Μετάβαση στο περιεχόμενο

La, la, la

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"La, la, la"
Single από Μασσιέλ
Κυκλοφορία1968
ΤύποςΣίνγκλ σε βινύλιο
ΔισκογραφικήNoxia
ΤραγουδοποιόςΜανουέλ ντε λα Κάλβα, Ραμόν Αρκούσα
Χρονολογία των single
Συμμετοχή της Eurovision 1968
Χώρα
Ισπανία
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
Στιχουργός
Μανουέλ ντε λα Κάλβα
Ραμόν Αρκούσα
Μαέστρος
Ραφαέλ Ιμπάρμπια
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
Βαθ. τελικού
29
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Hablemos del amor" (1967)   
"Vivo cantando" (1969) ►

Το "La, la, la" είναι ένα τραγούδι που ηχογράφησε η Ισπανή τραγουδίστρια Μασσιέλ. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Μανουέλ ντε λα Κάλβα και Ραμόν Αρκούσα. Το τραγούδι είναι γνωστότερο για το ότι είναι το νικητήριο τραγούδι του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 1968 στο Λονδίνο. Ήταν η πρώτη φορά που η Ισπανία κέρδισε το Διαγωνισμό.[1] Η Μασσιέλ κυκλοφόρησε επίσης το τραγούδι στα αγγλικά ως "He Gives Me Love (La, La, La)".[2][3]

Η παράσταση του τραγουδιού ήταν η πρώτη από τις δύο νίκες της Ισπανίας στη Eurovision μέχρι σήμερα. Το τραγούδι συνέθεσαν οι Ραμόν Αρκούσα και Μανουέλ ντε λα Κάλβα, γνωστότεροι ως το ντουέτο Dúo Dinámico. Αυτή ήταν η πρώτη μετάδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision με χρώμα, με τους θεατές να μπορούν να βλέπουν τις τραγουδίστριες των φωνητικών της Μασσιέλ να φοράνε τα γαλαζοπράσινα φορέματα τους (από αριστερά/ ψηλότερη προς τα δεξιά/κοντύτερη, ήταν οι Μαρία Χεσούς Αγκίρε, Μαρία Ντολόρες Αρένας και Μερθέδες Βαλιμάνια Μακαρία).[1]

Το "La, la, la" νίκησε το φαβορί, το "Congratulations" του Ηνωμένου Βασιλείου, με ένα μόνο βαθμό διαφορά. Ο Μπιλ Μάρτιν (συνθέτης της βρετανικής συμμετοχής) χαρακτήρισε το ισπανικό τραγούδι "ένα κομμάτι σκουπιδιών".

Ο Χοάν Μανουέλ Σεράτ, ο καλλιτέχνης που αρχικά επιλέχθηκε να τραγουδίσει την ισπανική συμμετοχή, σκόπευε να το τραγουδήσει στα Καταλανικά. Η δικτατορία του Φραγκιστικού Κράτους δεν θα το επέτρεπε - και επέμεινε ότι η είσοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί στα Ισπανικά (που είναι στην πραγματικότητα η γλώσσα της περιοχής Castilia), επίσημη γλώσσα για όλα τα εδάφη της Ισπανίας, αν και ο Σεράτ ήθελε να υποβάλει αξίωση για άλλες περιφερειακές γλώσσες αυτής της χώρας, καταπιεσμένες υπό το Φραγκιστικό κράτος. Ως εκ τούτου, την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από τη Μασσιέλ. Μόνο το 2004, όταν η Ανδόρα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο διαγωνισμό, τα Καταλανικά θα ακουστούν στη σκηνή του διαγωνισμού.

Μια ταινία ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην ισπανική τηλεόραση το 2008 ισχυρίστηκε ότι ο Καουντίγιο Φράνκο είχε τον καθορισμό του διαγωνισμού για να εξασφαλίσει μια νίκη για την Ισπανία, η οποία θα ενίσχυε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.[4][5][6] Η Μασσιέλ ήταν εξοργισμένη από τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι κέρδισε επειδή το τραγούδι της ήταν καλύτερο και ότι ο Φράνκο δεν θα μπορούσε να αγοράσει ψήφους γι' αυτήν. Κατηγόρησε επίσης τους ισχυρισμούς για ανταγωνισμό μεταξύ ισπανικών τηλεοπτικών καναλιών.[7] Ο Χοσέ Μαρία Ίνιγο, το πρόσωπο που είχε υποβάλει τις αρχικές αξιώσεις στο ντοκιμαντέρ, αργότερα τους απέσυρε, λέγοντας: "Αν υπήρχε τέτοια χειραγώγηση, θα ήταν για έναν διαφορετικό καλλιτέχνη που ήταν πιο κοντά στο καθεστώς."[8]

Η Μασσιέλ ηχογράφησε το τραγούδι σε τέσσερις γλώσσες, στα ισπανικά, στα ιταλικά, στα γερμανικά, σε όλες με τον τίτλο "La, la, la" και στα αγγλικά με τον τίτλο "He Gives Me Love (La, la, la)". Αργότερα η ιταλίδα τραγουδίστρια Mina διασκεύασε το τραγούδι στη σειρά Canzonissima του Rai το 1968 και από τη φινλανδή τραγουδίστρια Carola. Το συγκρότημα Saint Etienne ηχογράφησε μια άλλη έκδοση, που εμφανίζεται στο άλμπουμ A Song for Eurotrash (1998) με αγγλικούς στίχους που διαφέρουν από το πρωτότυπο, αναφερόμενος στον άντρα που γνωρίζει αντί για τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων. Η ηχογράφηση του τραγουδιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ωστόσο, ήταν η διασκευή, που τραγουδήθηκε στα Ισπανικά, από την Πορτογαλίδα αστέρα του fado, Αμάλια Ροντίγκουες. Τραγουδήθηκε επίσης από τον Alpay, διάσημο Τούρκο τραγουδιστή, στα Τούρκικα την ίδια χρονιά με το "La La La Şarkı Sözü" και κυκλοφόρησε ως Β πλευρά του σινγκλ του "Sen Gidince" το 1969.[9] Η Heidi Brühl το διασκεύασε στα γερμανικά.

  1. 1,0 1,1 «Info on "La, la, la" from Diggiloo Thrush». Diggiloo.net. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2010. 
  2. Continuum Encyclopedia of Popular Music of the World 2003 0826463215 "Its apogee was 'La La La' (Massiel, Spain), the 1968 winner. By the mid-1990s, when many former Communist countries were joining Eurovision, the contest had lost touch with current trends in European music."
  3. Geoff Tibballs The Good, the Bad and the Wurst 1472137078 2016 "Performing fifteenth out of the seventeen contestants was Spain's María Félix de los Ángeles Santamaría Espinosa, more conveniently known as Massiel. Her song, 'La La La', defined the term 'singalong' as it contained no fewer than 138 la's."
  4. «Franco stole Cliff Richard's 1968 Eurovision glory by fixing vote». Chinapost.com.tw. 7 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2010. 
  5. «Congratulations... 40 years late». BBC News. 2008-05-05. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/7384130.stm. Ανακτήθηκε στις 2010-05-07. 
  6. Govan, Fiona (2008-05-04). «How Franco cheated Cliff out of Eurovision title». The Daily Telegraph (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-05-15. https://web.archive.org/web/20200515102430/https://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/1926993/How-General-Franco-cheated-Cliff-Richard-out-of-Eurovision-title.html. Ανακτήθηκε στις 2010-05-07. 
  7. «La prensa británica se escandaliza con el tongo de Massiel». elConfidencial.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2010. 
  8. «Massiel e Iñigo acusan a La Sexta de 'urdir todo para favorecer a Chikilicuatre'». elmundo.es. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2014. 
  9. «Discogs». Discogs.com. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2020. 

Επιπλέον ιστοσελίδες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Προκάτοχος
"Puppet on a String" από τη Σάντι Σο
Νικητής του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
1968
Διάδοχος
συν-νικητές

"Un jour, un enfant" από τη Φρίντα Μποκαρά,
"De troubadour" από τη Λένι Κουρ,
"Vivo cantando" από τη Σαλομέ,
"Boom Bang-a-Bang" by Λουλού