Μετάβαση στο περιεχόμενο

Imagine (τραγούδι, Τζον Λένον)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Imagine"
Single από Τζον Λένον
Κυκλοφόρησε11 Οκτωβρίου 1971
Format7 και 12
ΗχογραφήθηκεΜάιο με Ιούλιο του 1971
ΕίδοςSoft Rock - Pop
Διάρκεια3:03
ΔισκογραφικήApple Records
ΣτιχουργόςΤζον Λένον
ΠαραγωγόςΤζον Λένον, Γιόκο Όνο,
Φιλ Σπέκτορ

Το "Imagine" είναι τραγούδι σε σύνθεση και ερμηνεία του Άγγλου μουσικού Τζον Λένον. Το single αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του καλλιτέχνη στη διάρκεια της σόλο καριέρας του. Οι στίχοι του τραγουδιού ενθαρρύνουν τον ακροατή να φανταστεί πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, χωρίς σύνορα, χωρίς θρησκεία και χωρίς ιδιοκτησία.

Το τραγούδι συμπεριελήφθηκε στον ομότιτλο δίσκο, σε συμπαραγωγή Τζον Λένον, Γιόκο Όνο και Φιλ Σπέκτορ. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στο ιδιωτικό στούντιο στο σπίτι του Λένον, στο Τίτενχερστ Παρκ του Λονδίνου, τον Μάιο του 1971. Η τελική παραγωγή έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Έναν μήνα μετά την κυκλοφορία του L.P., ο Λένον κυκλοφόρησε το τραγούδι σε single στις ΗΠΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση στα Billboard Hot 100, με το L.P. να φτάνει στην πρώτη θέση των βρετανικών τσαρτ τον Νοέμβριο. Αργότερα έγινε το πιο πετυχημένο άλμπουμ, τόσο από εμπορική όσο και από καλλιτεχνική άποψη, στη σόλο καριέρα του Λένον. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πουληθεί πάνω από 1,6 εκατομμύρια αντίτυπα του τραγουδιού, ενώ μετά τη δολοφονία του Λένον έφτασε και στο νούμερο 1 των τσαρτ. Το 1985, σε ένα σημείο του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης τοποθετήθηκε, στη μνήμη του Λένον, ένα μωσαϊκό με την επιγραφή Imagine.[1]

Η BMI, ονόμασε το κομμάτι ως ένα από τα 100 τραγούδια με τις περισσότερες ακροάσεις του 20ου αιώνα. Ο αμερικανικός οργανισμός Recording Industry Association of America κατέταξε το κομμάτι στην 30η θέση, μεταξύ 365 τραγουδιών, της λίστας Songs of the Century (Τραγούδια του αιώνα). Το κομμάτι μπήκε, επίσης, στο Grammy Hall of Fame. Το περιοδικό Rolling Stone, στη λίστα του Καταλόγου με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, το κατέταξε στη θέση 3. Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει ή ηχογραφήσει δεκάδες γνωστοί τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων ο Έλτον Τζον, η Μαντόνα, ο Στίβι Γουόντερ και η Τζόαν Μπαέζ. Η διασκευή που ηχογράφησε η Εμελί Σαντέ στο BBC χρησιμοποιήθηκε στην τελετή λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Κατόπιν το τραγούδι μπήκε ξανά στα βρετανικά τσαρτ UK Top 40, στη θέση 18.

  1. «Strawberry Fields». Central Park Conservancy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]