهای پرجزئیاتی ساخت که نیازمند تیم هنرمندان و توجهی طاقت فرسا به جزئیات بود. در هر فریم میبایست شخصیتها دوباره انیمیت و پس زمینه نیز دوباره طراحی میشدند (پیپر انیمیشن). از برجستهترین فیلمهای مککی میتوان به نمو کوچولو ۱۹۱۱ Little Nemo,[۳۲] گرتی دایناسور ۱۹۱۴ Gertie the Dinosaur[۳۳] و غرق شدن لوزیتانیا ۱۹۱۸ The Sinking of the Lusitania[۳۴] اشاره کرد.
تولید فیلمهای انیمیشن کوتاه، که عوام آن را کارتون مینامیدند برای نمایش در بین فیلمهای سینما تولید شدند، در دهه ۱۹۱۰ به یک صنعت بدل شد و موفقترین تولیدکننده قدیمی زنده نگاری جان رندولف بری بود، همراه با او ارل هرد سل انیمیشن را در سال ۱۹۱۴ ابداع کرد؛ وی را بنیانگذار انیمیشن سنتی میشناسند.
فلیکس گربه که اولین بار در سال ۱۹۱۹ شروع به نمایش کرد، تبدیل به اولین سوپراستار انیمیشن شد.
آمریکا در سالهایی از جنس طلا
[ویرایش]در سال ۱۹۲۸ کشتی بخار ویلی[۳۵]Steamboat Willie با معرفی میکی ماوس و مینی ماوس، به عنوان اولین فیلم انیمیشن هماهنگ با صدا ناطق بسیار محبوب و مشهور شد و استودیوی والت دیزنی را در خط مقدم صنعت انیمیشن قرار داد.
سالهای طلایی از ۱۹۲۸ و با موفقیت عظیم انیمیشنهای میکی موس شروع میشوند که تا دهه ۱۹۶۰ به طول انجامید.
ایالات متحده با انبوهی از انیمیشنهای کوتاه بر بازار جهانی انیمیشن تسلط داشت. بسیاری از شخصیتهای به یادماندنی در این دوره پدید آمدند، از جمله:
- والت دیزنی: میکی ماوس ۱۹۲۸، مینی ماوس ۱۹۲۸، پلوتو ۱۹۳۰، گوفی ۱۹۳۲، دانلد داک ۱۹۳۴
- لونی تونز/ برادران وارنر: پورکی پیگ ۱۹۳۵، دافی داک ۱۹۳۷، باگز بانی ۱۹۳۸، توئیتی ۱۹۴۱، سیلوستر گربه ۱۹۴۵، وایل ای. کایوت و رود رانر ۱۹۴۹
- استودیو فلیشر/ استودیو کارتون پارامونت: بتی بوپ ۱۹۳۰، پاپای ۱۹۳۳، سوپرمن ۱۹۴۱، کاسپر ۱۹۴۵
- استودیوی کارتون مترو گلدن مایر: تام و جری ۱۹۴۰، دروپی ۱۹۴۳
- یونیورسال استودیو کارتون/ والتر لانتز: وودی وود پیکر ۱۹۴۰
- تریتونز / فاکس قرن بیستم: گندی گوس ۱۹۳۸، دینکی داک ۱۹۳۹، مایتی موس ۱۹۴۲، هکل و جکل ۱۹۴۶
- یونایتد آرتیستز: پلنگ صورتی ۱۹۶۳
کاریکاتوریست ایتالیایی-آرژانتینی، کوئیرینو کریستیانی در سال ۱۹۱۶ با استفاده از تصاویر بریده و مفصل بندی شده شخصیت طنز خود ال پلودو El Peludo (که بر اساس پرزیدنت ایپولیتو یریگوین خلق شده) اولین انیمیشن سینمایی جهان ال آپوستول (حواری) El Apóstol را خلق کرد.
لوته راینیگر Lotte Reiniger انیمیشن بلند آلمانی، ماجراهای شاهزاده احمد Die Abenteuer des Prinzen Achmed را پس از سه سال کار روی آن، در سال ۱۹۲۶ منتشر کرد که قدیمیترین انیمیشنی که هنوز موجوداست.
در سال ۱۹۳۷ کمپانی والت دیزنی نخستین انیمیشن بلند سینمایی و رنگی را با نام سفید برفی و هفت کوتوله[۳۶] Snow White and the Seven Dwarfs ارائه کرد که هنوز هم به عنوان یکی از آثار مطرح انیمیشن سازی از آن یاد میشود. در سال ۱۹۳۹ با سفرهای گالیور[۳۷] Gulliver's Travels (محصول استودیو فلیشر) و بعد انیمیشنهای پینوکیو[۳۸] Pinocchio و فانتازیا[۳۹] Fantasia (هر دو محصول دیزنی) در سال ۱۹۴۰ شاهکار آفریدند. دومین انیمیشن استودیو فلیشر، آقای باگ به شهر میرود ۱۹۴۱–۱۹۴۲[۴۰]Mr. Bug Goes to Town در گیشه شکست خوردند. برای دههها پس از آن، دیزنی تنها استودیوی آمریکایی بود که بهطور منظم تولید انیمیشن میکرد، تا اینکه رالف بکشی Ralph Bakshi اولین کسی بود که تعداد فیلمهای منتشر شدهاش از انگشتان یک دست بیشتر بود. استودیوی سالیوان/بلوث شروع به تولید منظم انیمیشنهایی کرد که با فیلم یک دُم آمریکایی An American Tail[۴۱] در سال ۱۹۸۶ شروع شد.
اگرچه فیلمهای نسبتاً کمی به اندازه تولیدات دیزنی موفق شدند، کشورهای دیگر نیز صنعت انیمیشن خود را توسعه دادند که فیلمهای انیمیشن کوتاه و بلند را در سبکهای بسیار متنوعی تولید میکردند، که اغلب شامل تکنیکهای استاپ موشن و کات اوت انیمیشن هستند. استودیوی انیمیشن سازی سایوز مولت فیلم Soyuzmultfilm روسیه (شوروی)، که در سال ۱۹۳۶ تأسیس شد، بهطور متوسط سالانه ۲۰ فیلم تولید میکرد و در سال ۲۰۱۸ تولیداتش به «۱۵۸۲ عنوان» فیلم رسید.
چین، چکسلواکی / جمهوری چک، ایتالیا، فرانسه و بلژیک کشورهای دیگری بودند که بیش از گهگاه فیلمهای بلند منتشر کردند. در همین حال ژاپن با سبک انیمه[۴۲] قابل تشخیص و تأثیرگذار خود از انیمیشنهای بسیار مؤثر، تبدیل به یک نیروگاه واقعی تولید انیمیشن شد.
ایران دهه ۱۳۳۰ خورشیدی
[ویرایش]در ایران،[۴۳] نخستین فیلم کوتاه انیمیشن توسط اسفندیار احمدیه باعنوان ملا نصرالدین[چ] در سال ۱۳۳۶ خورشیدی (۱۹۵۷ میلادی)، با تکنیک نقاشی متحرک و در اداره کل فرهنگ و هنر وقت و با امکانات بسیار محدودی ساخته شد.[۴۵]
نصرتالله کریمی که با کارل زمان و یرژی ترنکا انیماتورهای اروپایی آشنایی داشت[۴۶] با ساخت فیلم استاپ موشن سه دقیقهای تحت عنوان بیمه عمر در سال ۱۳۳۷ از دانشگاه فامو چکسلواکی فارغ التحصیل شده بود و در سالهای بعد دل موش، پوست پلنگ [۴۷] ۱۳۴۴ را با تکنیک تئاتر عروسکی و ملک جمشید ۱۳۴۵ را با تکنیک کات-اوت ساخت.[۴۸][۴۹][۵۰]
موش و گربه به کارگردانی پرویز اصانلو در سال ۱۳۳۹ اولین انیمیشن رنگی ایرانی است که به صورت ۱۶ میلیمتری و به مدت ۴ دقیقه و ۸ ثانیه ساخته شد.
در نهایت، هفت شهر به کارگردانی علیاکبر صادقی در سال ۱۳۴۴ اولین انیمیشن بلند ایرانی است که به صورت سیاه و سفید و به مدت ۷۵ دقیقه ساخته شد.[۵۱]
جعبه جادو
[ویرایش]خیلی از استودیوهای انیمیشن بعد از موفقیتهای دیزنی و راه پیدا کردن انیمیشن به تلویزیون شروع به کار کردند. انیمیشن به یک هنر خیلی محبوب تبدیل شد، در دهه ۱۹۵۰ که تلویزیون به اکثر کشورهای در حال پیشرفت راه پیدا کرد کارتونها بیشتر برای بچهها طراحی میشدند ولی بزرگسالان هم به این صنعت علاقه نشان دادند. محدودیت در برنامههای تلویزیونی آمریکایی و تقاضا برای مقدار بسیار زیاد تولید، منجر به روشهای ارزانتر و سریعتر و فیلمنامههای فرمولیتر در ساخت انیمیشن شد و در مقابل انیمیشنهای پرکار و گرانقیمت گونهای از انیمیشن بوجود آمد که به انیمیشن لیمیت (محدود) Limited animation[۵۲] معروف شد.
استودیو هانا باربرا سریالهای موفق پرکاری تولید میکرد که محبوبترین آن تام و جری در سال ۱۹۴۵ بود. از دیگر کارهای این استودیو میشود به خانواده عصر حجر The Flintstones ۱۹۶۰–۱۹۶۶ (اولین سریال انیمیشنی ساعات پربیننده)، اسکوبی دو Scooby-Doo از سال ۱۹۶۹ و محصول مشترک بلژیکی اسمورفها The Smurfs ۱۹۸۱–۱۹۸۹ اشاره کرد. کیفیتها به مرور کاهش یافت تا اینکه در اواخر دهه ۱۹۸۰ و در اوایل دهه ۱۹۹۰ انیمیشنهای جسورانه تری با سریالهای موفقی مانند سیمپسونها از سال ۱۹۸۹ به عنوان بخشی از رنسانس انیمیشن آمریکایی ظاهر شد.
در حالی که مجموعههای انیمیشن ایالات متحده در سطح بینالمللی نیز موفقیتهایی را به همراه داشت، بسیاری از کشورهای دیگر برنامههای کودک محور خود را تولید کردند و نسبتاً اغلب استاپ موشن و نمایش عروسکی را به سِل انیمیشن ترجیح میدادند.
مجموعههای تلویزیونی انیمه ژاپنی از دهه ۱۹۶۰ در سطح بینالمللی بسیار موفق شدند و تهیهکنندگان اروپایی که به دنبال انیماتورهای سِل انیمیشن مقرون به صرفه بودند، اغلب تولید مشترک با استودیوهای ژاپنی را شروع کردند که در نتیجه سریالهای موفقی مانند بارباپاپا Barbapapa (هلند/ژاپن/فرانسه ۱۹۷۳–۱۹۷۷)، ویکی وایکینگ Wickie und die starken Männer (اتریش/آلمان/ژاپن ۱۹۷۴) و سریال کتاب جنگل The Jungle Book (TV series)[۵۳] (ایتالیا/ژاپن ۱۹۸۹).
جهش از طلق به عالم دیجیتال
[ویرایش]انیمیشن کامپیوتری از دهه ۱۹۴۰ به تدریج توسعه پیدا کرد. در فیلم علمی تخیلی دنیای آینده Futureworld ۱۹۷۶، انیمیشن اسکلت سیمی (وایرفریم) Wire-frame model سهبعدی ظهوری زودهنگام ولی کوتاه داشت.
نجات دهندگان استرالیا The Rescuers Down Under اولین فیلم بلندی بود که بهطور کامل به صورت دیجیتالی و بدون استفاده از دوربین ساخته شد. این انیمیشن به سبکی بسیار شبیه به انیمیشنهای سنتی سِل انیمیشن، اما در سیستم تولید انیمیشن کامپیوتری (CAPS)[۵۴] تولید شد که توسط شرکت والت دیزنی با همکاری پیکسار در ۱۹۹۰ انجام شد.
به اصطلاح سبک سه بعدی که اغلب با انیمیشنهای کامپیوتری همراه است، از زمان داستان اسباب بازیهای پیکسار (۱۹۹۵)، اولین انیمیشن بلند کامپیوتری در این سبک بسیار به شدت محبوب و مشهور شد.
اکثر استودیوهای سِل انیمیشن در حدود دهه ۱۹۹۰ به تولید فیلمهای انیمیشن کامپیوتری روی آوردند، زیرا ارزانتر و سودآورتر شدهبودند. نه تنها سبک بسیار محبوب انیمیشن سه بعدی با کامپیوتر تولید میشد، بلکه بیشتر فیلمها و سریالهایی با ظاهر انیمیشن دستی تولید شدند که در آن ویژگیهای جذاب سِل انیمیشن را با نرمافزار تقلید میکردند، در همین حال ابزارهای دیجیتال جدید با سبکها و جلوههای جدید به توسعه بیشتر کمک میکردند.
انواع انیمیشن
[ویرایش]تنوع تکنیکهای انیمیشن و پیشرفت تکنولوژی پخش تصاویر و همچنین دامنه وسیع و کاربردی انیمیشن آن را از جهات گوناگونی بخشبندی میکند:
- تقسیمبندی بر اساس بُعد تصویر
- تقسیمبندی بر اساس تکنولوژی تصویربرداری
- تقسیمبندی بر اساس تکنیک تصویرسازی
- تقسیمبندی بر اساس مکتب هنری
- تقسیمبندی بر اساس کاربرد
- تقسیمبندی بر اساس زمان پخش
تکنیکهای انیمیشن
[ویرایش]فیلم انیمیشن بلند سینمایی
[ویرایش]فیلم بلند[۹۳] Feature film یا فیلم سینمایی Theatrical film (در مقابل فیلم کوتاه [۹۴]) به فیلمی داستانی با زمان پخش مشخص گفته میشود که بازیگران در آن حضور دارند و معمولاً در سینما یا رسانههای صوتی و تصویری پخش میشود. بر اساس تعاریف آکادمی علوم و هنرهای سینما، بنیاد فیلم آمریکا و بنیاد فیلم بریتانیا، فیلم بلند باید حداقل ۴۰ دقیقه باشد، و در تعریف اتحادیه بازیگران (به انگلیسی: Screen Actors Guild) فیلم بلند ۷۵ دقیقه است.
در اغلب فیلمهای سینمایی انیمیشن هم بازیگران حرفهای بعنوان صدا پیشه مشارکت میکنند. پس شاید بتوان گفت هر فیلمی که به طور میانگین یک ساعت شما را سرگرم کند میتواند در دستهی فیلمهای بلند قرار میگیرد.[۹۵]
از آغاز ابداع هنر/صنعت سینما، فیلمهای سینمایی انیمیشن مورد اقبال و استقبال عموم مردم قرار گرفتند.
فیلمهای بلند سینمایی انیمیشن و فرهنگ عامه مردم جهان
[ویرایش]این آثار تاثیرات بسیاری در فرهنگ عامه مردم جهان داشتهاند.[۹۶]
[۹۷]
انیمیشن مهم است. زیرا باعث میشود که بتوانیم داستانها را تعریف کنیم و احساسات و ایدهها را به روشی منحصربهفرد و به آسانی قابل فهم که هم کودکان و هم بزرگسالان میتوانند آن را درک کنند، به اشتراک بگذاریم. انیمیشن به ارتباط مردم در سراسر جهان کمک کرده است، به گونه ای که گاهی اوقات فیلم های سینمایی لایو اکشن از انجام آن ناتوان است.[۹۸]
جستارهای وابسته
[ویرایش]یادداشت
[ویرایش]- ↑ فریم یا قاب تصویر میتواند یک عکس یا یک نقاشی یا یک تصویر دیجیتالی ترکیبی باشد.
- ↑ (نرخ فریم)، نرخ فریم frame rate، فریم بر ثانیه یا بهاختصار FPS: در فیلمهای سینمایی ۲۴ فریم یا فریم بر ثانیه، در تلویزیون ۲۵ فریم بر ثانیه برای کشورهای اروپایی یا PAL، و ۳۰ فریم بر ثانیه برای کشور آمریکا یا NTSC
- ↑ نظریه ماندگاری دید، ماندگاری تصویر یا تداوم دید،[۱]Persistence of vision
- ↑ پویانمایی واژهٔ مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی در مقابل واژه انگلیسی animation است و تعریف آن عبارت از: «شیوه فیلمسازی که در آن به تصاویر معمولاً نقاشی شده و اجسام بیحرکت تحرک بخشیده شود»[۵]
- ↑ Animated: متحرک سازی شده یا انیمیت شده
- ↑ CGI:تصاویر تولید شده توسط کامپیوتر Computer generated imagery
- ↑ دقیقه ۲:۳۷ تا ۲:۵۰ از فیلم: به یاد استاد اسفندیار احمدیه ، پدر انیمیشن ایران ، روحش شاد[۴۴]
منابع
[ویرایش]- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Persistence_of_vision
- ↑ "Winsor McCay: American Animator". Britannica (به انگلیسی). 2023-07-22.
- ↑ Cart, Michael (31 March 1991). "The Cat With the Killer Personality". The New York Times (به انگلیسی). Archived from the original on April 11, 2014. Retrieved December 30, 2022.
- ↑ Barrier, Michael (2003). Hollywood Cartoons American Animation in Its Golden Age. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-983922-3.
- ↑ فرهنگ واژههای مصوّب فرهنگستان بایگانیشده در ۳ اوت ۲۰۰۹ توسط Wayback Machine فرهنگ واژههای مصوّب فرهنگستان زبان و ادب فارسی ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۵، بخش لاتین، ص ۱۵۰
- ↑ Furniss, Maureen (2007). "Classical-era Disney Studio". Art in Motion, Revised Edition (2014 print-on-demand ed. , based on 2007 revised ed.). New Barnet: John Libbey Publishing. pp. 107–132. doi:10.2307/j.ctt2005zgm.9. ISBN 978-0-86196-663-9. JSTOR j.ctt2005zgm.9. OCLC 1224213919.
- ↑ Amidi, Amid (1 June 2015). "Sergio Pablos Talks About His Stunning Hand-Drawn Project 'Klaus'". Cartoon Brew. Retrieved 12 October 2019.
- ↑ "The Origins of Klaus". YouTube. 10 October 2019. Archived from the original on 2021-11-22. Retrieved 12 October 2019.
- ↑ Bernstein, Abbie (25 February 2013). "Assignment X". Exclusive Interview: John Kahrs & Kristina Reed on PAPERMAN. Midnight Productions, Inc. Retrieved 6 October 2013.
- ↑ Breznican, Anthony (28 June 2012). "'Paperman' short to play before 'Wreck it Ralph'". EW.com.
- ↑ Sarto, Dan. "Inside Disney's New Animated Short Paperman". Animation World Network. Retrieved 5 June 2012.
- ↑ "Disney's Paperman animated short fuses CG and hand-drawn techniques". Retrieved 2 October 2014.
- ↑ "Live action". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-11-04.
- ↑ «چرا انیمیشن؟». portal.persianseven.ir. بایگانیشده از اصلی در ۶ سپتامبر ۲۰۲۳. دریافتشده در ۲۰۲۳-۱۱-۱۸.
- ↑ https://jamejamonline.ir (۱۳۸۹-۰۳-۲۹). «چرا انیمیشن؟». fa. دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۱-۱۷.
- ↑ «چرا برخی از بزرگسالان به تماشای کارتون علاقه دارند؟». euronews. ۲۰۱۷-۰۹-۱۲. دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۱-۱۷.
- ↑ «چرا برخی از بزرگسالان به تماشای کارتون علاقه دارند؟». euronews. ۲۰۱۷-۰۹-۱۲. دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۱-۱۷.
- ↑ Mayorga2023-05-19T05:00:00+01:00, Emilio. "How Spain's animation sector became a force to be reckoned with". Screen (به انگلیسی). Retrieved 2023-05-25.
- ↑ "The millennial daring to change animation industry". Nation (به انگلیسی). 2023-05-17. Retrieved 2023-05-25.
- ↑ "Artists wanted — in VFX, animation, gaming and more". vancouversun (به انگلیسی). Retrieved 2023-05-25.
- ↑ seifi، elnaz (۲۰۲۰-۰۵-۲۹). «معرفی 12 تا از بهترین شغلهای پردرآمد خانگی». خانه سرمایه. دریافتشده در ۲۰۲۳-۱۱-۱۸.
- ↑ متینفر، علی (۱۴۰۰-۰۱-۱۱). «انیمیشن دوبعدی کامپیوتری: طعم شیرین انیمشن سازی». نوشیکا. دریافتشده در ۲۰۲۳-۱۱-۱۸.
- ↑ Ball، Ryan (۲۰۰۸-۰۳-۱۱). «Oldest Animation Discovered In Iran» (به انگلیسی). دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۱-۱۷.
- ↑ "Phenakistiscope". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-10-28.
- ↑ "Zoetrope". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-11-02.
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Flip_book
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Thaumatrope
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_lantern
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Raree_show
- ↑ "Georges Méliès". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-17.
- ↑ "Little Nemo (1911 film)". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-11-07.
- ↑ "Gertie the Dinosaur". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-11-01.
- ↑ "The Sinking of the Lusitania". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-09-17.
- ↑ "Steamboat Willie". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-13.
- ↑ "Snow White and the Seven Dwarfs (1937 film)". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-17.
- ↑ "Gulliver's Travels (1939 film)". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-11.
- ↑ "Pinocchio (1940 film)". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-17.
- ↑ "Fantasia (1940 film)". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-11-14.
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=eyBfflkG530
- ↑ "An American Tail". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-04.
- ↑ «انیمه لیست». انیمه لیست. ۲۰۲۴. دریافتشده در ۲۰۲۴-۰۳-۰۱.
- ↑ https://www.artnevis.com/%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%DA%86%D9%87-%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C%D8%B4%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86/
- ↑ https://www.facebook.com/100041947823621/videos/141890475942530
- ↑ «انیمیشن ایران از پیدایش تا امروز». آژانس تبلیغاتی آهنگ تصویر. ۲۰۲۱-۰۲-۲۵. دریافتشده در ۲۰۲۳-۱۱-۱۸.
- ↑ «مرگ یک کمدین». میدان. ۱۳۹۸-۱۰-۰۳. دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۱-۱۷.
- ↑ https://tamasha.com/v/3NGLL
- ↑ «اولین انیمیشن ایرانی را چه کسی ساخت؟». مشرق نیوز. ۲۰۱۶-۰۵-۱۷. دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۱-۱۷.
- ↑ www.khabaronline.ir https://www.khabaronline.ir/news/537350/%D8%A7%D9%88%D9%84%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C%D8%B4%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AD%D8%B1%D9%81%D9%87-%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%DA%86%D9%87-%DA%A9%D8%B3%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA. دریافتشده در ۲۰۲۴-۱۱-۱۷. پارامتر
|عنوان= یا |title=
ناموجود یا خالی (کمک) - ↑ http://www.asifairan.ir/news/32/%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%86%D8%AE%D8%B3%D8%AA%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C%D8%B4%D9%86%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86/
- ↑ «اولین انیمیشن ایرانی را چه کسی ساخت؟». مشرق. ۲۰۲۴. دریافتشده در ۲۰۲۴-۰۳-۰۱.
- ↑ "Limited animation". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-10-16.
- ↑ "The Jungle Book (1989 TV series)". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-10-20.
- ↑ "Computer Animation Production System". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-10-19.
- ↑ "Anime". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-12.
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Astro_Boy
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Traditional_animation
- ↑ "Whiteboard animation". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-09-23.
- ↑ Penguin Random House Audio (2016-12-19), Charles Duhigg Asks: What Makes a Great Team?, retrieved 2024-11-17
- ↑ "Rotoscoping". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-09-23.
- ↑ "Multiplane camera". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-17.
- ↑ "Limited animation". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-04-22.
- ↑ "Pixel art". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-12.
- ↑ "Traditional animation". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-11.
- ↑ "Motion graphics". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-09-08.
- ↑ "Stop motion". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-15.
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Time-lapse_photography
- ↑ "Stop motion". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-15.
- ↑ "Claymation". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-09-25.
- ↑ "Pixilation". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-11-01.
- ↑ "Strata-cut animation". Wikipedia (به انگلیسی). 2024-10-24.
- ↑ "Object animation". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-05-01.
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Brickfilm
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Action_League_Now!
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Cutout_animation
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Silhouette_animation
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Pinscreen_animation
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Drawn-on-film_animation
- ↑ https://www.exploratorium.edu/pie/downloads/Scratch_Film.pdf
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Sand_animation
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Paint-on-glass_animation
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Live-action_animated_film
- ↑ http://www.unmuseum.org/dyna.htm
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_animation
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Cel_shading
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_animation
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_capture
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Head-up_display
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=CX4KuIBmnjI
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Audio-Animatronics
- ↑ https://en.wikipedia.org/?title=Autonomatronics&redirect=no
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Go_motion
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Feature_film
- ↑ https://badbanfilm.com/1301/
- ↑ https://imanfani.com/%DA%AF%D8%B1%DB%8C%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%81%DB%8C%D9%84%D9%85-%D8%A8%D9%84%D9%86%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%DB%8C/
- ↑ https://www.imdb.com/list/ls009447727/
- ↑ https://www.imdb.com/list/ls026841044/
- ↑ https://stonesoup.com/post/why-animation-is-important/
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Animation». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۱۶ آوریل ۲۰۱۵.