Μετάβαση στο περιεχόμενο

ps (Unix)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στα πιο πολλά λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Unix, το πρόγραμμα ps εμφανίζει τις διεργασίες που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή. Ένα σχετικό εργαλείο του Unix, το top, εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις διεργασίες που εκτελούνται.

Η εντολή ps είναι παρόμοια με την εντολή tasklist των Microsoft Windows. Στο Windows PowerShell, η ps είναι ένα προκαθορισμένο ψευδώνυμο για το cmdlet Get-Process, το οποίο έχει την ίδια λειτουργία.

# ps
  PID TTY          TIME CMD
 7431 pts/0    00:00:00 su
 7434 pts/0    00:00:00 bash
18585 pts/0    00:00:00 ps

Ο χρήστης μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την εντολή ps σε συνδυασμό με την εντολή grep για να βρει πληροφορίες για μια συγκεκριμένη διεργασία, όπως ο κωδικός διεργασίας της (process id). Για παράδειγμα:

# ps -A | grep firefox-bin
11778 ?        02:40:08 firefox-bin
11779 ?        00:00:00 firefox-bin

Εμφανίζει κάθε διεργασία που τρέχει σαν root (κατευθείαν ή έμμεσα) σε τρόπο εμφάνισης χρήστη:

# ps -U root -u root u
USER       PID %CPU %MEM    VSZ   RSS TTY      STAT START   TIME COMMAND
root         1  0.0  0.0  10348   640 ?        Ss    2009   0:06 init [5]      

Η ps έχει πολλές επιλογές. Σε λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζουν τα πρότυπα SUS και POSIX, η ps συνήθως εκτελείται με τις επιλογές -ef, όπου η "-e" επιλέγει κάθε ("every") διεργασία και η "-f" σημαίνει πλήρη ("full") εμφάνιση εξόδου. Άλλη μια συνηθισμένη επιλογή είναι η -l, η οποία ορίζει την εκτεταμένη ("long") εμφάνιση.

Τα πιο πολλά συστήματα που προήλθαν από το BSD δεν δέχονται τις επιλογές των προτύπων SUS και POSIX λόγω συγκρούσεων για ιστορικούς λόγους (για παράδειγμα, οι επιλογές "e" ή "-e" θα εμφανίσουν τις μεταβλητές περιβάλλοντος). Σε αυτά τα συστήματα η ps συνήθως εκτελείται με τις μη-πρότυπες επιλογές aux, με την "a" να εμφανίζει τη λίστα όλων των διεργασιών στο τερματικό (συμπεριλαμβανομένων και άλλων χρηστών), την "x" να εμφανίζει όλες τις διεργασίες χωρίς τερματικά να τις ελέγχουν, και η "u" προσθέτει μια στήλη με το χρήστη που ελέγχει κάθε διεργασία. Για μέγιστη συμβατότητα, όταν χρησιμοποιείται αυτή η σύνταξη, δεν υπάρχει "-" μπροστά από το "aux". Επίσης μπορεί να προστεθεί το 'ww' μετά το aux, όπως στην "ps auxww" για πλήρεις πληροφορίες για κάθε διεργασία, που περιλαμβάνει και όλες τις παραμέτρους της.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]