De bars altre cop per Sitges... sense distància
La població costanera va fer un assaig clínic en el qual prop de 400 voluntaris van sortir de nit després d’haver-se sotmès a una prova ràpida d’antígens
Catorze mesos després que es declarés l'estat d'alarma i es tanqués l'oci nocturn per la pandèmia, Sitges va fer dijous a la nit un assaig clínic en el qual prop de 400 voluntaris van tornar a gaudir dels bars nocturns sense la necessitat de mantenir la distància social, tot i que van fer servir mascareta i gel hidroalcohòlic i van haver de fer-se abans una prova ràpida d'antígens.
Les autoritats locals, la Generalitat i empreses del sector, entre altres organitzacions, van coordinar un assaig que es va fer en cinc establiments de la localitat i va servir per analitzar una eventual reobertura de l'activitat dels bars i clubs nocturns dins de l'actual situació provocada per la pandèmia de covid-19 i en ple procés de vacunació de la població.
“Volem aquesta recuperació econòmica de l'oci nocturn, un sector econòmic que fa moltíssim temps que està tancat, volem que els treballadors puguin tornar a obrir i puguin tornar a treballar i d'altra banda volem que la ciutadania, la societat, pugui gaudir també de la nit i de l'oci nocturn, perquè és molt necessari en aquests temps”, va dir l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, a la premsa moments abans de l'inici de l'esdeveniment. “Per a nosaltres avui és una gran nit i esperem que tot surti de la manera més positiva possible, perquè volem que es recuperi l'oci nocturn no només a Sitges, sinó a tot el país”, va afegir.
Segons l'organització, entre les 500 sol·licituds rebudes, l'Ajuntament de Sitges va seleccionar 405 voluntaris i al voltant de mig centenar de treballadors i personal de seguretat dels locals, que unes hores abans de començar l'esdeveniment es van sotmetre a un test d'antígens. Cap va donar positiu. Durant els tests, molts dels voluntaris asseguraven que se sentien il·lusionats i amb ganes de veure què passava i si l'assaig podria ser el principi del retorn a la normalitat. “És com un alleujament, com si tot tornés a la normalitat després de tants mesos. Amb ganes de passar-ho bé i que torni la normalitat”, va explicar Aitana Llimós, una de les participants, després de fer-se la prova d'antígens.
L'assaig va tenir lloc al que es coneix com a carrer del Pecat, centre neuràlgic de l'activitat d'oci de la localitat, que va quedar tallat i aïllat perquè només els voluntaris poguessin passar d'un local a l'altre i gaudir d'una nit festiva sense distanciament social, el més semblant possible a una jornada nocturna prepandèmia malgrat les restriccions bàsiques de salut.
En obrir-se les tanques per entrar al carrer i començar l'esdeveniment, els voluntaris es van mostrar emocionats, abraçant-se i ballant sense remordiments, una cosa que s'havia convertit en una raresa amb la pandèmia. “És una sensació fantàstica després de més de 15 mesos que no hem pogut sortir a partir de les 11.00 per fer vida normal, fer unes copes amb els amics, xerrar i passar-ho bé i ballar per mi és genial, sincerament genial”, deia Joaquín Millán, un dels voluntaris, davant d'un dels bars. Per a Andreis Sircheli, treballador d'un dels establiments oberts per a l'assaig, “és un petit pas en l'àmbit global, però un gran pas per als negocis d'aquest poble, així que això porta esperança, alegria i especialment una sensació de llibertat”.
A més de la prova d'antígens prèvia a l'esdeveniment, els assistents s'hauran de fer una altra prova ràpida sis dies després de l'assaig i estar disponibles per a un seguiment durant dues setmanes, la qual cosa permetrà a les autoritats comprovar la incidència de l'activitat en els índexs de contagi.
Al març, Catalunya també va ser escenari d'un altre assaig d'aquest tipus, quan unes 5.000 persones van poder assistir a un concert del grup musical Love of Lesbian a Barcelona. En aquella ocasió, el rastreig realitzat per l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol va aportar xifres optimistes, ja que de les sis persones que dues setmanes després van donar positiu, es va determinar que quatre s'havien infectat en una altra localització.
L'oci nocturn a Espanya s'ha vist devastat per la pandèmia, que ha obligat a tancar uns 5.000 clubs nocturns i li ha costat a la indústria uns 2.850 milions d'euros, segons la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.