_
_
_
_

Antifrau es reactiva un any després de la sortida de De Alfonso

L'oficina que dirigeix el jutge Miguel Ángel Gimeno accelera el ritme dels informes i les investigacions

Jesús García Bueno
El jutge Miguel Ángel Gimeno.
El jutge Miguel Ángel Gimeno.M. Minocri

La tormentosa sortida del magistrat Daniel de Alfonso com a responsable de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va deixar molt tocada la institució i els seus treballadors. L'OAC, no obstant això, s'ha recuperat del cop i s'ha posat les piles. Aquest dimecres es compleix un any des de la presa de possessió del nou director, el també magistrat Miguel Ángel Gimeno, que ha donat un nou impuls a l'organisme. En els primers vuit mesos de l'any, Antifrau ha augmentat el ritme de treball tant en els informes que emet a ens locals i a la Generalitat com en les seves investigacions sobre corrupció.

El Parlament va designar Gimeno com a timó d'Antifrau el juliol del 2016, amb prou feines un mes més tard d'haver revocat Daniel de Alfonso després de descobrir-se que va conspirar, amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per orquestrar investigacions contra líders independentistes i els seus familiars. La difusió de les converses entre el magistrat i el ministre, que van ser gravades l'octubre del 2014, va provocar una tempesta política i la destitució de De Alfonso, que actualment segueix exercint com a magistrat a Santander.

Más información
El Parlament aprova designar Gimeno nou director d’Antifrau
Antifrau aconsegueix la primera condemna després de set anys
Gimeno, als diputats: “Antifrau ha d’estar per sobre de qüestions polítiques”

L'escàndol va deixar Antifrau molt tocada. Conscient que havia de corregir el rumb de la institució, Gimeno va explicar, en la seva presa de possessió –el 6 de setembre del 2016– que Antifrau havia de "treballar per l'interès general" i actuar amb absoluta "imparcialitat". En el seu primer any, Gimeno –que va ser president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya– i el seu equip han treballat discretament per recuperar el prestigi perdut.

Antifrau ha donat a conèixer aquest dimecres el balanç del primer any de Gimeno. En el que portem d'any, l'OAC ha presentat 37 al·legacions a normatives impulsades per ens locals o per la Generalitat, gairebé el doble de les que va presentar en tot l'any passat (20), la qual cosa suposa un augment del 85%. Es tracta de recomanacions i suggeriments de millora, que formen part d'una de les missions de la institució: la prevenció enfront de la corrupció. "El treball de prevenció té una gran importància per nosaltres. És un àrea silent però imprescindible per aconseguir unes institucions impermeables a la corrupció", ha explicat Gimeno.

Una altra de les grans potes de l'oficina és la investigació, on també s'han accelerat els treballs. En els vuit primers mesos, l'OAC ha resolt 160 expedients d'"avaluació prèvia de versemblança", gairebé tants com en tot l'any passat (167). Entre el gener i l'agost ha resolt, a més, 28 expedients d'investigació, la qual cosa suposa també un increment del ritme en relació amb altres anys. "El balanç de les xifres ens indica que aquest és el camí que hem de seguir per evitar aquesta xacra social que és la corrupció", sosté Gimeno.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Jesús García Bueno
Periodista especializado en información judicial. Ha desarrollado su carrera en la redacción de Barcelona, donde ha cubierto escándalos de corrupción y el procés. Licenciado por la UAB, ha sido profesor universitario. Ha colaborado en el programa 'Salvados' y como investigador en el documental '800 metros' de Netflix, sobre los atentados del 17-A.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_