Μετάβαση στο περιεχόμενο

H8

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hitachi H8/323

H8 ονομάζεται μια οικογένεια από αρκετούς μικροελεγκτές 8-bit και 16-bit της εταιρείας Renesas Technology, που αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Hitachi Semiconductor και συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Εξέλιξη της οικογένειας είναι και η οικογένεια μικροελεγκτών υψηλής ταχύτητας 32-bit SuperH.

Στις υποοικογένειες περιλαμβάνονται οι σειρές H8/300, H8/300H, H8/500, H8S και H8SX, η καθεμία από τις οποίες περιέχει δεκάδες μέρη, διαφόρων ταχυτήτων, ενσωματωμένων περιφερειακών (όπως ένα ρολόι (timer) ή μια σειριακή θύρα) και μεγεθών μνήμης (ROM, Flash και RAM). Οι ενσωματωμένες μνήμες τύπου ROM ή Flash έχουν συνήθως μέγεθος μεταξύ 16 kB και 1024 kB, ενώ η RAM έχει μεταξύ 512 byte και 512 kB.

Η βασική αρχιτεκτονική του H8 ακολουθεί αυτήν του PDP-11 της DEC, με έξι καταχωρητές των 16-bit (ο H8/300H και ο H8S έχουν επιπλέον μια συστοιχία από οκτώ καταχωρητές των 16-bit), και διάφορους τρόπους σχηματισμού διευθύνσεων (addressing modes). Ο H8/300H και ο H8S έχουν οκτώ καταχωρητές των 32-bit, καθένας από τους οποίους μπορεί να θεωρηθεί είτε ένας καταχωρητής 32-bit, δύο καταχωρητές 16-bit, ή δύο καταχωρητές 8-bit. Αρκετές εταιρείες παρέχουν μεταγλωττιστές για την οικογένεια H8 και υπάρχει πλήρης υποστήριξη από τον GCC, όπου και συμπεριλαμβάνεται προσομοιωτής του συνόλου εντολών (Instruction Set Simulator). Είναι επίσης διαθέσιμοι διάφοροι εξομοιωτές (In-circuit emulators).

Ο H8S χρησιμοποιείται σε ψηφιακές κάμερες, κάποιους φορητούς υπολογιστές Thinkpad, ελεγκτές εκτυπωτών, έξυπνες κάρτες (smart cards), υπολογιστές σκακιού (chess computers), καθώς και σε διάφορα υποσυστήματα των αυτοκινήτων. Η αρχιτεκτονική αυτή χρησιμοποιείται επίσης από το προχωρημένο παιχνίδι/εκπαιδευτικό εργαλείο LEGO Mindstorms (πιο συγκεκριμένα, ο H8/300). Η Namco χρησιμοποίησε έναν H8/3002 σαν επεξεργαστή ήχου για διάφορα παιχνίδια που ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και ειδικότερα αυτά που χρησιμοποιούσαν την αρχιτεκτονική System 12.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]