Μετάβαση στο περιεχόμενο

HeroQuest

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
HeroQuest
ΔημιουργόςStephen Baker
ΕκδότηςMilton Bradley
Games Workshop
Έκδοση1989
Παίκτες2 έως 5
Ηλικίες10 και άνω
Προετοιμασία10 λεπτά
Διάρκεια90 λεπτά
ΤύχηΖάρια

Το HeroQuest (μερικές φορές γράφεται επίσης και Hero Quest) είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι περιπέτειας που δημιουργήθηκε από την Milton Bradley σε συνεργασία με τη Bρετανική εταιρεία Games Workshop. Το παιχνίδι βασίζεται σε αρχέτυπα παιχνιδιών ρόλων φαντασίας. Το ίδιο το παιχνίδι ήταν στην πραγματικότητα ένα σύστημα παιχνιδιού, επιτρέποντας στον Gamemaster (που ονομάζεται "Μόρκαρ" στην αρχική Βρετανική έκδοση και στην Ελληνική, αλλά "Zargon" στις ΗΠΑ και τον Καναδά) τη δημιουργία μπουντρουμιών δικού του σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας τα παρεχόμενα πλακίδια, έπιπλα και τέρατα του παιχνιδιού.

Κυκλοφόρησαν διάφορες επεκτάσεις, οι οποίες πρόσθεταν νέα πλακίδια, αντικείμενα και νέα τέρατα στο βασικό σύστημα.

Η Games Workshop συνεργάστηκε με την Milton Bradley για την παραγωγή του HeroQuest (1989), ένα παιχνίδι περιπέτειας όπου οι παίκτες συνεργάζονται εναντίον ενός ανταγωνιστικού Game Master. Το HeroQuest δημιουργήθηκε από τον Stephen Baker, ο οποίος εργαζόταν για το τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου της Milton Bradley (MB). Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στη Βρετανία, την Αυστραλία και την Ευρώπη το 1989. Κυκλοφόρησε στην Αμερική και τον Καναδά το 1990 σε μια ελαφρώς διαφορετική έκδοση. Το 1992, το HeroQuest κέρδισε το βραβείο Origins Award για την "Καλύτερη Γραφική Παρουσίαση ενός Επιτραπέζιου Παιχνιδιού του 1991" (Best Graphic Presentation of a Boardgame of 1991).

Το παιχνίδι αποτελούνταν από ένα ταμπλό και μια σειρά από επιμέρους μινιατούρες και αντικείμενα. Οι πρωταγωνιστές ήταν 4 ήρωες ("Βάρβαρος", "Νάνος", "Στοιχειό" και "Μάγος"), οι οποίοι αντιμετώπιζαν μια συλλογή από τα τέρατα: Δαιμονικά (Orcs), Καλικάντζαρους (Goblins), Ερπετά (Fimirs), Πολεμιστές του Χάους (Chaos Warriors), έναν Κακό Μάγο (Witch Lord) (ο οποίος αντιπροσώπευε πολλούς από τους χαρακτήρες των διαφόρων άθλων), έναν Πέτρινο Δράκο (Gargoyle) και μια σειρά από Απέθαντα (Undead) πλάσματα - Σκελετούς (Skeletons), Ζόμπι (Zombies) και Μούμιες (Mummies).

Κυκλοφόρησαν πολλές επεκτάσεις για το παιχνίδι, με πρώτη τον Πύργο του Κέλλαρ (Kellar's Keep), η οποία κυκλοφόρησε στην Ευρώπη και την Αυστραλασία, το 1989, και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά το 1991. Ο Πύργος του Κέλλαρ πρόσθετε νέους άθλους, νέα αντικείμενα και μια επιπλέον παρτίδα τεράτων, περισσότερα Δαιμονικά , Καλικάντζαροι και Ερπετά. Ο Πύργος του Κέλλαρ ήταν και η μόνη επέκταση που κυκλοφόρησε επίσημα στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η επέκταση Return of the Witch Lord η οποία επέκτεινε τον "στρατό" των Απέθαντων με περισσότερους Σκελετούς, Μούμιες και Ζόμπι.

Υπό το όραμα και την καθοδήγηση του Jeffrey Anderson, η Hasbro Gaming αγόρασε το εμπορικό σήμα HeroQuest από τη Moon Design Publications τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτό επέτρεψε στην Avalon Hill, μια θυγατρική της Hasbro, να λανσάρει μια ιστοσελίδα με το λογότυπο του HeroQuest και ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, οδηγώντας σε εικασίες ότι δημιουργούσε ένα επίσημο remake του παιχνιδιού ή εφαρμογή.